Foto: Bwag
För sju år sedan skrev jag en artikel om ett lite annorlunda projekt i Kina. Ett projekt där man helt enkelt byggde en identisk kopia av den lilla Österrikiska alpbyn Hallstatt i Huizhou i södra Kina. Härom dagen såg jag på programmet Udda platser i världen då byn dök upp. Och nu fick jag veta lite mer om hur och varför man byggde den.
HALLSTATT I ÖSTERRIKE
Lilla Hallstatt med sina knappt 800 invånare, ligger inkilat mellan berg och sjö och är en av Alpernas mest pittoreska städer. Fram till 1800-talet kunde den bara nås med båt eller till fots, men numera kan man ta sid dit med bil. Byn ligger cirka en timmes färd från Salzburg. Till de mer makabra turistattraktionerna i byn hör kyrkans benhus. Här hittar man mer än 600 målade dödskallar och en mumie av en förhistorisk gruvarbetare bevarad i salt. Byn är så fin att den finns med på UNESCO: s världsarvslista. Och inte oväntat, hamnar den ofta på topplistorna över världens vackraste platser. Den är så fin, att den byggts två gånger.
KINESKISKA HALLSTATT I HUIZHOU
Kineser som utgav sig för att vara turister fotograferade, skissade och samlade information om Hallstatt i syfte att bygga en exakt replika av byn i i staden Louyang, femton minuter från megastaden Huizou, i södra Kina. En halvtimmes färd från Hong Kong. Planerna avslöjades när en hotellägare i Hallstatt såg en kinesisk gästs ritningar av staden. Invånarna i Hallstatt var en smula skeptiska inför kinesernas tilltag, men borgmästaren såg det som ett utmärkt tillfälle att boosta turismen i den sömniga lilla alpbyn och reste personligen över till Kina för att delta i invigningen 2011. I dag reser tusentals kineser till Hallstatt varje år för att visa sin vördnad inför originalet.
BAKGRUNDEN TILL BYGGANDET AV BYN
Under programmets gång fick jag lite mer klarhet i varför man byggde kopian. Men också om vad som hänt med den Kinesiska versionen efter invigningen. Byn byggdes som marknadsföring inför konstruktionen av ett enormt bostadsområde. Kopian innehöll allt som den riktigt byn hade. Timmerhus, kyrkan, fönsterluckor och till och med blomlådor. Till och med sjön och svanarna har kopierats.
Men, verkligheten är, att bakom de flesta av de vackra fasaderna, finns inget alls. Bara ofärdiga arbetsplatser, bråte, skräp och resterna av byggprojektet. Kyrkan har så klart ingen religiös . Den används som visningsrum av fastighetsmäklarna för att visa upp fastigheterna som är till salu. Hus och fastigheter till ett värde av 970 miljoner dollar. Men Österrikarna är inte speciellt upprörda. Marknadsföringsknepet har gynnat dem och de har nu fler turister än någonsin. I videon nedan ser du den Kinesiska versionen av byn.
Fler artiklar om UNESCO Världsarv kan du läsa här. Och Sveriges UNESCO världsarvslista hittar du här. Om du vill se Udda Platser i världen, hittar du alla avsnitten på Kunskapskanalen.
Foto: C – chensiyuan
Foto: Andrew Bossi
Foto: Kevin Poh
Translation
The Austrian village Hallstatt has an exact sister village in China. It was built as an marketing project, but now welcomes thousends of Chinese tourists every year.
Hej! Kul att läsa din artikel om Hallstatt. Jag så också programmet och tycket det var intressant. Har själv varit där flera gånger. Inte bara byn utan även omgivningen är intressant.
För den som vill vandra runt Hallstatt vill jag tipsa om en vandringsresa som jag tror passar de flesta: https://austriatravel.se/resor/vandra-till-hallstatt/