Bulgarian Training Bag…

 

Det kommer många nya träningsredskap hela tiden. Många av dem är egentligen inte nya, men satsningar har gjorts för att göra dem mer “main stream”. Ett av dessa redskap, som blir allt populärare, är Bulgarian Traings Bags. Brottare har i alla tider använt säckar av olika slag och vikt i sin brottarträning. Det har gjort dem starka och explosiva.

Bulgarian Training Bag är utvecklad av Ivan Ivanov som är huvudcoach för det grekiskromerska brottningsteamet på United States Olympic Education Center i Michigan USA. Han har utvecklat de gamla brottarsäckarna till ett högeffektivt träningsredskap med nästintill oändliga möjligheter. Bagen finns i olika vikter för att passa alla typer av tränande och den är utrustad med flera typer av handtag för en flexibel och utmanande träning. Bagen tillverkas i Bulgarien och är till stor del handsydd.

En Bulgarian Training Bag kan användas på fyra olika sätt: statiskt, dynamiskt, för styrketräning och explosivt. I de flesta rörelser aktiveras hela kroppen vilket gör träningen högintensiv. Det är egentligen bara den tränandes fantasi som sätter gränserna för vad som kan göras med bagen. Formen på bagen gör att den passar för både underkropps- och överkroppsträning samtidigt som den ökar din greppstyrka. Bagträning är huvudsakligen inriktad på att bygga styrka och kondition genom många repetitioner och kort tid för återhämtning. Bulgarian Training Bag träning handlar inte om att lyfta bagen ett fåtal gånger per set, det handlar om att fortsätta även när man är trött och på gränsen till utmattad.

Bulgarian Training Bag kommer i olika viktklasser och varje viktklass har sitt eget kännetecken genom färgen på ”strapparna”;

Gul säck        5 kg               upp till 45 kg kroppsvikt
Grön säck      8 kg               mellan 45 och 65 kg kroppsvikt
Röd säck       12 kg             mellan 65 oh 85 kg kroppsvikt
Grå säck        17 kg             över 85 kg kroppsvikt, vältränad atlet
Brun säck      22 kg             över 85 kg kroppsvikt, extremt vältränad atlet

Som riktmärke brukar det vara lagom för tjejer att börja med en åtta kilos bag och killar startar oftast på en tolv kilos. Sedan finns det förstås starkare tjejer och svagare killar men för de flesta räcker både åtta och tolv kilo gott och väl. Att välja vikt handlar förstås om hur stark du är men också hur du tänker använda den. Bagen är inget universalredskap som ersätter alla andra redskap. Komplettera bagträningen med kettlebells, sandsäckar, gummiband med mera så får du en fullständig träningsrutin.

Källa: [Kettlebells][Lifeportalen]
 

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg

Inga kommentarer

Lämna en kommentar