Söderåsens Nationalpark i Skåne…

klippan-sodersens-nationalpark-skaralid-31

 

För två veckor sedan var jag på Söderåsens Nationalpark här i Skåne. För första gången i mitt liv. Vilket inte låter konstigt förrän jag berättar att jag bodde tre mil därifrån i lite mer än tjugo år. Det krävdes ytterligare tjugo år och finbesök ända från Motala för att jag faktiskt skulle komma dit. Veckan innan Helena kom ner hade Skåne varit grått, gråare och jag hade inte höga förhoppningar om att två fotografer skulle få ut mycket av en grått besök på Söderåsen. Och vädersidorna visade inte heller några positiva resultat.

Men ibland lyssnar vädergudarna. Samma dag som vi bestämde oss för att åka dit öppnade himlen sig och solen sken som den inte gjort på flera veckor. Våra kameror fick ingen vila. Ljuset ändrade sig hela tiden och vi fick fantastiskt höstljus. Några timmar och ett hundratal bilder senare,  lämnade två ganska nöjda resebloggare Söderåsen.

Söderåsens nationalpark är en av Sveriges 29 nationalparker och bildades år 2001. Den är 1 625 hektar stor. Ett av favoritställena för besökare är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid, åtta kilometer in i Söderåsen. Också vårt val för dagen. Dalen är en sprickdal med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten och Skärdammen. Men här i området finns också Odensjön i Nackarpsdalen, utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna.

Vägbeskrivning
Söderåsens nationalpark ligger 3 mil öster om Helsingborg i Skåne och ligger i Klippans och Svalövs kommun. Huvudentrén med naturum ligger i Skäralid, längs väg 13 mitt mellan Röstånga och Ljungbyhed. Södra entrén med turistbyrå finns i Röstånga. Busshållplats, buss 518,  finns vid båda entréerna och på flera ställen längs nationalparksgränsen.

 

klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-1 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-14 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-15 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-6 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-8 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-25 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-9 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-16 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-2 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-29klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-12 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-13 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-26 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-20 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-5 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-7 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-3klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-21

klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-11

klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-22

klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-23 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-30 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-19 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-27klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-18 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-31 klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-10

klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-4

klippan-soderasens-nationalpark-skaralid-24

 

Translation:
Sweden has 29 National Parks. One of those is Söderåsens Nationalpark in Skåne in the South of Sweden. 

 

Foto: © Discovering The Planet
Foto av mig: Helena Gunnare

 

20
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

16 Comments

 • Bara brittiskt 2016, november 1 at

  Läckra foton av en Skånefavorit.

  Reply
 • Cathinka 2016, november 1 at

  Vilka fantastiska höstbilder! Vilken härlig dag ni måste ha haft.

  Reply
  • Discovering The Planet 2016, november 1 at

   Tack Cathinka. Helt klart en av de finaste och bästa höstdagarna för mig detta året :)

   Reply
 • Clara, Bossbloggen 2016, november 2 at

  Så fint och underbara bilder! Har ju tyvärr varit sjuk och utan bil så det blev ingen höstlövsplåtning där i år. Får satsa på på nästa år istället

  Reply
  • Discovering The Planet 2016, november 2 at

   Å tack Clara. Det får kanske bli en vinterplåtning istället :). Tror det med kan
   vara riktigt fint.

   Reply
 • Helena 2016, november 2 at

  Superfina bilder! Jag har inte ens kollat igenom alla mina än. Måste ta tag i det också, haha, listan bara växer sig lång!

  Reply
  • Discovering The Planet 2016, november 2 at

   Tack Helena och tack för att du tog med mig dit :). Men måste nog byta kamera ;),
   eller handhavande hahaha. Jag satt igår och gick igenom massor med #nästanklarainlägg,
   som jag nu tappat lusten för. Måste bli duktigare på att göra klart direkt.

   Reply
   • Helena 2016, november 2 at

    Det var så lite så, bara skoj! Hehe, du får testa den där kursen och sen byta ifall du fortfarande känner att du behöver det. Jag håller med där, måste bli bättre på det.

    Reply
   • Discovering The Planet 2016, november 2 at

    Vi får boka en Workcation helg ;) :)

    Reply
 • Helena 2016, november 2 at

  Ja, men varför inte!? Vore skoj.

  Reply
 • Resfredag 2016, november 2 at

  Oh vad vackert!

  Reply
 • Eva - People in the Street 2016, november 3 at

  Vilka magiska bilder! Här i Norrbotten har löven fallit nu och vi har ett tunt vitt täcke på marken :)

  Reply
 • Dryden - Traveler's Edition 2017, april 19 at

  Alltså. Vilka färger! Älskar verkligen lövskogen och Skåne på hösten känns verkligen som ett måste.

  Reply

Leave a Comment