Bild: Together

 

Kunskapskanalen, BBC Earth, BBC Brit, Kanal Tio. Det kan vara så att stämpeln från någon av de kanalerna har etsat sig in i TV:ns högra hörn. För det är oftast någon av de kanalerna som visas på TVn hemma hos oss. Att vara nyfiken på världen och gilla att resa, leder en helt väntat in på program och resedokumentärer som handlar om just det. Vår Värld.

 

Jag har under åren samlat på mig många favoritserier och många av dem är Brittiska resedokumentärer om resande och vår värld. Just Storbritannien har många fantastiska programledare som gör riktigt bra undersökande reportage om världen vi lever i. En gång i tiden var det en sån där dröm man inte vågar prata högt om, att få göra ett sådant där program. Jag ska bara öva lite till på att vara framför kameran ;). Idag delar jag med mig av mina nio favoriter. Fler artiklar om TV-serier och resedokumentärer hittar du här.

 

1# KARL PILKINGTON | EN IDIOT PÅ RESA

Det är svårt att veta om man ska kalla det här dokumentär eller komedi, men hur som är det en favorit som bjuder på många skratt. Vet man dessutom om att Ricky Gervais ligger bakom programidén, så förstår man programmet emellanåt är lite galet. Programmets huvudperson Karl Pilkington, reser jorden runt för att besöka världens sju nya underverk i den första säsongen. Till skillnad från andra reseprogram så har han en helt ofiltrerad och ganska uppfriskande åsikt om de resmål han besöker.

 

 

2# SIMON REEVE | PLACES THAT DON´T EXIST WITH SIMON REEVE

Simon Reeve är en av mina riktiga favoriter bland dokumentärfilmarna. Har har gjort många dokumentärer som jag verkligen gillar, men denna är en av mina favoriter.

 

 

3# LOUIS THEROUX | WHEN LOUIS MET & FLER

Jag brukar på skoj säga att jag vill bli Louis Theroux när jag blir stor. Han är min absoluta favorit när det gäller undersökande dokumentärer om vår värld. Han sätt att ställa seriösa frågor till personer med de mest udda åsikter utan att lägga för mycket egna värderingar just där och då är beundransvärt. Ett av hans kanske mest kända avsnitt är hans möte med “Usa´s mest hatade familj”.

 

 

4# PLANET EARTH

Förra året släpptes andra säsongen av den fantastiska serien Planet Earth. Helt klart en av de vackraste dokumentärerna om vår fantastiska värld. 2006 revolutionerade BBC-dokumentären PLANET EARTH naturfilmandet och ändrade vår syn på den värld vi lever i. Tio år senare har den följts upp av PLANET EARTH II. Tillsammans med ZDF, Tencent och France Télèvisions, har BBC ännu en gång lyckats sätta en ny standard för naturdokumentärer. Kamerateamet spenderade tre år åt att filma PLANET EARTH II. De filmade under totalt 2089 dagar, under 117 resor till 40 olika länder och spelade, med hjälp av drönare, kamerafällor, teleobjektiv, lågljus- och höghastighetskameror, in unikt bildmaterial av vår värld och dess invånare.

 

 

5# MICHEAL PALIN | FULL CIRCLE WITH MICHAEL PALIN

Michael Palin är den en av de Brittiska dokumentärfilmarna som varit med länge och hunnit med att göra många serier. En av mina favoriter är Full Circle. Det är varken filmat i 16:9 eller HD, men serien behöver inte det för att vara bra. Men nu kan man också se honom resa runt i Nordkorea.

 

 

6# STEVEN FRY | STEVEN FRY IN CENTRAL AMERICA

Steven Fry är en av de få på denna listan som inte är en ren dokumentärfilmare. Han är bland annat komiker, skådespelare och programledare för Brittiska QI. Men hans resa genom Sydamerika inspirerade och många av platserna han besökte hamnade på min Sydamerikanska bucketlist.

 

 

7# ROSS KEMP | GANGS & FLER

Ross Kemp är killen som filmar på de tuffaste ställena i världen. Som världens värsta fängelse, de drogtätaste ställena i världen, värsta gängen i El Salvador, men gör också besöken som är jobbiga att bara titta på, som soptipparna i Indien.

 

 

8# SUE PERKINS | THE MEKONG RIVER WITH SUE PERKINS

Det finns inte många dokumentärer med kvinnliga programledare, men detta är en av dem. Sue Perkins är skådespelerskan och komikern som tar sig längs med hela Mekongdeltat, en nästan 500 mil lång resa.

 

 

#9 RICK STEIN´S FRENCH ODESSY & MEDITERRANEAN ESCAPES

Detta är resedokumentären som inspirerade oss till att göra vår franska kanalbåtsresa. Rick Stein är den Brittiska kocken som reser runt i världen och lagar mat. Här gör hand det längs med de Franska kanalerna. Tyvärr måste man köpa serien på Rick Stein´s sida för att se den… eller köpa hans bok. Däremot kan man se fulla avsnitt av hans serie Mediterranean Escapes.

 

 

10# KHAZAR FATEMI  KULTUR I FAROZONEN

Mitt sista tips är otippat nog en Svensk dokumentär med där en av programledarna faktisk är kvinna, Khazar Fatemi. Kultur i farozonen är ett genreöverskridande program där ett litet team ger sig ut på en resa för att belysa kultur som betyder allt för dem som utövar den. Premiär i SVT2 Tisdag 11:e mars. Vi vill rapportera från platser där viktig och intressant kultur existerar mot alla odds, där politik eller katastrofer har gjort det svårt att ens få finnas till. Programmet genomsyras av en positiv syn mot en bakgrund av historik och vardag.

 

 

Translation:
This is my nine favourite documentaries about travel and our world. 

 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

13 Comments

 1. Profilbild

  Så mycket brittiskt du fick med. :) Ross Kemp för mig är och förblir såpaskådis som får spela tuffing fast han faktiskt är bättre som journalist. Den svenska får jag spana in tack.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   De brittiska är ju bäst inom detta området tycker jag. BBC producerar riktigt bra TV. Jag som inte sett Kemp i annat, tycker han är riktigt bra.

 2. Profilbild

  Så himla bra, hade tänkt göra ett liknande inlägg med annan vinkel men inte kommit ur startblocken – riktigt många bra tips.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Det är ju ändå bra att vi inte har brist på inlägg att skriva :). Gillar verkligen själv alla på listan, men tar gärna emot fler tips.

 3. Profilbild

  Bra tips som jag ska kolla upp! Jag är själv barnsligt förtjust i Team Bachstad från Norge, som bland annat åkt brandbil till Mongoliet och rickshaw tvärs över Indien. Programmen har gått på svensk TV men finns på NRK:s hemsida. Roande men också lärorikt, respektfullt och många spännande möten med människor.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Vilket bra tips. Ska absolut se om jag kommer åt den från Sverige, men annars får jag leta upp det på annat sätt. Låter som en riktigt spännande serie.

  2. Profilbild

   Ja de rekommenderar jag också.

 4. Profilbild

  Nu kom jag på en till. Den amerikansk-franske kändiskocken Anthony Bourdin är även en bra skribent och jag har läst några av hans böcker om både restaurangvärlden och senare mat på resor. Efter dessa började han göra TV om sina resor. Spana in No reservations – Anthony Bourdin. Finns bl.a. på Netflix nu. Hans avsnitt om Haiti är starkt.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Jag bara älskar Anthony Bourdin och visst borde han kanske varit med på listan. Men jag har nog tyvärr placerat honom i facket mat, även om det faktiskt är mycket resa med. Får göra en ny lista med reseprogram inriktade på mat. Finns ju en helt del riktigt bra.

   1. Profilbild

    Just No Reservartions har mer resa och politik än mat tycker jag. Det var mer mat i de tidigare serierna.

 5. Profilbild

  Och ja, snälla gör en lista till. :)

 6. Profilbild

  Tack för många fina tips :) Simon Reeve har jag också sett en del av. Tänkte sammanställa en sorts lista jag med på resiga filmer, dokumentärer och serier jag sett på sistone

  1. Daniela Nasteska Olsson

   :) kul att kunna inspirera. Tycker jag absolut att du ska. Alltid kul att få tips på sevärda serier och filmer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *