Det börjar närma sig semestertider och många har planerat sina resor sedan långt tillbaka. Ibland kanske man skulle vilja ut och resa, men kan vara begränsad av sin budget. Men det finns många sätta att sänka kostnaderna för sin resa. Ett sätt är att hyra privat boende och kanske samtidigt hyra ut sitt eget. Här kommer flera tips på billigare boende.

Hos vänner
Res till platser där du har vänner som du gärna vill besöka. Hör med dem om det går bra med någon övernattning när ni träffas. Ta med madrasser och sängkläder så att belastningen blir minimal på värdfamiljen.

Byt hus
Mycket populärt har det blivit att byta hus med någon som är på väg till dina trakter. Via nätsidor får man kontakt med folk som vill byta hus och sedan kommer man överens. Det är brukligt att man byter rakt av oavsett standardskillnad och läge så det kan bli riktigt billigt om du har tur. Man blir medlem i en husbytarförening som har medlemmar över hela världen. Tex Intervac-Homeexchange.com eller Homeexchange.com. Man betalar en medlemsavgift på runt 800 kr per år och sedan gör man en profil om sitt eget boende med bilder och läge. Sedan väljer man vilket land och vilken plats man önskar besöka och får en lista på objekt och medlemmar. Därefter mailar man till medlemmen och undrar om de vill byta. Lättast att få napp är det om man själv är lite flexibel med vart man vill.

Tält
Vill du behålla friheten och vara oberoende är tältning det absolut optimala. I Sverige gäller allemansrätten och att man får tälta 24 timmar på någon annans mark om man har markägarens tillstånd. Billigare än så blir det inte. 

Vandrarhem
Vandrarhem är alltid ett pålitligt lågprisalternativ. Går man med i STF så har man bra rabatter på boende över hela Sverige men man får rabatt även i andra länder. 

Caouchsurfing
På Couchsurfin hittar du boende i över hundra tusen städer världen runt. Du har möjligheten att uppleva länderna genom att bo hemma hos någon gratis. Som medlem hos CouchSurfing förväntas man både ställa upp som värd för andra, och att kunna resa på ett annorlunda sätt, även om man kan fylla i att man är mer intresserad av att antingen vara värd eller gäst. Couchsurfing är ett koncept som kommer från USA. Man blir medlem gratis på Couchsurfing och sedan lägger man upp sin egen profil på vilka premisser man kan ta emot gäster. Sedan är det bara att boka soffa och hoppas på godkännande hos värden. Du måste godkänna alla dina gäster och det kommer också synas i din profil hur många du godkänt och nekat. Couchsurfning är inget för enstöringar utan du måste vara socialt utåtriktad för att ha nöje av att bo hemma hos någon samt ta emot gäster. Kutym är också att man har med en gåva till värden, samt att man håller ordning och gör rent efter sig. Ett roligt socialt gratis alternativ.

Nio tips när du hyr privat;
1. Ha mer kontakt än via mejl. Du har mycket att vinna på att ringa och få en personlig kontakt.
2. Begär referenser.
3. Se till att få vilkoren skriftligt.
4. Kolla om sänglinne och handdukar ingår.
5. Ta reda på vad som förväntas av dig.
6. Lusläs kontraktet.
7. Betala helst inte hyran i förskott.
8. På konsumenteuropa.se finns information.
9. Svårt att avboka. Se till att ha en försäkring som täcker detta. Ha även ansvarsskydd.

Homeaway
Är världens största annonsplats för privatägda semesterbostäder. De flesta av dem ligger dock i Europa.
Tripadvisor
På Tripadvisor kan du hitta privatägda bostäder i hela världen. Men via Tripadvisor kan du också visa utt ditt eget boende kostnadsfritt i samarbete med Holiday Lettings.
Ryanair
På Ryanirs sajt finns flera tusen bostäder i Italien och Spanien.
Stugor
Här hittar du adresser till privatpersoner som hyr ut sina stugor framför allt i Sverige. Här finns också adresser till stugbyar.

Andra förmedlingar av denna typen är;
Gites de France [Har adresser till över 50 000 hus i hela Frankrike.
Fritiden.se 
Hyrhus.se 
Stugsidan.se 
Rivieran.net [Franska och Italienska rivieran framför allt]
Hemutomlands.se [Både köpa boende och hyra]
Sembo.se [Semesterhus i många länder]
Novasol.se [Störst bland de nordiska förmedlingarna]
LaVilla.se
Solsemestra.com [Kroatien]

Källa: [Allt om resor][Tripadvisor][Homeaway][Grapevine]
    

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *