Turkiet, Kappadokien

 

Tredje dagen befinner vi oss i Avanos i Kappadokien. Att besöka Kappadokien är som att resa in i en besynnerlig värld, skapad av regissören till Sagan om ringen. I varje stad och distrikt hittar man spår av historia, förunderlig och unik natur, kultur och fantastiska upplevelser. Landskapet liknar inget jag någonsin tidigare sett.

 

Det mystiska och sagolika förstärks av ortsnamn som Göreme, Mustafapasa, Uchisar och Cavusin. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden inrättat sig med klippkyrkor och klippkloster, hopgyttrade byar och underjordiska städer. Kappadokien är ett landskap som ligger i centrala Turkiet, cirka 350 km sydost om Ankara. Kappadokien var en forntida region i centrala Mindre Asien, mellan Svartahavskusten i norr och Taurusbergen i söder. Och här ligger Turkiets kanske största sevärdhet,  och “en av jordens märkligaste platser”. Kappadokien, eller ”Landet med de vackra hästarna” som det heter på fornpersiska, omfattar provinserna Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kayseri, och Kirsehir. De största städerna är Uçhisar, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymakli och Ihlara.

 

Det märkliga landskapet påbörjades för 30 miljoner år sedan när vulkanerna Erciyes, Hasandag och Melendiz fick vulkanutbrott och täckte Kappadokien med tuff, sammanpressad vulkanaska och stenrester. Under årtusenden eroderade detta lager med vindens hjälp och tillsammans med floden Kizilirmak formades dagens landskap. De första människorna som bosatte sig här dateras långt bakåt till forna stenåldern. Kappadokien är av Unesco utnämnt till världsarv och lockar mängder av besökare från när och fjärran. De 20-30 meter höga stenpelarna har formats av väder och vind och för tusen år sedan började kristna nybyggare skapa hela städer inne bland kullarna. Det finns inte mindre än 36 underjordiska städer och 365 kyrkor i området som bara mäter några mil i omkrets. Vissa hålligheter, som den underjordiska staden Derinkuyo, sträcker sig åtta våningar under mark och enligt historien ska här ha bott uppemot 20.000 människor

 

 

USHISAR, GÖREME, AVANOS OCH DUVDALEN

Vår dag idag tar oss med till flera av de magiska ställen som är Kappadokien. Vi börjar i Ushisar och duvdalen. Här har man en otrolig utsikt över över staden Nevsehir som ligger i rader längs med en sluttning på berget. Nevsehir är en stad som täcker en stor del av Kappadokien och består av flera mindre distrikt. På utsiktsplatsen i Göreme har man en fantastisk utsikt över detta högland med sina djupa dalgångar och egendomliga formationer i landskapet med pelare, pyramider och konformade torn, som ger ett närmast surrealistiskt intryck. I byn Avanos har den porösa lavastenen enkelt grävts ur och människor hackade en gång här ut bostäder, kyrkor hela städer både ovan och under jord. Här gick de kristna bokstavligen under jorden för att gömma sig undan krig och perioder av politisk oro.

 

BYN CAVUSIN

I byn Cavusin, som har 823 invånare och är en av Kappadokiens turistmagneter, tar vi oss upp till den högt belägna kyrkan. Här har tiden stått still och det känns overkligt att man faktiskt har gröpt ut en kyrka just här. Dagens nästa sista stopp är ett besök i Pasabagdalen, även känds om munkdalen eller prästdalen. Här kan man se de omtalade skorstensklipporna. Pasabaglari tillhör Avanos distriktet. Vi gör här även ett kort stopp i det som är känt som Camelvalley.

 

DE DANSANDE DERVISCHERNA I AVANOS

Denna långa men otroliga dag avlutas med något ännu otroligare. Ett besök hos de dansande Dervischerna i Avanos. Det är något magiskt i att se dervischerna gå in i något som liknar trans under sitt snurrande. Dansen som utövas för att nå närmare gud. Dansen där höger hand vänds uppåt för att ta emot Guds välsignelse och vänster hand vänds neråt för att ge Guds välsignelse vidare till världen.

 

Än idag bor det människor i Kappadokiens grottor men nu är det av fri vilja. Grottorna har den speciella egenskapen att de håller sig svala om somrarna och varma om vintrarna med en medel temperatur på cirka 16 grader. Idag är det dock lite modernare än för 2 000 år sedan. Vatten, el och trådlöst internet är inga konstigheter. Det finns cirka 3 000 kyrkor i gångarna och de är ofta färggrant utsmyckade med kristna målningar. Tyvärr är inte alla öppna för allmänheten, mycket på grund av att det är fysiskt omöjligt att ta sig dit.

 

 

 

 

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Åh, vill så SJUKT gärna dit! Otroligt häftigt verkligen. Tack för vackra bilder och intressant skildring!

    1. Ja, jag blev så förvånade och överraskad. Var mycket häftigare i verkligheten än vad
      jag hade sett och läst :). Och tack för fin feedback. Hade velat uppdatera bilderna,
      men ja du vet :), ibland räcker inte tiden till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *