Balis vackra risterrasser…

 

BALI är ön som bjuder på fantastisk natur, härliga stränder, rik kultur och ett mycket varmt och vänligt folk. Men för mig är också Bali Risterrasser och att inte uppleva dem när man är där vore som att att missa en stor del av ön. Indonesien är världens tredje största producent av ris och här odlas både vitt, rött och svart ris.

 

Ris är en viktig del av livet på Bali och risproduktionen är mycket påtaglig så fort man lämnat storstäderna och turistorterna. Terrasserade risfält skapade för att maximera markanvändningen i branta platser, bjuder på otroligt vackra utsikter. De böjda linjerna i terrasserna och de grönskande risodlingarna är en syn varje besökare till Bali borde se. Det beräknas finnas över 100.000 varianter och sorter av ris. På Bali odlas två olika sorter, det vanliga Baliriset som kan skördas två gånger per år, men också ett GMO-ris, genetiskt manipulerat ris, som kan odlas tre gånger per år. Fälten torrläggs ett par veckor innan odling och stråna skärs av med skära. Det finns många risfält och risterrasser på Bali. Några av de mer kända är kanske Jatiluwih som är med på UNESCOs världsarvslista, Tabanan och Tegalalang strax utanför Ubud. Vi spenderade lite tid på risterrasserna utanför Ubud, Tegalalang och Sebali.

 

TEGALALANG RICE TERRACES

Risfälten i Tegalalang, eller Tegallalang, norr om Ubud är kanske de mest kända på ön och det förklarar också alla som har kommit hit för att titta på dem. Det duggar tätt med små butiker som säljer souvenirer och textilier, precis som överallt där det finns kända sevärdheter. Här finns också en jättefin vandringsled man kan gå, men min kropp är inte riktigt upplagd för promenader. Vi nöjer oss med att gå ner för en av sluttningarna, insupa atmosfären, titta på de vackra gröna fälten och ta lite bilder.

 

SEBALI RICE TERRACES

Norr om Ubud och Tegalalang ligger Sebali. Det är här vi möter konstnären Kolteknik. Vi har stannat vid sidan av vägen för att ta lite bilder. När Kolteknik ser oss, bjuder han in oss till sin lilla veranda där han sitter och tecknar. Han är konstnär och hans bilder säljs över hela Bali. Bilden han sitter och tecknar just då och där är samma lilla häger i rader, om och om igen. Från hans fina veranda har vi en fantastisk utsikt över risterrasserna som hans familj äger och arbetarna på fälten är familj och släktingar. Konstigt nog reagerar ingen av dem när mannen flyger fram ovanför deras huvud med drönaren. När vi känner att vi har tagit bilderna vi vill ha, eller rättare sagt när batteritiden för drönaren är slut, bjuder han in oss för att titta på hans konst. Den lilla butiken ligger på framsidan av huset och är fylld av Koltekniks detaljerade konst. Så vi tackar Kolteknik för hans vänlighet och fortsätter vår roadtrip mot norra Bali och Munduk Moding Plantation.

 

Tegalalang Rice Terraces

 

Sebali Rice Terraces

 

Translation:
If you ever go to Bali, you have to visit one of the stunning green rice terraces on the island. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson / Göran Olsson

 

20

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

4 Comments

Leave a Comment