Sverige, Skåne, Kristianstad, Åhus

 

Det börjar närma sig semestertider och många har planerat sina resor sedan långt tillbaka. Ibland kanske man skulle vilja ut och resa, men kan vara begränsad av sin budget. Men det finns många sätta att sänka kostnaderna för sin resa. Till och med bo gratis.

 

Jag kommer ihåg när vi var små. När familjen åkte till Grekland. Då hade vi inte Internet. Och sällan telefon till några hotell eller privata boenden. Då åkte man till destinationen. Och åkte till ett ställe där man visste att uthyrare stod och väntade. Efter det där första besöket, hade man ett telefonnummer att ringa till nästa gång. Att bo hos familj och vänner har också genomsyrar våra resor. Som barn bodde vi alltid hos antingen morfäldrarna eller farföräldrarna. Och under de flesta av våra Usaresor har vi bott hos kusiner, kusinernas andra släktingar eller vänner.

 

Sedan dess, 70-talet har mycket hänt. Det är så klart enklare att boka hotell, men det finns också så många fler sätt att hitta boende. Framför allt om man har en liten budget och är beredd på att bo lite enklare. Idag har jag samlat några av dem. Tipsa gärna om fler alternativ.

 

LÄS MER: Fler resetips hittar du här

 

1. HOS VÄNNER | BO GRATIS

Res till platser där du har vänner som du gärna vill besöka. Hör med dem om det går bra med någon övernattning när ni träffas. Ta med madrasser och sängkläder så att belastningen blir minimal på värdfamiljen.

 

 

2. BYTA HUS | BO GRATIS

Mycket populärt har det blivit att byta hus med någon som är på väg till dina trakter. Via nätsidor får man kontakt med folk som vill byta hus och sedan kommer man överens. Det är brukligt att man byter rakt av oavsett standardskillnad och läge så det kan bli riktigt billigt om du har tur. Man blir medlem i en husbytarförening som har medlemmar över hela världen. Tex Intervac-Homeexchange.com,  Homeexchange.com , Love Home Swap eller Bostadsbyte. En fördel är om man till exempel har djur som behöver tas hand om :). Då ingår de i bytet. Nackdel, man måste vara beredd på att släppa in andra människor i sitt hem bland ens personliga saker.

 

Man betalar en medlemsavgift på mellan 500 och 1000 kronor per år. Sedan gör man en profil om sitt eget boende med bilder och läge. Därefter väljer man vilket land och vilken plats man önskar besöka och får en lista på objekt och medlemmar. Därefter mailar man till medlemmen och undrar om de vill byta. Lättast att få napp är det om man själv är lite flexibel med vart man vill.

 

3. TÄLTA | BO GRATIS

Vill du behålla friheten och vara oberoende är tältning det absolut optimala. I Sverige gäller allemansrätten och att man får tälta 24 timmar på någon annans mark om man har markägarens tillstånd. Billigare än så blir det inte.

 

 

4. COUCHSURFING | BO GRATIS

På Couchsurfing hittar man boende i över hundra tusen städer världen runt. Man har möjligheten att uppleva länderna genom att bo hemma hos någon gratis. Som medlem hos CouchSurfing förväntas man då också själv ställa upp som värd för andra. Couchsurfing är ett koncept som kommer från USA. Man blir medlem gratis på Couchsurfing och sedan lägger man upp sin egen profil på vilka premisser man kan ta emot gäster. Sedan är det bara att boka soffa och hoppas på godkännande hos värden.

 

Couchsurfning är inget för enstöringar utan du måste vara socialt utåtriktad för att ha nöje av att bo hemma hos någon eller ta emot gäster. Viktigt också, att läsa recensionerna på värden i förväg, så inget händer. Vill ändå sätta en parantes här. Det finns de som haft obehagliga upplevelser.

 

 

5. VANDRARHEM | BO BILLIGT

Vandrarhem är alltid ett pålitligt lågprisalternativ. Går man med i STF så har man bra rabatter på boende över hela Sverige men man får rabatt även i andra länder. Så klart innebär detta alternativ att man inte har något emot att dela rum med främlingar.

 

6. BED & BREAKFAST | BILLIGT TILL MELLAN

Efter vandrarhem är Bed & Breakfast kanske det billigaste alternativet. Bed and breakfast eller B&B avser övernattning med frukost. Bed and breakfast erbjuds på många platser på landsbygden och i mindre städer i världen. Det är oftast privatpersoner som, i en del av sitt hem, tar emot besökare för övernattning och frukost. Men i många länder, som Storbritannien, bygger man numera med avsikt att det ska vara ett B&B.

 

 

7. HYR PRIVAT BOSTAD | LÅGT, MELLAN, HÖGT

På sidor som AirBnB kan man hyra lägenhet, stuga eller hus. Om man är många eller en stor familj, är detta garanterat ett billigare alternativ än hotell. Gillar man dessutom att laga mat själv, är det det perfekta alternativet. Här finns allt från billigt till dyrt. Enkelt till lyxigt. Även Homeaway erbjuder privata semesterbostäder och är faktiskt världens största annonsplats för privatägda semesterbostäder. De flesta av dem ligger i Europa. Tripadvisor är ytterligare ett alternativ.

 

NIO TIPS NÄR DU HYR PRIVAT

1. Ha mer kontakt än via mejl. Du har mycket att vinna på att ringa och få en personlig kontakt.
2. Begär referenser.
3. Se till att få villkoren skriftligt.
4. Kolla om sänglinne och handdukar ingår.
5. Ta reda på vad som förväntas av dig.
6. Lusläs kontraktet.
7. Betala helst inte hyran i förskott.
8. På konsumenteuropa.se finns information.
9. Svårt att avboka. Se till att ha en försäkring som täcker detta. Ha även ansvarsskydd.

 

Sverige, Nordöstra Skåne

 

Translation
Here are seven tips how to find cheap or free living accomodations for you vaccation if you are on a budget. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *