Skagen

Förra veckan tipsade jag om några av Sveriges bästa stränder. Idag har turen kommit till Skandinavien, som omfattar Sverige så klart. Det är Reseguiden tipsar om åtta av Skandinaviens bästa stränder. Stränder som både är populära och som har sand i världsklass.

Skagen, Danmark
Staden Skagen ligger allra längst norrut i Danmark. Här lyser solen med ett nästan magiskt sken och det finns miltals med bra sandstränder. Det lilla udden Grenen består av sand och ligger på gränsen mellan de två haven Skagerakk och Kattegatt.

Sandhammaren, Ystad
Naturreservatet Sandhammaren har en 12 km lång kritvit sandstrand på Skånes sydöstra spets. Stranden ligger vid en vacker skog och här finns både en fyr och ett litet sjöräddningsmuseum. Vattnen utanför stranden har så starka och farliga strömmar att det kapsejsat fartyg här i 100-tals år.

Tylösand, Halmstad
Den 7 km långa sandstranden i Tylösand är inte bara perfekt för sol och bad, det är också ett av Sveriges hetaste partyställen under några sommarveckor. De perfekta vindarna har gjort att Tylösand är ett svenskt centrum för vindsurfare och här genomförs regelbundet stora tävlingar.

Tofta bad, Gotland
Den långa stranden i Tofta strand är en av de populäraste på Gotland. Den breda stranden består av fin vit sand och har på flera ställen bildat sanddyner som du kan gömma dig bakom om det blåser för mycket. Vid stranden finns flera restauranger och kiosker.

Solastranden, Stavanger, Norge
Den vackra Solastranden utanför Stavanger i Norge har mycket fin sand och har flera gånger hamnat högt i omröstningar om världens bästa strand. Stranden är behagligt långgrund och vindarna gör den dessutom mycket populär bland vindsurfare.

Dueodde, Bornholm, Danmark
Stranden Dueodde ligger på ön Bornholms sydspets och är i dag ett naturreservat. Förr i tiden använde man strandens extremt fina, vita sand vid tillverkningen av bland annat timglas. Den vackra stranden är flera hundra meter i mitten och smalnar sedan av mot sidorna.

Böda sand, Öland
Den två mil långa sandstranden på Ölands ostkust är mycket populär. Här finns både vandrarhem, golfbana och flera restauranger. Du kan också bo på campingplatsen alldeles invid stranden där man spelade in tv-serien Böda camping.

Løkken, Nordjylland, Danmark
Den klassiska badorten Løkken ligger på Nordjyllands västkust och här finns en 19 km lång sandstrand, Løkken strand. Längs stranden finns så många små vita badstugor att stranden ofta kallas för ”den vita byn”.

Løkken

Källa: [Reseguiden][Wikipedia][Loekken.dk]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.