D-vitamin ingår i många av kroppens processer och bildas i huden när solen lyser på oss. Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar som influensa, hjärtsjukdom, benskörhet, vinter- och vårdepressioner… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång. D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar hundratals gener i de flesta av kroppens celler.

Problemet i Sverige är att vi inte får tillräckligt av supervitaminet. Med maten får vi  i oss ytterst lite D-vitamin. Resultat: många svenskar [kanske de flesta] har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst. I till exempel tropiska länder  är frekvensen på sjukdomar som influensa väldigt låg. Utöver att vi i nordliga länder får i oss väldigt lite sol, halveras dessutom kroppens D-vitamin D-påer var sjätte vecka.

Hur får man då i sig D-vitamin?
Det finns några bra sätt; Regelbunden stark sol och tillskott.
1. Ett bra råd är att sola max 15-30 min i stark sol, mitt på dagen när det bildas mest D-vitamin,
utan solskydd. Ju mörkare hud man har desto mer solljus behöver man.
2. D-vitaminrik kost som fet fisk, ägg, lättmjölk och kantareller hjälper upp nivåerna, men räcker oftast inte hela vägen.
3. Kosttillskott. Effektiv sätt att få i sig D-vitamin.

Förtydling
Beteckningen IE står för “Internationella Enheter”, och enheten IU står för “Internationall Units”. Ibland skrivs mängden i mikrogram [µg]. 1 µg D-vitamin = 40 E. 2000 E motsvarar alltså 50 µg.

Förslag på lagom dos [vid solbrist]:
• Vuxna: 2 000 – 4 000 E dagligen [vissa rekommenderar till och med mer]
• Barn under 10 år: 1 000 E dagligen

Om man vill veta hur den egna D-vitaminnivån ser ut vid ett speciellt tillfälle, kan man ta ett enkelt blodprov på närmaste vårdcentral.

Mer om D-vitamin kan du läsa på Doktorn, Kostdoktorn och Dinlivskraft.

Så, passa på att tanka så mycket sol ni kan under vår korta sommar.

Källa: [Doktorn] [Kostdoktorn] [Din Livskraft]

0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

1 Comment

  1. Profilbild
    Johnf636 says:

    Thank you for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information. dgedddgacfee

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *