Tio smultronställen i Skåne…

 

1. Wanås
Upplev naturnära konstverk i parken kring Wanås Slott i Knislinge, mitt emellan Hässleholm och Kristianstad i Skåne. Sedan 1987 har internationella konstnärer skapat platsspecifika verk, antingen i den omgivande Slottsparken, i det gamla Magasinet eller i Stallet. För närvarande finns det ett 30-tal permanenta verk i slottsparken och varje år bjuds nya konstnärer in att delta i utställningen. Slottsparken är lummig och inbjuder till utforskning av omgivningen i jakten på dolda konstskatter.På området finns även ett mysigt litet café och en shop med konst och böcker.

2. Ystad
Nästan så långt söderut som det går att komma på torra land inom Sveriges gränser ligger den lilla charmiga staden Ystad. Ystad är otroligt mysigt och i innerstaden finns den bebyggelse i Skåne som bäst bevarats från senmedeltid till 1700-tal. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och flera senmedeltida byggnader finns bevarade, till exempel Kemnerska gården. Apotekarhuset från 1400-talet är en av de äldsta ännu bebodda fastigheterna i hela Skandinavien. Gillar man Henning Mankells böcker om polisen Kurt Wallander som utspelar sig i Ystad kan man på turistbyrån hämta broschyren “I Wallanders spår” som ger dig vägbeskrivningar till platser kända från böckerna och filmerna. På Ystads teater blir det ofta opera i alla former och även Ystad kloster är värd ett besök.

3. Sandhammar
Oändliga sanddynor som kan avnjutas såväl sommar som vinter. Inget ger själen en sådan frid som när havet möter sandstranden. Behöver du en strand för dig själv, är det här du kommer hitta den. De enorma ytorna gör att även om det finns folk här så märker man inte av dem. Sandhammar är en riktig pärla året runt för den som älskar hav och natur.

4. Abbekås
I charmiga och lummiga Abbekås finns ett stycke svensk fiskehistoria. Mycket av den gamla fiskelägerkänslan är bevarad och du kan få en skön bild av hur fint Abbekås var under fiskets storhetstid. Bra promenadstigar tar dig runt området och du kan njuta av lugnet och nästan obefintlig mobiltäckning. En mysig krog i hamnen är väl värd ett besök för lunch eller fika.

5. Forsakar
Vid Linderödsåsens östra sluttning har smältvattnet från inlandsisen gröpt ur en 40 meter djup ravin. Än idag rinner det vatten i ravinen och ett av Skånes förnämsta vattenfall finns att skåda, Forsakar. Ravinen är idag naturreservat och ett riktigt trevligt naturområde med bra stigar och fager omgivning. Degeberga är orten som ligger närmast naturområdet och därifrån är det bra skyltat till en parkeringsplats i anslutning till naturreservatet. Från parkeringen utgår några olika vandringsleder varav den kortaste som går till det nedre fallet är ca 1200 meter tur och retur. Naturen du bjuds på är framförallt bokskog med härliga gläntor och bäckar.

6. Hallamölla
Fint naturområde i närheten av slottet Christinehof. Här finns Skånes högsta vattenfall, gott om bäckar, raviner och sköna skogsstigar. Bra möjligheter till en självvald ensamhet. Krydda besöket med en turridning på islandshästar eller prova på att valla får. I anslutning till hästuthyrningen kan man också sova över samt inta goda måltider.

7. Dag Hammarskjölds meditationsplats
När Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch 1961 tillföll hans gård i Backåkra naturreservat Svenska Turistföreningen. Idag är gården ett vandrarhem och museum som är öppet under sommaren. En meditationsplats, till hans ära, har skapats på bästa utsiktsplatsen i naturreservatet och är en populär plats för bröllop och dop. Geografiskt ligger Backåkra nära Stens Huvud och vyerna ner mot havet är helt enastående oavsett vilket väderlag som råder.

8. Snogeholmssjön och Snogeholms slott
Ett lugnt och idylliskt friluftsområde som erbjuder ganska bra insjöfiske och fina skogspromenader. I närheten av slottet så finns en bra parkering med båtuthyrning och en liten översiktskarta. Slottet har en bra restaurang och de har även fina slottsrum för övernattning om budgeten tillåter.

9. Torekov
Torekov är en personlig favorit. Här kan man ta långa promenader längs med vattnet, gå på spa, gå på gårdssafari, göra cykelturer eller golfa. Eller ta sig an något av “Smaka på Bjäre” upplevelsepaket. Smaka på Bjäre är tolv nya upplevelsepaket för de som vill ta för sig av vackra vandringsleder, charmiga gårdsbutiker, mysiga caféer, närodlade smaker och pittoreska badplatser. I varje paket ingår picknickkorg, karta och massor av tips på mysiga platser att besöka.

10. Österlen
Österlen är ett riktigt smultronställe. Oavsett om man väljer att bara köra längs med kusten, titta på konst, gå på spa, antikfynda, besöka äppelodlingar eller bara fika. Här finns allt i en underbar miljö för de som älskar det goda i livet.

 

 

Translation;
If you are in the south of Sweden you should visit some of the places on the list above.

 

Foto: © Discovering The Planet  [Alla bilder från Forsakar och Degeberga]
  

20
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg

8 Comments

 • Resfredag 2016, maj 26 at

  Jag har verkligen mycket kvar att upptäcka i Skåne! Förhoppningsvis kommer vi iväg till Österlen i sommar, men jag brukar ha svårt att vilja lämna vårt fina Sturkö…

  Reply
  • Discovering The Planet 2016, maj 27 at

   Det kan jag faktiskt förstå. Karlskrona är fantastiskt och där finns också mycket att upptäcka. Men Österlen är alltid värt ett besök…

   Reply
 • Ikas USA 2016, maj 27 at

  Skåne är bra vackert, har så många fina minnen därifrån då min farmor och farfar bodde där (Malmö) då de var i livet. Tror vi besökt alla dessa smultronställen du tipsar om, men jag skulle gärna åka tillbaka, över 10 år sen jag var där!

  Reply
  • Discovering The Planet 2016, maj 29 at

   Det finns så många vackra ställen i Skåne och i Sverige. Och ibland missar man
   mycket för att man tror att man måste åka långt bort för att få upplevelser.
   Jag hoppas verkligen att du får tillfälle att besöka Skåne igen :)

   Reply
 • FREEDOMtravel 2016, maj 27 at

  Oj, jag har inte varit på ett enda av de här ställena… trots att jag kommer från Skåne! Men ibland är det ju bra att ha lite kvar att se fram emot ;)

  Reply
  • Discovering The Planet 2016, maj 30 at

   Lund borde kanske också vara med på listan :)… Men visst är det mycket man inte hunnit med fast det finns bara
   runt hörnet. Karlskrona skärgård är nog nästa för mig. Har varit i Karlskrona, men aldrig på öarna. Ni får ta en tur
   hitåt så lovar vi att roadtrippa med er :)

   Reply
 • Ditte 2017, maj 15 at

  Tack för fina tips! Skåne finns med på “att besöka” i sommar. Och här finns mycket att se och uppleva. Jag har varit i Skåne och besökt en del platser men vill se mer.

  Reply
  • Daniela Nasteska Olsson 2017, maj 15 at

   Skåne är verkligen magisk på framför allt våren och sommaren. Precis som många andra ställen i Sverige :). Har så många påbörjade inlägg med fler Skånetips, ska bara hinna göra klart dem. Om du är i krokarna av Kristianstad är det bara att höra av sig :)

   Reply

Leave a Comment