Gamla tesäckar, bildäck, kapsyler och andra bortkastade material blir nu istället dyr design. Väskor från Ragbag produceras i Indien av gamla tesäckar eller brandslangar. De samlas ihop av rag pickers som får betalt för det som de lämnar in till Ragbag, som i sin tur tvättar och syr väskor av materialen. Konceptet sysselsätter över 100 familjer och resulterar i ruffiga, snygga och slittåliga väskor.  På Escama Studio, som finns i San Francsico och Brasilia, gör man bling bling av kapsyler. 700 kapsyler blir efter lite arbete en Socorra Axel väska för 1349 kronor. Dessa finns att köpa på bland annat Hållbar.

Historien bakom sajten Hållbar är också intressant. Två killar som tröttnat på vardagen och vill ta steget från tanken om en bättre värld, till att förverkliga den, vilket ledde till ABOB, A Better Option Brands.

Efter att i många år letat efter en unik produkt, kom ideén;
“Vi skulle inte alls hitta en unik produkt att frälsa världen med. Vi skulle istället ta typiska slit- och slängprodukter och göra dem återanvändbara. Tillsammans fastnade vi för uttrycket “engångsmissbruk”. Inspirerade av tanken att små saker kan göra stor skillnad identifierade vi snabbt plastpåsen som vårt första mål. Då uppstod nya utmaningar. Att vara en medveten och ansvarsfull producent och konsument var inte lika självklart och enkelt som vi trodde. Det finns en massa kanonbra initiativ och märkningar för fair trade men det är faktiskt en större djungel än vi kunde ana. De flesta vill göra medvetna val men vad innebär det egentligen? Så vi bestämde oss för att ha det som grundsten, att alla produkter som vi lanserar ska vara producerade med omsorg för människor och miljö. Och ur detta föddes idéen bakom A Better Option Brands (ABOB). Att erbjuda vardagsprodukter för en hållbar livsstil.”

 

 

 Källa: [Hållbar][Kupé]
  

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *