Längtan till havet kan vara stor, men det finns också många vackra sjöar i Europa värda ett besök. Visa av dem ganska kända andra lite mindre. Själv har jag så klart en förkärlek till Ohrid i Makedonien eftersom det är mina “hemtrakter”. Skyscanner har listat fem av Europas vackraste sjöar och så här skriver man om dem.

Lago di Como, Italien
Sjön Como ligger en bit utanför Milano och sägs vara den vackraste av alla Italiens sjöar. Hit strömmar kändisarna och bland husägarna syns bland annat George Clooney och Richard Branson. Sjön är 120 kilometer lång, formad som ett Y och med en utsikt över alperna i bakgrunden. Städerna Como och Lecco ligger vid dess kust och är båda ett populärt utflyktsmål inte minst bland italienarna själva både under sommarsemestern och veckohelgerna då det anordnas mysiga gatumarknader här med allehanda ting att fynda.

Foto: Wall.alphacoders.com

Ohrid, Makedonien
Den nästan 300 meter djupa sjön Ohrid är en av Europas djupaste sjöar och ligger belägen i bergen mellan Makedonien och Albanien. Staden med samma namn lockar årligen mängder med sommarbesökare från grannländerna men är ännu okänd juvel för de flesta. Slå dig ner på kommunistcaféet Dom na Armiya som stått oförändrat sen Titos semesterdagar i Ohrid eller ta en promenad upp till den nybyggda kyrkan Sveti Kliment i Pantelejmon som uppförts intill ruinerna av Ohrids äldsta kyrka.

Foto: Discovering The Planet

Plitvice, Kroatien
De 16 sjöarna i naturreservatet Plitvice kantas av både ängar, skogar och vattenfall. Parken, som lämpar sig utmärkt för vandringar, hyser även ett rikt djurliv med både björnar och över 100 olika fågelarter. De mineralrika sjöarna med det fantastiska turkosa vattnet gästas ibland av de mycket ovanliga svarta storkarna och mängder med färggranna fjärilar. För den ultimata upplevelsen; checka in på något av hotellen i nationalparken eller ta med ett tält och slå läger på campingplatsen Korana.

Foto: Kate Pedley on Onebigphoto.com

Rifflsee, Österrike
Alpsjön Rifflsse, belägen hela 2230 meter över havet, når du enbart med linbana som avgår från staden Manderfen. Sjön ligger omgiven av alperna och området har fina möjligheter till både vandringar och cykling. Här finns även möjligheter till mer avancerade utflykter som vandringsleden från sjön till glaciären. Rifflsee är en populär skidort vintertid med 68 kilometer skidleder på glaciären Pitztal.

Foto: Tyrol.tl

Bled, Slovenien
Det mystiska lilla slottet beläget på en ö mitt på sjön är en bild som många säkert känner igen. Sjön Bled, som fått sitt namn efter detta slott, lockar inte bara mängder med turister(och inte minst nygifta) utan även konstnärer och andra som söker inspiration i detta vackra landskap. Området är faktiskt Sloveniens turistmagnet nummer ett och som besökare får man utgå från att man med största sannolikhet får trängas med andra här. Men den smaragdgröna sjön är sannerligen värd besväret.

Foto: Wikimedia
Källa: [Skyscanner]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *