Senaste halvåret har jag suttit en hel del framför Kunskapskanalen och BBC Brit. Två kanaler där man kan se dokumentärer och reseprogram nästan dygnet runt. Och jag kan väl erkänna att jag hunnit med ganska många sedan i höstas. 

 

Jag fastnar i alla möjliga sorters dokumentärer. Resedokumentärerna är så klart favoriter, men jag hamnar lika ofta framför historiska [som de om Hitler] och samhällsdokumentärer. Samhällsdokumentärerna är de som berör mest. Jag gillar när mina tankar och åsikter utmanas genom andra vinklar och tankar än de jag har lärt mig. Och resorna man tror man gjort, kan ibland viljas göras om när man ser en dokumentär om landet man redan sett. Som den med Joanna Lumley i Japan.

 

I dagens tips hittar ni allt från roliga dokumentärer som den med Rehborg och Keyyo till den jobbiga Leaving Neverland om Michael Jackson. Och är man intresserad av samhällsdokumentärer ska man se Lön utan jobb. En av mina favoriter i listan är “Ritualer i Världen“. Den visar platser på vår planet som jag inte ens visste fanns. Tyvärr ligger inte alla kvar på Kunskapskanalen, men förhoppningsvis dyker de upp igen.

 

Under kategorin SETT PÅ TV hittar du alla mina tidigare tips på dokumentärer och reseprogram. 

 

KEYYO MED REHBORG I RYSSLAND

Jag har ingen aning hur jag trillade in på denna lilla resedokumentär med Keyyo och Rehborg, men gillade den redan från första avsnittet. Keyyo, Christian , är en Youtuber som var helt okänd för mig. Men tillsammans med Rehborg gör hon samma resa med tåg från Ryssland till Sverige, som hon gjorde med sin mamma som barn. En rolig dokumentär om Ryssland, Keyyo och Rehborg.

 

Resedokumentär, Keyyo med Rehborg

 

JOANNA LUMLEY´S JAPANSKA ÄVENTYR

Vi känner bäst igen Joanna från serien helt hysteriskt. Nu har hon gått från att göra komedi till att göra resedokumentärer. Joanna Lumley reser runt i Japan med bil, båt tåg och flyg. Tokyo, Kyoto och Nagasaki är självklara resmål. Men Joanna hinner också gå på pilgrimsfärd, testa sina karatekunskaper och besöka ett hotell där personalen består av robotar. Inbokade besök varvas med många spontana möten.

 

 

RITUALER I VÄRLDEN

Denna serien är en av de där programmen som gör mig nyfiken på nytt på vår värld. Den visar upp kulturer, riter och ställen i vår värld som jag inte ens visste fanns. Vi får se olika ceremonier som tar oss genom livets stadier; födsel, giftermål och död. I sydvästra Kina bär tonåringar av Miaofolket säregna peruker gjorda av sina förfäders hår flätat runt stora horn av trä, i Senegal genomgår professionella brottare en förvandling med hjälp av en medicinman som förbereder speciella drycker och amuletter, med sång, dans och målade ansikten genomgår unga män i Australien en ritual för att inhämta sin släkts kunskaper och i Japan rider män på massiva stockar utför höga branter

 

Resedokumentärer, Ritualer i världen

 

LEAVING NEVERLAND

Kanske jag ska börja säga, att denna dokumentären inte bör ses av de som vill behålla sin bild av popikonen Michael Jackson. Saker som hände på 80 och 90-talet, när vi var för små för att förstå vad som pågick, blir plötsligt genom denna dokumentären verkliga. När jag började titta på Leaving Neverland hade jag inga förväntningar och visste inte riktigt vad den handlade om. Jag trodde att det var ytterligare en dokumentär om den förunderliga Michael Jackson och hans annorlunda leverne. Denna man som, utöver att skapa generationsöverskridande och evig popmusik, har alltid fascinerat oss, förundrat oss och dragit in oss i den värld som var Michael Jackson.

 

När han på 80-talet blev anklagad för två övergrupp mot unga pojkar, var jag tonåring. Jag funderade inte så mycket på det där, kanske för att jag inte riktigt förstod det. Ganska snabbt förstår jag att det är det denna dokumentären handlar om. Två andra pojkar, utöver de ovan berättar sin historia. Den kända dansaren Wade Robson och James berättar om sin vänskap med Michael och hans övergrepp mot dem.Så här en vecka efter att jag sett den, kan jag fortfarande inte sluta tänka på den. Jag var inte förvånad över att jag inte var förvånad över vad Michael har gjorde. Konstigt nog kändes det som att det inte var oväntat. Men Wades och James detaljerade historier fastnar och berör mig med en sorg jag inte riktigt förväntat mig.

 

 

PÅ GRÄNSEN MED PETER JIHDE

Jag hade inte förväntat mig jättemycket av denna dokumentären. Kanske för att jag aldrig sett Peter Jihde framför mig i just den rollen. Men hans resa genom Usa överraskar. Han förvånar mig med att möta människor på ett äkta och avslappnat sätt. En roll som jag sällan ser hos svenska programledare. Någon som jag normalt förbehåller de bästa som Louis Theroux. Peter Jihde åker till USA och möter människor vars åsikter är på gränsen till vad som är acceptabelt i Sverige. Han söker nya perspektiv men finner också avskräckande exempel. I USA finns det extrema människor – och lösningar. Vapen, droger och rasism är bara några av de kontroversiella ämnen som tas upp

 

esedokumentär, På gränsen med Peter Jihde

 

LÖN UTAN JOBB

Vad skulle du göra om du inte behövde arbeta för din försörjning? För bara några år sedan var medborgarlön bara en önskedröm. I dag diskuteras den som en möjlighet att fördela välstånd i många politiska och vetenskapliga sammanhang. Är det dags att tänka om? Hur skulle det till exempel se ut i Usa om man betalade låginkomsttagarna lite mer och cheferna lite mindre? Idag tjänar en VD i Usa 343 gånger mer än medelinkomsttagaren, medan många måste ha två eller tre jobb för att kunna betala sjukförsäkring, skola och barnomsorg.

 

Resedokumentärer, Lön utan jobb

 

FRÅN MARTIN LUTHER KING TILL OBAMA

Under en livstid har mycket hänt i USA. Från att svarta inte fick rösta till att landet fick en afroamerikansk president 2008. Men frågan om rasism är fortfarande aktuell. Professor Henry Louis Gates gör en sammanfattning av afroamerikanernas historia från mitten av 1960-talet till idag. En resa genom 50 år av afroamerikansk historia från 1960-talet till vår egen samtid. Ledsagare är Henry Louis Gates Jr, professor i Afrika-och afroamerikanska studier vid Harvard University. Han inleder med Alabama och staden Selma, för evigt förknippade med “Den blodiga söndagen” 7 mars 1965, och avslutar med orkanen Katrina och Barack Obama.

 

 

NOAM CHOMSKY OCH DEN AMERIKANSKA DRÖMMEN

Noam Chomsky ger sin bild av den amerikanska demokratin och den ekonomiska historien. Han talar om koncentration av förmögenhet och makt och framför kritik mot odemokratiska beslutsprocesser, globalisering och mot nedskärningar i den sociala välfärden.

 

 

Translation

Here are my eight tips on great documentaries for rainy days.

 

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Profilbild

  Tack för tipsen, massor av intressant att kolla på! Har också fått tips om dokumentären om Madelene McCann, den ska jag också kolla in.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Finns ju så mycket bra. Den har jag inte sett… än :).

 2. Profilbild

  Vi såg Ritualer i världen igår. Mycket intressant. Dokumentären som jag pratade om i Tjeckien hette Dödliga fienden, men verkar inte finnas kvar på SVT.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Jag får hålla utkik efter den. Ibland kan man hitta dem på andra ställen. Gillade verkligen Ritualer i världen. Är ju flera avsnitt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *