Det pratas om många platser i världen som håller på att försvinna och kanske bör besökas innan det händer. Miljönätverket “Mother Nature Network” har tagit fram en lista på sevärdheter, som man bör uppleva innan klimatförändringar som växthuseffekten, stigande havsnivåer och försurningar får dem att försvinna.

 

Flera av dagens stora turistattraktioner beräknas försvinna under vår livstid. Och när det gäller de flesta av dem, kan det kännas sorgligt. Sedan finns det så klart vissa traditioner som känns mer rimligt att de försvinner. Som tjurfäktning. Självklart är denna listan lite motstridig. Att resa innebär klimatförändringar oavsett hur man reser. Men flera av platserna går så klart att besöka utan att man flyger.

 

1. GLACIER NATIONALPARK I MONTANA, USA
Glaciärerna smälter på grund av klimatförändringar. Tidigare prognos för försvinnande var 2030, men man talar nu om att det förmodligen kommer att ske redan 2020.

 

2. VENEDIG, ITALIEN
Man beräknar att Venedigs berömda gator och gränder har sjunkit med hela 24 centimeter bara under det senaste århundradet. Nya undersökningar visar att det går snabbare än vad man tidigare trott och oro finns för att staden står under vatten under detta århundrade.

 

3. DET STORA BARRIÄRREVET I AUSTRALIEN
Förhöjda vattentemperaturer, föroreningar och försämrad vattenkvalitet orsakar så kallad korallblekning vilket gör att djuren inuti korallerna dör. Charlie Veron, före detta chefsforskare på Australian Institute of Marine Science har sagt att slutet för Stora Barriärrevet bara ligger 20 år bort i tiden.

 

4. SAHARAÖKNEN
Saharaöknen, som redan är världens största, breder för närvarande ut sig med en hastighet av närmare en kilometer per månad. Klimatförändringar och avverkning av träd pekas ut som de främsta orsakerna till detta.

 

5. MALDIVERNA
Öriket i Indiska oceanen hotas av en höjd vattennivå och kommer att ligga under vatten inom de närmsta hundra åren, om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som nu.

 

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

 

6. PATAGONEIN
Glaciärerna i den sydligaste delen av Sydamerika är, enligt Greenpeace, de snabbast smältande i världen. De senaste 30 åren har glaciärerna förlorat volym upp till 100 gånger snabbare än tidigare, och prognoser visar att de kan vara nästan eller helt borta i slutet av detta århundrade.

 

7. BANGLADESH
Vill du besöka världens längsta strand, tolv mil lång utanför Cox’s Bazar i Bangladesh, får du skynda dig. Inom hundra år ligger minst en fjärdedel av landet under vatten till följd av höjd vattennivå på grund av klimatförändringar. Glaciärerna i Himalaya smälter och vattenmängden ökar i floderna, samtidigt som monsunregnen blir allt kraftigare. Vattennivån i havet beräknas stiga med en hel meter.

 

8. TUNDRAN I ALASKA
Den globala uppvärmningen gör att tundran växer igen och dess ekosystem rubbas. Enligt en forskningsrapport som presenteras i Science Daily kommer 90% av tundran att vara försvunnen till år 2100.

 

9. SÖDRA AUSTRALIENS VILDMARK
Extrem torka och ökenutbredning hotar de sydliga delarna av Australiens vildmark, “the outback”.

 

10. DE EUROPEISKA ALPERNA
Sedan millennieskiftet går minskningen av glaciärernas volym snabbare en tidigare. Tre fjärdedelar av glaciärerna i de europeiska alperna beräknas smälta bort till 2100.

 

FÖLJANDE PLATSER OCH ATTRAKTIONER I VÄRLDEN ÄR OCKSÅ I RISKZONEN FÖR ATT FÖRSVINNA ENLIGT MÅNGA LISTOR

 

# NEW YORKS GULA TAXIBILAR
Bilproducenten Ford meddelade nyligen att man nästa år kommer att stoppa produktionen av New Yorks berömda gula taxibilar. Resenärer som vill hinna se några av världens mest klassiska turistattraktioner bör alltså agera snabbt. Den nuvarande Fordtaxin kommer att ersättas av en ny modell med glastak; idealisk för besökare som vill se så mycket som möjligt av New York även under taxiresan.

 

# TJURFÄKTNING I SPANIEN
Tjurfäktning är en mycket gammal del av den spanska kulturen och än i dag äger många rum varje år. Men som en följd av ökat tryck från djurrättsaktivister, förbjöds tjurfäktning nyligen i Katalonien och eftersom detsamma kan hända i resten av landet.

 

# KAFÉULTUR I AMSTERDAM
Nederländernas cannabiskaféer lockar miljontals besökare varje år, men den som vill puffa fritt bör inte vänta för länge med att boka flyg till Amsterdam. Planer som har presenterats av den nederländske justitieministern, kan medföra att Amsterdam i framtiden kommer att förbjuda turister att besöka cannabiskaféerna, i ett försök att främja andra stadsdelar och befria staden från sin drogstämpel.

 

# DE TOLV APOSTLARNA I AUSTRALIEN 
De kända kalkstensformationerna vid Victorias kust är faktiskt bara nio till antalet, men döptes till “de tolv” av turismskäl. På grund av den naturliga erosionen har en apostel försvunnit och eftersom de resterande med tiden också förväntas att drabbas av samma öde, så bör den som reser till Australien bege sig till Great Ocean Road för att beundra dessa magnifika skapelser.

 

# KUBA
Det har länge spekulerats om att Kuba kommer att möta en stor förändring vid Kubas åldrande ledare Fidel Castros dödsfall. Ett lagförslag om att ändra USA:s embargo och ge amerikanska turister tillträde till landet skickades nyligen till den amerikanska kongressen, vilket kan komma att innebära att den unika retrokänslan med Kubas gamla bilar och arkitektur snart är ett minne blott.

 

Fler tio i topplistor hittar du här.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Roy H M Ahnell says:

    När ”försvann” Maldiverna?

    1. Inga av platserna på listan har ju försvunnit. Listan bygger på en undersökning, precis som jag skriver, om platser i världen som kan vara känsliga när våra havsnivåer ökar.

  2. kalmar says:

    hur vet jag att detta är en säker källa att använda sig till en skoluppgift?

    1. Hej Carmen
      Det var en svår fråga. Jag är ju bloggare och skribent inte journalist. Mycket är ju egna upplevelser. Däremot dubbelkollar jag alltid mina källor. Om du använder just denna artikeln kan du ju ange den som källa :). Tack för att du hittat hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *