Funderar du på att ta med barnen till ett häftigt tivoli i sommar? Då finns det ganska många att välja på. Här hemma hittar du världens högsta starflyer, eller slänggunga, på Gröna Lund. Men sina 121 meter är den fyra meter högre än den näst högsta slänggungan, som finns på nöjesfältet Prater i Wien. Här kommer några av Europas bästa tivolin. Här hittar du fler listor på nöjesparker och tivolin.

 

Tyskland – Europapark
Parken ligger i Rust i sydvästra Tyskland. Den här nöjesparken har mer än 100 attraktioner, varav sju bergochdalbanor.
För den våghalsige: Silverstar, Europas högsta, största och snabbaste bergochdalbana.

Frankrike – Disneyland i Paris
Disneyland ligger tre mil utanför Paris och är Europas popularaste nöjespark. Parken har över 50 attraktioner i fem temaområden, till exempel äventyrslandet, framtidslandet och sagolandet. Det finns även en separat park, Walt Disney Studios park, som har tema film och tv. Båda parkerna är jättestora, för att hinna göra allt behöver man vara två dagar i Disneyland Park och en dag i Walt Disney Studios park.
För den våghalsige: Twilight Zone, spökhotellet där du faller fritt 13 våningar ner.

Danmark – Djurs Sommarland
Sommarlandet ligger i Nimtofte på östra Jylland, inte långt från Grenå i Danmark och är en av Nordens största nöjesparker med över 60 attraktioner. Parken har olika temaland: Cowboy & Indianland, Sommarland, Afrikaland, Lilleputtland, Kinaland och Mexicoland. Det finns också ett stort vattenland med vattenrutschbanor.
För den våghalsige: Den 755 meter långa bergochdalbanan Piraten, som är vald till världens femte bästa.

Norge – Tusenfryd
Tusenfryd ligger 20 minuter utanför Oslo och är en park för hela familjen. Här finns också Badefryd, ett vattenland där du kan svalka dig varma sommardagar.
För den som vågar: Thundercoaster, en berg- och dalbana i trä, korad till en av världens bästa. Du susar fram i 95 km i timmen – och känner dig viktlös tolv gånger.

 

 

Finland – Tykkimäki nöjespark
Tykkimäki nöjespark i Kouvola är en av Finlands största nöjesparker med 40 attraktioner som karuseller, spöktåg, berg-och-dalbana, vattenrutschbana med mera.
För den som vågar: Star Flyer, som är Finlands högsta attraktion. Du åker runt i en slänggunga, 70 meter upp i luften.

England – Blackpool Pleasure Beach
Parken är Storbritanniens populäraste turistattraktion med över 6 miljoner besökare per år. 145 attraktioner, varav 10 berg-och-dalbanor.
För den som vågar: Berg- och dalbanan Pepsi Max Big One, 71 meter hög – näst högst i Europa.

 

 

Belgien – Bobbejaanland
Är en av Belgiens största parker och ligger i Lightaart utanför Antwerpen. Parken har blivit vald till en av Europas bästa nöjesparker. Här finns över 50 attraktioner för alla åldrar, bland annat sex banor på vatten. Årets nyhet är ”King Kong”: du sitter i en vagn och blir plötsligt upplyft av en 12 meter hög jätteapa.
För den som vågar: Berg-och-dalbanan Typhoon med loopar och skruvar.

Nederländerna – Efteling, Flygande Holländaren
Efteling är en stor grön park på 72 hektar i Kaatsheuvel. Traditionella sagor har blandats med spännande berg-och-dalbanor, utomhusteater och karuseller.
För den som vågar: Python, en berg-och-dalbana med 2 loopar och två skruvar, du åker i 85 km i timmen.

Schweiz- Connyland
Alplandets största nöjespark i Lipperswil passar bäst för lite yngre barn. Här hittar du en delfinavdelning med shower, långa rutschbanor och lill-zoo där man får klappa djur.
För den som vågar: Här finns inga häftiga berg- och-dalbanor, men Wildwasserbahn, en åktur som slutar med ett plask.

 

 

Österrike – Wiener Prater
Wiener Prater i Wien är Europas äldsta park, 235 år gammal, och är idag ett modernt nöjesfält med 250 olika attraktioner.
För den som vågar: Berg-och-dal-banan Boomerang där man åker både fram- och baklänges i loopar.

Spanien – Port Aventura
Cikra tio mil söder om Barcelona hittar du denna klassisk nöjespark med ett 30-tal attraktioner. Fyra temaområden: Kina, Polynesien, Mexiko och Medelhavet.
För den som vågar: Berg-och-dalbanan Furios Baco, som går från 0-135 km i timmen på tre sekunder.

Italien – Gardaland
Vid Sirmione vid Gardasjöns södra ände ligger denna sagolika park med fina miljöer och ett 40-tal attraktioner för stora och små. Parken är Europas tredje största.
För den som vågar: Det finns fem berg-och-dalbanor, värst är nya Mammut som är Italiens största.

 

 

Bildkälla: Pressbilder från respektive sida

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.