15 smultronställen i Skåne

 

Skåne är ett oerhört vackert landskap. Vi kanske inte har några höga berg eller vattenfall, men vi har så mycket annat. Allt från vackra stränder till vackra backar och öppna landskap. Dela gärna med dig av dina favoritställen i Skåne i kommentarsfältet nedan. Då kan jag fylla på listan med fler tips. 

 

1. WANÅS | Skulpturparken

Upplev naturnära konstverk i parken kring Wanås Slott i Knislinge, mitt emellan Hässleholm och Kristianstad i Skåne. Sedan 1987 har internationella konstnärer skapat platsspecifika verk, antingen i den omgivande Slottsparken, i det gamla Magasinet eller i Stallet. För närvarande finns det ett 30-tal permanenta verk i slottsparken och varje år bjuds nya konstnärer in att delta i utställningen. Slottsparken är lummig och inbjuder till utforskning av omgivningen i jakten på dolda konstskatter.På området finns även ett mysigt litet café och en shop med konst och böcker.

 

 

2. YSTAD

Nästan så långt söderut som det går att komma på torra land inom Sveriges gränser ligger den lilla charmiga staden Ystad. Ystad är otroligt mysigt och i innerstaden finns den bebyggelse i Skåne som bäst bevarats från senmedeltid till 1700-tal. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och flera senmedeltida byggnader finns bevarade, till exempel Kemnerska gården.

 

Apotekarhuset från 1400-talet är en av de äldsta ännu bebodda fastigheterna i hela Skandinavien. Gillar man Henning Mankells böcker om polisen Kurt Wallander som utspelar sig i Ystad kan man på turistbyrån hämta broschyren “I Wallanders spår” som ger dig vägbeskrivningar till platser kända från böckerna och filmerna. På Ystads teater blir det ofta opera i alla former och även Ystad kloster är värd ett besök. Rekommenderar också en natt på Ystad Saltsjöbad.

 

 

3. SANDHAMMAR

Oändliga sanddynor som kan avnjutas såväl sommar som vinter. Inget ger själen en sådan frid som när havet möter sandstranden. Behöver du en strand för dig själv, är det här du kommer hitta den. De enorma ytorna gör att även om det finns folk här så märker man inte av dem. Sandhammar är en riktig pärla året runt för den som älskar hav och natur.

 

Skåne, Österlen

 

4. ABBEKÅS

I charmiga och lummiga Abbekås finns ett stycke svensk fiskehistoria. Mycket av den gamla fiskelägerkänslan är bevarad och du kan få en skön bild av hur fint Abbekås var under fiskets storhetstid. Bra promenadstigar tar dig runt området och du kan njuta av lugnet och nästan obefintlig mobiltäckning. En mysig krog i hamnen är väl värd ett besök för lunch eller fika.

 

5. ÖSTERLEN

Österlen är ett riktigt smultronställe. Oavsett om man väljer att bara köra längs med kusten, titta på konst, gå på spa, antikfynda, besöka äppelodlingar eller bara fika. Här finns allt i en underbar miljö för de som älskar det goda i livet. Besök Olof Viktors Café, den lilla fiskebyn Kåseberga, äta pizza på Fridens, plocka äpplen i Kivik, åk ångtåg i Brösarp och besök Apotekarns trädgård i Simrishamn.

 

 

6. HALLAMÖLLA

Fint naturområde i närheten av slottet Christinehof. Här finns Skånes högsta vattenfall, gott om bäckar, raviner och sköna skogsstigar. Bra möjligheter till en självvald ensamhet. Krydda besöket med en turridning på islandshästar eller prova på att valla får. I anslutning till hästuthyrningen kan man också sova över samt inta goda måltider.

 

7. DAG HAMMARSKJÖLDS MEDITAIONSPLATS

När Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch 1961 tillföll hans gård i Backåkra naturreservat Svenska Turistföreningen. Idag är gården ett vandrarhem och museum som är öppet under sommaren. En meditationsplats, till hans ära, har skapats på bästa utsiktsplatsen i naturreservatet och är en populär plats för bröllop och dop. Geografiskt ligger Backåkra nära Stens Huvud och vyerna ner mot havet är helt enastående oavsett vilket väderlag som råder.

 

8. SNOGEHOLMSJÖN & SNOGEHOLMS SLOTT 

Ett lugnt och idylliskt friluftsområde som erbjuder ganska bra insjöfiske och fina skogspromenader. I närheten av slottet så finns en bra parkering med båtuthyrning och en liten översiktskarta. Slottet har en bra restaurang och de har även fina slottsrum för övernattning om budgeten tillåter.

 

9. TOREKOV 

Torekov är en personlig favorit. Här kan man ta långa promenader längs med vattnet, gå på spa, gå på gårdssafari, göra cykelturer eller golfa. Eller ta sig an något av “Smaka på Bjäre” upplevelsepaket. Smaka på Bjäre är tolv nya upplevelsepaket för de som vill ta för sig av vackra vandringsleder, charmiga gårdsbutiker, mysiga caféer, närodlade smaker och pittoreska badplatser. I varje paket ingår picknickkorg, karta och massor av tips på mysiga platser att besöka.

 

10. FORSAKAR & DEGEBERGA 

Vid Linderödsåsens östra sluttning har smältvattnet från inlandsisen gröpt ur en 40 meter djup ravin. Än idag rinner det vatten i ravinen och ett av Skånes förnämsta vattenfall finns att skåda, Forsakar. Ravinen är idag naturreservat och ett riktigt trevligt naturområde med bra stigar och fager omgivning. Degeberga är orten som ligger närmast naturområdet och därifrån är det bra skyltat till en parkeringsplats i anslutning till naturreservatet. Från parkeringen utgår några olika vandringsleder varav den kortaste som går till det nedre fallet är ca 1200 meter tur och retur. Naturen du bjuds på är framförallt bokskog med härliga gläntor och bäckar.

 

 

11. ÅHUS & YNGSJÖ

Milsvida långgrunda sandstränder, det lätt salta vattnet och de grunda sandbankerna. Den ljumma doften av tall och sälta, vindarna och det speciella ljuset. Allt detta kan man uppleva i Åhus och Yngsjö. Kristianstad erbjuder en fyra mil lång kustremsa med 19 olika badplatser. Söder om Kristianstad, mitt i Hanöbukten, ligger Åhus. För 900 år sedan en medeltida handelsstad, idag en sommaridyll med milsvida stränder. Hit åker man för att promenera längs med den lilla båthamnen, för att besöka Absoluts utställningslokaler och titta på Ålabodarna.

 

Men hit åker man också för att äta glass. Åhus är känt för sin glass och det finns glasskiosker överallt. Mysigast tycker vi är glassbåten vid hamnen. Väljer du en kula, förvänta dig två eller tre. En glass tre eller fyra gånger så stor som du är van vid. Men om du ber om snällt om en delad kula, kan du få två smaker på en kula :).

 

 

12. SÖDERÅSEN NATIONALPARK 

Söderåsens nationalpark är en av Sveriges 29 nationalparker och bildades år 2001. Den är 1 625 hektar stor. Ett av favoritställena för besökare är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid, åtta kilometer in i Söderåsen. Också vårt val för dagen. Dalen är en sprickdal med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten och Skärdammen. Men här i området finns också Odensjön i Nackarpsdalen, utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna.

 

 

13. ÅBERGEN 

Huaröd ligger på Linderödsåsen, nära Östra Sönnnarslöv och tre mil från Kristianstad. Det är också där man hittar Åbergen [Åbjären], en bäckravin mitt i bokskogen. I närheten ligger naturreservatet Fjällmossen med unik natur och ett naturvärde av internationella mått. I centrum ligger en trädlös mosse som är kantad av björkskog.

 

 

14. IVÖN & IVÖSJÖN

Skånes största sjö erbjuder både svala dopp och friluftsliv. Det finns flera badplatser runt sjön och vill man, kan man via Barum ta färjan över till Ivön. Ön erbjuder både historiska ruiner och vacker natur.

 

 

15. ÅLABODARNA I LANDSKRONA

Det finns många små och mysiga fiskehamnar i vårt avlånga land. Ålabodarna är en av dem. Den lilla “byn”, fiskeläget, med sina ålabodar ligger nedanför Örenäs slott i Landskrona Kommun. Det som förr i den lilla hamnen kanske var fiskebåtar, är idag mest fritidsbåtar.

 

Sverige, Skåne, Landskrona, Ålabodarna

 

Translation
If you are in the south of Sweden you should visit some of the places on the list above.

 

2
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg
Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

10 Kommentarer

 • Profilbild
  Resfredag 2016, maj 26 at

  Jag har verkligen mycket kvar att upptäcka i Skåne! Förhoppningsvis kommer vi iväg till Österlen i sommar, men jag brukar ha svårt att vilja lämna vårt fina Sturkö…

  Svara
  • Discovering The Planet
   Discovering The Planet 2016, maj 27 at

   Det kan jag faktiskt förstå. Karlskrona är fantastiskt och där finns också mycket att upptäcka. Men Österlen är alltid värt ett besök…

   Svara
 • Profilbild
  Ikas USA 2016, maj 27 at

  Skåne är bra vackert, har så många fina minnen därifrån då min farmor och farfar bodde där (Malmö) då de var i livet. Tror vi besökt alla dessa smultronställen du tipsar om, men jag skulle gärna åka tillbaka, över 10 år sen jag var där!

  Svara
  • Discovering The Planet
   Discovering The Planet 2016, maj 29 at

   Det finns så många vackra ställen i Skåne och i Sverige. Och ibland missar man
   mycket för att man tror att man måste åka långt bort för att få upplevelser.
   Jag hoppas verkligen att du får tillfälle att besöka Skåne igen :)

   Svara
 • Profilbild
  FREEDOMtravel 2016, maj 27 at

  Oj, jag har inte varit på ett enda av de här ställena… trots att jag kommer från Skåne! Men ibland är det ju bra att ha lite kvar att se fram emot ;)

  Svara
  • Discovering The Planet
   Discovering The Planet 2016, maj 30 at

   Lund borde kanske också vara med på listan :)… Men visst är det mycket man inte hunnit med fast det finns bara
   runt hörnet. Karlskrona skärgård är nog nästa för mig. Har varit i Karlskrona, men aldrig på öarna. Ni får ta en tur
   hitåt så lovar vi att roadtrippa med er :)

   Svara
 • Profilbild
  Ditte 2017, maj 15 at

  Tack för fina tips! Skåne finns med på “att besöka” i sommar. Och här finns mycket att se och uppleva. Jag har varit i Skåne och besökt en del platser men vill se mer.

  Svara
  • Daniela Nasteska Olsson
   Daniela Nasteska Olsson 2017, maj 15 at

   Skåne är verkligen magisk på framför allt våren och sommaren. Precis som många andra ställen i Sverige :). Har så många påbörjade inlägg med fler Skånetips, ska bara hinna göra klart dem. Om du är i krokarna av Kristianstad är det bara att höra av sig :)

   Svara
 • Profilbild
  Åsa Davidsson 2019, mars 10 at

  REdigera gärna stavfelet på Forsakar

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.