Discovering The Planet https://www.discoveringtheplanet.com A WORLD IN COLORS Sun, 12 Jan 2020 19:22:11 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 https://www.discoveringtheplanet.com/wp-content/uploads/2019/11/Jordglob.jpg Discovering The Planet https://www.discoveringtheplanet.com 32 32 Det Ungerska köket och Budapest mysiga saluhall, Great Market Hall https://www.discoveringtheplanet.com/det-ungerska-koket-och-budapest-mysiga-saluhall-great-market-hall/ https://www.discoveringtheplanet.com/det-ungerska-koket-och-budapest-mysiga-saluhall-great-market-hall/#respond Sun, 12 Jan 2020 09:00:00 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31532   Vi befinner oss Ungerska Budapest och det är ljuvlig höstvärme. Idag ska vi upptäcka ett av mina absoluta favoritställen i varje ny stad jag besöker. Budapest Stora Saluhall. Great Market Hall. Att jag har …

Inlägget Det Ungerska köket och Budapest mysiga saluhall, Great Market Hall dök först upp på Discovering The Planet.

]]>

 

Vi befinner oss Ungerska Budapest och det är ljuvlig höstvärme. Idag ska vi upptäcka ett av mina absoluta favoritställen i varje ny stad jag besöker. Budapest Stora Saluhall. Great Market Hall. Att jag har en förkärlek för Saluhallar har nog inte gått någon förbi. Och idag ska vi lära oss mer om det Ungerska Köket i Saluhallen av Gastrobloggaren och kokboksförfattaren Zsófi Mautner.

 

Det är något med saluhallar och matmarknader. Och Great Market Hall i Budapest är inget undantag. Intrycken. Dofterna. Färgerna. Och den perfekta guiden just här. Zsófi har skrivit 15 kokböcker. Alla med inriktning på hemlagad Ungersk mat. Hon berättar att det är lite turistigt här på Great Market Hall och att hon faktiskt inte själv handlar här. Men byggnaden är vacker och många lokalbor handlar ändå här på grund av att det trots allt är priser. Och jag älskar saluhallen oavsett. Turistigt eller ej.

 

STORA SALUHALLEN | GREAT MARKET HALL | NAGY VÁSÁRCSARNOK 

 

Saluhallen består av tre våningar. På entréplan hittar man den traditionella frukt och grönsaksmarknaden. Den vänstra sidan av saluhallen är ofta den lite billiga lokala sidan där lokalborna själva handlar. På den högra sidan, som är mer turistanpassad, hittar man mer souvenirer i fina förpackningar för turister. Här kan man köpa gåslever för cirka 25 euro per kilo. Men generellt är det sämre gåslever ju billigare priset är. Och vill man ha det allra bästa, då är det anklever man ska köpa. Och det samma gäller för saffran när det gäller priset.

 

Hela bottenvåningen består av stånd efter stånd med allt inlagt, syltat, fermenterat och saltat. Inlagda och fermenterade grönsaker är oerhört stor del i det Ungerska köket. På Tredje våningen hittar man matmarknaden. Det påminner om Hawkers i Singapore där de små matstånden ligger tätt i rad. Och här kan man äta allt från Ungersk soppa i bröd, till korv och enorma mackor. Här uppe hittar man också de typisk souvenirerna som väskor, kläder, tyger och allt annat som hör marknader till.

 

 

DET UNGERSKA KÖKET

 

Zsófi guidar oss genom saluhallen och berättar om det Ungerska köket och dess historia. I det ungerska köket gillar man kött och mycket fett och därför kan det vara svårt att vara vegan eller vegetarian här. Det Ungerska köket har starka influenser från både det Transylvanska, Armeniska och Judiska köket. Maten är ofta lantlig och gris är det vanligaste köttet. För många är Ungersk mat Gulasch. Och det är det också, men det finns så mycket mer att upptäcka. Det bjuds på allt från mustiga grytor och korvsoppor, kryddiga kötträtter, fruktsoppor, pannkaksdesserter, bakelser och exotiska efterrätter.

 

Mest känt är Ungern för sin gulasch och paprikakyckling. Paprikapulver blev en signaturkrydda under den 150 åren då Ungern var en del av det Turkiska riket. Efter att turkarna lämnade landet användes paprika bara dekorativt och medicinskt under 200 år. Först senare började man åter använda den röda kryddan i matlagningen. Men det efterlämnades också influenser som ris, paprika och kåldolmar. Gamla Ungerska köket, före turkarnas välde, påminde mer om det indiska köket. Man använde då mycket saffran och ingefära. Jag älskar Ungersk mat. Det kan bero på att många av rätterna också återfinns i det Makedonska Köket. Rätter som Gulasch, Kåldolmar, palacinki och olika typer av grytor. Kanske inte helt ovanligt, då även Makedonien en gång tillhörde det Ottomanska riket.

 

DE VIKTIGASTE RÅVARORNA

 

Idag är råvaror som sorrel [som sur spenat], paprika, framför allt vit paprika, kött och korv [framför allt griskött], tejföl [lite som gräddfl], bönor och grönsaker en stor del av det Ungerska Köket. Andra populära kryddor utöver paprikapulver är vitlök, dragon, mejram och persilja. Fermenterad mat är också stort precis som syrade grönsaker. Vi får smaka små inlagda gröna meloner som smakar som inlagd gurka. Ungern är en soppnation. Man gillar alla sorters soppor. Allt från fisksoppa, till saltare soppor  men lika väl söta bärsoppor. Och det är inte helt ovanligt att man serverar en söt soppa till förrätt, följd av en saltare soppa till huvudrätt.

 

Zsófi berättar en riktigt rolig anekdot om en familjefejd som pågår i nästan varje ungerskt hushåll. En debatt om man ska äta pasta med socker eller inte. Vissa äter till och med syrad kål med socker eller peppar. Matkulturen har förändrats bara inom de senaste tio åren. Det är först nu hemlagad mat och fine dining har mötts. Och det ska vi få uppleva mer av under denna resan. Vi ska besöka Fine Dining Restauranger, Michelinrestauranger, men också vinproducenter.

 

 

12 TYPISKA RÄTTER I DET UNGERSKA KÖKET

 

#1 GULYÁS | GULASCH
Gulasch är en gryta oftast gjord på kött, paprika och potatis. Självklart finns många varianter, men ingen av dem görs utan paprikapulver.

#2 PÖRKÖLT
Pörkölt är precis som gulasch en gryta gjord på kött, ofta kalvkött, och en tjock paprikasås, fett, lök och paprika. Helst serveras den med Nokedli, hemlagade ungerska nudlar.

#3 HALÁSZLÉ | FISKSOPPA
Fisksoppan Halászlé är en stor favorit i Ungern. Den kallas också fisherman’s soup” och görs på buljong med paprikapulver och stora bitar fisk.

#4 PAPRIKÁS CSIRKE | KYCKLINGPAPRIKÁ
Paprikás Csirke kallas ofta för paprkakycklig. Den görs med kyckling och är krämig, men mild, paprikasås. Den serveras med gräddfil och ofta har man även klimp till.

#5 HORTOBÁGYI PALACSINTA
Palacsinta är en pannkaka som fylls med kött, lök och olika typer av kryddor. Alla ingredienserna kokas ihop i en gryta och när det är klart hälls skyn av och fyllningen läggs i pannkakan. Av skyn gör man sedan en krämig sås med gräddfil och mjöl som sedan hälls över pannkakorna.

#6 TÖLTÖTT KÁPOSZTA | KÅLDOLMAR
Töltött Káposzta är kåldolmar fyllda med ris och kött.

#7 NOKEDLI | NUDLAR
Nokedli är ungerska nudlar, också kända under namnet spätzle i Tyskland. De görs av en pastaliknande deg och görs i många olika former. Och precis som med pasta i Italien, görs Nokedli hemma i de flesta hushåll.

#8 GÅSLEVER
Gåslever eller anklever är en stapelvara i Ungern. Den serveras på de flesta restauranger som förrätt med en brödbit och ibland lite söt marmelad. Och så klart ett glas sött Tokajvin.

#9 GYÜMÖLCSLEVES | FRUKTSOPPA
Gyümölcsleves är en kall fruktsoppa som är oerhört populär i Ungern. Inte helt ovanligt äter man den som förrätt, men ofta också som efterrätt. En av de populäraste fruktsopporna den sura körsbärssoppan Meggyleves,

#10 SZIGENARNOSETTE
Szigenarnoisette är knaperstekt svål som serveras med pommes och en syrlig gurksallad.

#11 BORJÚSPAPRIKÁS | KALVPAPRIKÁS
Denna rätt görs på magert kött som kalv, kyckling och kanin. Det karaktäristiska med “paprikás” är att man använder fett, lök och paprika i alla varianterna av den. Syrlig grädde, typ Creime Fraiche, har man både i grytan vid tillagningen och för garnering.

#12 RÁNTOTT CSIRKE | PANERAD KYCKLING
Panerad kyckling är en av de vanligare och populärare ungerska rätterna. Paneringen i sig är enkel och görs på ströbröd, vetemjöl, ägg, matolja och lite salt.

 

 

8 UNGERSKA EFTERRÄTTER

 

#1 DOBOCKA
Denna populära tårta kallas också Dobostorta eller Dobos Torte. Det är en tårta som görs i flera lager med chokladsmörkräm.

#2 KASTANJEPYRÉ | GESTENYEPURÉ 
Kastanjepurén dränker man i rom och serverar med en klick grädde.

#3 BEIGLI | RULLTÅRTA
En rulltårta som man fyller med bland annat valnötter, russin och vallmo. 
Cozonac Baigli är utbredd i Banat och Transsylvanien och äts vanligtvis under påskhelgen.

#4 GERBOKAKE | GERBEAUD CAKE
Är kanske den mest kända Ungerska desserten. Det är en skiktad tårta fyllt med valnötter och aprikoskräm och täckt med choklad.

#5 SOMLÓI GALUSKA
Är en sockerkaka med en sås på choklad och rom och vispad grädde.

#6 PALACSINTA
Är stora pannkakor som fylls med allt från sött till salt.

#7 ESZTERHÁZ TORTA

#8 KÜRTÓSKALÁCS | CHIMNEY CAKE
Det här snurrade bakverket är en av mina personliga favoriter. Under min resa denna gång åt jag tre stycken helt själv. Den servers med socker, grädde och andra tillbehör.

 

 

TRE UNGERSKA DRYCKER

 

 TOKAJ | VIN 
Under vår resa fick vi möjligheten att prova många av de Ungerska Tokajerna. De söta Tokajvinerna serveras ofta till förrätter som gåslever. Söthetsgraden mäts i “puttonvos, från ett till sex. Ju fler puttonvos desto sötare.

PÁLINKA | BRÄNNVIN  
Pálinka är kanske den mest kända av de Ungerska starkare dryckerna. Den görs på olika frukter och de vanligaste är äpple, päron, plommon, persika eller körsbär och har en alkoholhalt på cirka 40%.

UNIKUM | LIKÖR 
Unikum tillverkas av Zwack som beskriver den som en likör gjord på läkande växter. Historisk ska den ha används uteslutande i medicinskt syfte på grund av dess helande egenskaper. Den beska drycken ska vara extra bra för matsmältningen.

 

 

Translation
I love visiting market halls i new cities. It is the place where you get a feeling for the country you are in and can smell the spices of the region. In Budapest you just have to visit The Great Market Hall. 

 


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Hungarian Tourism.

 

Inlägget Det Ungerska köket och Budapest mysiga saluhall, Great Market Hall dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/det-ungerska-koket-och-budapest-mysiga-saluhall-great-market-hall/feed/ 0
2019 | Året som gick i resor https://www.discoveringtheplanet.com/2019-aret-som-gick-i-resor/ https://www.discoveringtheplanet.com/2019-aret-som-gick-i-resor/#comments Fri, 03 Jan 2020 18:35:02 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31108   2019 ligger nu i backspegeln och det har åter blivit dags att summera året som gått. Detta året blev det tre utlandsresor mindre än året innan, men lite fler roadtrips här hemma i Sverige. …

Inlägget 2019 | Året som gick i resor dök först upp på Discovering The Planet.

]]>

 

2019 ligger nu i backspegeln och det har åter blivit dags att summera året som gått. Detta året blev det tre utlandsresor mindre än året innan, men lite fler roadtrips här hemma i Sverige. Jag har dessutom utforskat min egen hemkommun Kristianstad i större omfattning detta år. 

 

2019 var också året då tog jag steget att satsa hundra procent på bloggen. Jag avslutade tjänsten som Ekonomiansvarig på vårt företag, efter tolv år där, för att kunna fokusera helt på det egna företaget. Det var dessutom första gången jag arrangerade en bloggresa. Jag och Kristianstad Kommun bjöd hit åtta resebloggare för att utforska vår vackra stad.

 

VAD HAR ÅRET 2019 INNEBURIT I SIFFROR?

7 utlandsresor blev det detta år.
8 besökta länder.
1 nytt land, Maldiverna.
4 roadtrips i Sverige.
4 huvudstäder.
? nya städer. Räknar aldrig städer av någon anledning. Kanske något för 2020 :).
114 nya inlägg [122 nya 2018].
Vi dubblar antalet unika besökare och sidvisningar mot 2018.

 

Vad 2020 kommer innebära i resande vet jag inte än. Denna hösten och vintern, precis som samma period förra året, har hälsan inte varit i topp och det påverkar så klart resandet. Jag tar en dag i taget och i skrivande stund har vi inga resor bokade. Jag har så klart en önskeresa som jag hoppas vi ska kunna göra i Februari, men vem vet hur det blir.

 

 

FAVORITUPPLEVELSE

Detta år fick jag uppleva något som funnits på min bucketlist sedan jag var tonåring. Och det var att få se djävulsrockor i verkligheten. Och under vår resa till Maldiverna fick jag äntligen uppleva detta fantastiska och magiska djur. En stor bonus blev att vi också fick se valhaj. En annan bucketlistupplevelse var vår kanalbåtsresa i Frankrike.

 

FAVORITSTAD

Under året som gått har jag bara besökt fyra huvudstäder. Malé på Maldiverna, Lissabon i Portugal, Köpenhamn i Danmark och Budapest i Ungern. Av dessa är Lissabon favoriten utan konkurrens. Däremellan har jag besökt några mellanstora städer som blivit favoriter. Bland annat Karlsbad i Tjeckien, Carcassone i Frankrike och St Ives i Cornwall i England.

 

FAVORITLAND

Ja, ni har nog gissat det. Maldiverna vinner detta år alla kategorier av resande. Och inte bara det, det placerar sig i toppen bland länderna med våra favoritstränder. Men också vår roadtrip och kanalbåtsresa på Canal Du Midi i Frankrike placeras sig som en toppfavorit.

 

FAVORITHOTELL

Måste bli Chateau de Siran i Franska Languedoc. Ett ljuvligt inrett rum på slottet som dessutom bjöd på en fantastisk mat och vinupplevelse. Tätt följd av vår bungalow på Maldiverna. Kanske inte på grund av bungalowen själv, men för att man kunde kliva direkt ut på stranden när man vaknade.

 

Tack alla ni som besökt oss här på sidan under året. Ser fram emot att få dela ett nytt år med er, nya resor och nya äventyr. Gott Nytt år på er!

 

Tidigare års sammanfattningar hittar ni här, 2015, 2016, 2017, 2018.

 

JANUARI | HEMMA I SVERIGE

Vi valde detta år att flytta fram vår vinterresa till Mars. Istället stannande vi hemma och jobbade.

 

 

FEBRUARI | HEMMA I SVERIGE

Januari gick över i Februari och det blev ytterligare en månad här hemma i Sverige. Men i Februari hittade vi, efter många års sökande, vårt sommarställe. Några mil från Kristianstad har vi nu en liten tillflyktsort. Jag blev dessutom faster för första gången till en underbar liten kille som heter Dino.

 

 

MARS | MALDIVERNA

Bara en dag efter att vi skrivit kontrakt på vår stuga, åkte vi på årets resa. Två veckor på Maldiverna. Välbehövlig vila i en helt underbar miljö. Stränderna och vattnet på Sun Island slog vår tidigare oslagbara favorit Boracay på Filippinerna. Vi hade inte kunnat önska oss mer, men hade dessutom den fantastiska turen att få se valhaj, djävulsrocka och massor av andra fiskar och hajar.

 

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

Maldiverna, 11 saker att se och göra

 

APRIL | HEMMA I SVERIGE

I April spenderade vi mycket tid i vår nya stuga. Lyxigt att äntligen ha en trädgård och nära till stranden. Vi har ju bara bott i lägenhet under alla våra år ihop.

 

Sverige, Skåne, Nyehusen

 

MAJ | PORTUGAL, DANMARK, SKÅNE & TJECKIEN

Och så kom Maj. Maj brukar generellt vara en resemånad för mig, så och i år. Första resan gick till Lissabon i Portugal med mamma och syster. Vi blev överförtjusta i Lissabon. Bara en vecka senare var vi Köpenhamn för ett event med Tyska Turistbyrån. Sedan var det dags för helgen med resebloggare här i Kristianstad. Och bara några dagar efter det var jag på väg till Tjeckien för att upptäcka Karlsbad som kom att bli en av favoritstäderna för 2019.

 

Portugal, Lissabon, Alfama

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

JUNI | HEMMA I SVERIGE

Efter en intensiv månad var vi glada att kunna ta det lugnt några veckor och ladda batterierna. Det blev några turer till stugan och lite promenader på stranden.

 

Sverige, Skåne, Nyehusen

Sverige, Skåne, Nyehusen

 

JULI | VÄRMLAND & SKÅNE

Juli blev månaden när vi upptäckte lite mer av Sverige. Vi gjorde en roadtrip som tog oss från Kristianstad till Göteborg, Smögen, Särö och Karlstad. En vecka senare upptäckte jag Nordöstra Skåne och nya platser i mitt närområde.

 

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Skåne, Hässleholm

Sverige, Skåne, Kristianstad, Kjugekull, Bouldering

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

AUGUSTI | FRANKRIKE & MONACO

I augusti var det så dags för resan som funnits på vår bucketlist i över 15 år. Att åka på kanalbåt på Canal Du Midi i Frankrike. Vi började resan med en roadtrip från Nice till Languedoc för att därefter göra vår kanalbåtsresa. Hela resan avslutades med en roadtrip till Monaco.

 

Frankrike, Languedoc, Canal du Midi, Paraza

Frankrike, Franska Rivieran, St Raphael

Frankrike, Languedoc, Aigues Mortes

Frankrike, Canal du Midi, kanalbåt

 

SEPTEMBER | ÖSTERLEN I SKÅNE

Denna månad blev det en weekend i Kivik på Österlen med goda vänner. En helg som gick i maten och vinets tecken.

 

 

OKTOBER | ENGLAND

I Oktober bar det av mot England. Vi hann med lite jobb, ett otroligt vackert bröllop och en roadtrip till oväntat vackra Cornwall. En resa som har lyft Storbritannien för mig och gett mig mersmak för detta land.

 

England, Cornwall, St Ives

England, Bristol

England, Stratford Upon Avon

 

NOVEMBER | UNGERN

Årets sista resa gick till Budapest i Ungern. Budapest bjöd på otroligt varma och soliga dagar trots att det var slutet på November. Jag fick smygstarta Julen med Julmarknader och massor av god mat på Michelinrestauranger och gott vin. Mer om den resan kommer så klart.

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest

 

 

DECEMBER | HEMMA I SVERIGE

December blev en riktig Julmånad hemma. Mycket vila varvat med att umgås med vänner och familj. Kunde inte önskat mig mer.

 

Julhelgen

 

Translation:
Looking back at the year that has past in travelling. There has been a lot of trips both near and far and I am really greatful. 

 

Inlägget 2019 | Året som gick i resor dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/2019-aret-som-gick-i-resor/feed/ 6
Livet och dagarna mellan resorna & ljuvliga Julhelgen https://www.discoveringtheplanet.com/livet-och-dagarna-mellan-resorna-ljuvliga-julhelgen/ https://www.discoveringtheplanet.com/livet-och-dagarna-mellan-resorna-ljuvliga-julhelgen/#respond Sun, 29 Dec 2019 00:00:00 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31534   Veckan i Ungern flög förbi. Fylld med massor av bästa maten, bästa dryckerna, bästa restaurangerna och bästa guiderna. Men sällan pratar jag om dagarna som kommer efter en resa. De där dagarna när ni …

Inlägget Livet och dagarna mellan resorna & ljuvliga Julhelgen dök först upp på Discovering The Planet.

]]>

 

Veckan i Ungern flög förbi. Fylld med massor av bästa maten, bästa dryckerna, bästa restaurangerna och bästa guiderna. Men sällan pratar jag om dagarna som kommer efter en resa. De där dagarna när ni som följer mig kanske märker att det bli helt tyst på Social Media och att jag svarar dåligt på kommentarer.

 

Det finns så klart flera anledningar till det. Den första är så klart att jag lever med ME/CFS. En sjukdom som på ytan är osynlig, men som jag kämpat med i över tio år. Tack och lov har det för mig utvecklats på rätt håll. Dock klarar varken min kropp eller hjärna överbelastningar. Något som bloggresor ger. Ett av symptomen för ME är kronisk trötthet. Vissa tillfällen kan jag skjuta den kroniska tröttheten framför mig, men den låter inte vänta på sig efter reseprogrammets slut.

 

Denna gången var ingen skillnad. För en resa på fyra dagar, blev återhämtningen fem dagar. Det innebär fem dagar av totalt sängliggande och med en nersläckt dator. Även kommunikationen utåt är marginell. Jag påverkas också oerhört av mörker och kyla och denna hösten och vintern har inte varit något undantag. Jag har varit sängliggande helt utan energi sedan mitten på November. Normalt hade vi rest i mellandagarna, men orken har inte räckt till. Och det är också anledningen till att det har varit ganska tyst både här och på Sociala Media. Och eposten som jag borde svara på har växt på hög.

 

Det svåra är ju att se på mig att jag har denna osynliga sjukdom. Jag är oftast glad, positiv och älskar att diskutera och uppleva nya saker. Ett säkert tecken på att jag börjar falla igenom, är att jag blir lite svår att nå och jag blir ovanligt tyst. Jag har svårt för tystnader och pratar annars gärna och mycket med både guider, kolleger och organisatörer. Sedan senaste resan har också systemkameran fått vila. De få bilder jag har tagit är tagna med mobil, min eller vänners och familjs. Därav den underbara kvaliten :).

 

 

LJUVLIGA JULHELGEN

 

Trots tröttheten har jag haft en helt Julhelgen varit helt ljuvlig. Fyra dagar i rad har det firats med både familj och vänner. Så mycket skratt och glädje som så klart ger oerhört mycket energi. Vi tjuvstartade Julen i slutet på November med Cavaglögg och Julpyssel i vår stuga. Jag vet inte om årets Julkulor blev det bästa vi gjort, men lika kul som vanligt. I början på December var det dags för den årliga kusinträffen. Alla kusinerna samlas och äter god mat och uppdaterar varandra om vad som hänt under året som gått.

 

Nej, jag gråter inte :), försöker hålla mig för skratt när tjejerna gör konstiga miner när jag försöker filma :)))

Julhelgen

 

Lilla Julafton fortsatte traditionen med Bingolotto och tapas hos Mamsen. I år fick också systerdöttrarna vara med. Jag väcktes med en underbar kram på Julafton av mina fina, sjuåriga systerdotter. Vi åt Julfrukost i soffan och tittade på Tinkas Juleäventyr. Den Danska Julkalendern. Om ni missat den, se den. Julafton firades hos syster. Massor av god mat, mys, Julklappsspel och en riktigt lugn och go Julafton.

 

 

Vi fortsatte Julhelgen hos kära mor på Juldagen. Hela familjen och kusiner samlades för en dag med massor av skratt och ännu mer Julklappsspel. Och till sist, i fredags, en kväll med finaste väninnorna. Jösses vad vi skrattade. Ni vet en sån där kväll när tiden bara går oerhört fort. Närmaste veckan blir det därför väldigt lugnt. En vecka för att återhämta sig. Även Nyårsafton blir det faktiskt återhämtning och inget firande.

 

Önskar er alla ett Gott Nytt År och ett hälsosamt och upplevelserikt 2020. 

 

Julhelgen

 

Translation
This holidays has been just lovely. We have been celebrating for four days with family and friends. I just love Christmas and I am so fortunate to have amazing family and friends. 

 

Inlägget Livet och dagarna mellan resorna & ljuvliga Julhelgen dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/livet-och-dagarna-mellan-resorna-ljuvliga-julhelgen/feed/ 0
2019 | Resebloggarna som inspirerade mest under året som gick https://www.discoveringtheplanet.com/2019-resebloggarna-som-inspirerade-mest-under-aret-som-gick/ https://www.discoveringtheplanet.com/2019-resebloggarna-som-inspirerade-mest-under-aret-som-gick/#comments Tue, 17 Dec 2019 14:39:58 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=30964   Det har blivit dags för den tiden på året, när jag berättar om resebloggarna jag läst mest under året som gått. Under många år var det samma bloggar som återkom år efter år. Men …

Inlägget 2019 | Resebloggarna som inspirerade mest under året som gick dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
Resebloggarna som inspirerade

 

Det har blivit dags för den tiden på året, när jag berättar om resebloggarna jag läst mest under året som gått. Under många år var det samma bloggar som återkom år efter år. Men de senaste två åren har det dykt upp många nya resebloggar som hamnat på min läslista. 

 

Jag började blogga 2008. Då var resebloggarna få. Under de senaste åren har de siffrorna mer än tredubblats. Vad som gör att jag återvänder till en reseblogg är lite olika från år till år. Men några kriterier är konstanta. Det ena kriteriet är bilderna. Om jag inte gillar bildstilen, läser jag inte texten. Det skulle jag normalt säga. Men under året som gått är uppstickarna som faktiskt hamnat på listan, där mer på grund av sin text, än sina bilder. Det tredje då är designen på sidan. Jag gillar sidor som är enkla att navigera, stilrena och snygga.

 

Under året som gått är det flera nya resebloggar som hamnat på listan. Vad som gör en blogg intressant är ju så klart högst personligt. Det finns de som föredrar listor och guider och det finns de som föredrar berättelser och vardagsuppdateringar. På 2019 års lista kommer ni känna igen några från tidigare år, men flera nya har tagit sig in på listan. De flesta av bilderna nedan tillhör respektive blogg och är tagna av bloggarna själva. Listan på resebloggarna är i alfabetisk ordning. 2017 års favoriter hittar du här och 2018 hittar du här.

 

RESEBLOGGARNA SOM INSPIRERADE MEST UNDER 2019
I alfabetisk ordning

 

4000 MIL

4000 mil är en av de nya bloggarna på listan. Jag har förvisso läst hennes blogg under flera år, men mer regelbundet nu. Kanske för att hennes blogg har variationen som jag hade när jag började skriva. När man blandar egna reseupplevelser med roliga listor och händelser från världen. Och Gunilla bjuder på allt det med glimten i ögat. Vi gjorde dessutom Tjeckien tillsammans. En oerhört rolig resa.

 

Tjeckien, Marienbad, Ölspa Chodovar

 

FANTASIRESOR

Sofias blogg är nog den jag följt längst och hon återkommer på alla mina listor. Anledningen är så klart att hon alltid håller hög kvalitet på både innehåll av text och bild. Hon har dessutom nyligen lanserat en ny design på sin sida som jag gillar jättemycket och som är Sofia på alla sätt och vis.

 

 

FANTASY DINING

Om man vill få inspiration för att besöka annorlunda restauranger, temarestauranger eller annorlunda boende, bara måste ni besöka Marias blogg. Hon har ätit sig världen runt på de mest underliga och fantasifulla ställen. Och jag har numera en liten bucketlist som härstammar från hennes blogg. Kolla Tokyo lite extra, men också Göteborg.

 

 

FREEDOM TRAVEL

Peter och Helena på Freedom Travel är också återkommande på min lista. Jag är så imponerad av att Helena bloggar varje dag och har gjort i flera år. Oavsett väder och mående. Dessutom tummas inte på kvaliteten. Och självklart kanske man läser en blogg lite mer när man faktiskt är vänner.

 

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

 

FRÅN STAD TILL STRAND

Från Stad till Strand är nykomling på listan. Men ganska självklar för mig.  Ann-Louise håller hög kvalitet på både bilder, innehåll och design. Hon har dessutom massor med tips när det gäller att resa med barn.

 

 

JOHNNY BAJDZAN

Johnny är färdledaren som jobbar i länderna österut, stan-länderna, men också i Mellanöstern och Asien. Jag bara älskar att läsa hans söndagskrönikor, men framför allt hans shoppinginlägg. Han är en fantastisk storyteller och skriver på ett sätt som fångar en och tar med en på hans resa.

 

 

LYCKLIG OCH LEVANDE

Lycklig och Levande är också ny på listan. Det som fångade mig var de välskrivna och eftertänksamma texterna. Moa skriver reseskildringar, men också inlägg om drömmar, stora som små. Och det är framför allt inläggen om tankar och funderingar som gör att jag ständigt återvänder.

 

 

RESFREDAG

Annikas blogg har nog funnits med de flesta åren av listan. Men jag har nog aldrig läst artiklarna som noga som detta år. Utöver välskrivna artiklar med fint språk, har Annika under året som gått gjort många resor som jag vill göra :). Jag hade dessutom turen att få göra ett jobb tillsammans med henne här i Skåne under sommaren som gick.

 

Sverige, Skåne, Wanås

 

RUCKSACK

Rucksack var under förra året min favoritblogg. Och under året som gått har Eva fortsatt leverera. Vackra bilder levereras med inspirerande texter. Extra kul är det nu, för att jag fick möjligheten att träffa Eva här i Kristianstad under en bloggresa. Hos Eva kan du läsa om all världens resmål, men framför allt om Australien som är ett av Evas favoritländer.

 

 

Translation
Here are the travel bloggers that inspired me the most in the year that past.

 

Inlägget 2019 | Resebloggarna som inspirerade mest under året som gick dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/2019-resebloggarna-som-inspirerade-mest-under-aret-som-gick/feed/ 12
En personlig resa https://www.discoveringtheplanet.com/en-personlig-resa/ https://www.discoveringtheplanet.com/en-personlig-resa/#respond Fri, 13 Dec 2019 19:33:53 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31634   Året börjar närma sig sitt slut. Och jag som arbetar med människor och personlig utveckling, hör inte bara hur folk börjar känna av julstressen, utan även hur tankar smyger sig in. ”Blev året som …

Inlägget En personlig resa dök först upp på Discovering The Planet.

]]>

 

Året börjar närma sig sitt slut. Och jag som arbetar med människor och personlig utveckling, hör inte bara hur folk börjar känna av julstressen, utan även hur tankar smyger sig in. ”Blev året som jag tänkt?”. ”Vad vill jag fylla nästa år med?”. Jag lägger även till funderingar på vad man saknat som man vill ha mer utav.

 

Två av de bästa minnena jag tar med mig från 2019 skiljer sig markant från varandra. Det ena är när jag och kärleken vandrade, mer klättring egentligen, i Tatrabergen i Slovakien. Och det andra när jag efter SÅ många år pratat om att färga håret blått och äntligen gjorde det! Snart 2020 och vi som tillhör kategorin “att alltid starta saker på måndagar”, ser inte bara storheten i nytt år utan även årtionde. Vilken nystart! Hej nya tag, mål och verkligen LADDA OM!

 

Så hur gör jag när jag sätter mål? Frågan jag ofta får och här kommer svaret, mina tankar och hur du kan tänka

 • Tittar jag på de olika delarna som finns, jobb/ekonomi, familj/relationer/hem, Malin/personlig utveckling, hälsa är delarna jag känner att jag har.
 • Gör en liten brainstorming. Vad vill du fylla mitt år med inom varje område? Utan att fundera, tänka så mycket på vad som går, är smart eller vad andra ska tycka, utan spontant skriv ner det du kommer på. Sikta gärna på 5-10 stycken inom varje del.
 • Nästa steg är att välja 3 steg som du känner pirrar lite extra, eller känns rätt, som du verkligen känner hade varit kul och som du velat. Sätt en cirkel vid sidan om dem. Nu är det dags att numrera dessa 3. Skriv 1, 2 och 3 i cirkeln och i den turordning det känns att du vill ha dem i.

 

 

För mig blir det så tydligt när jag bryter ner det så här.  Att se vad jag vill ha för mål, vilken väg som är rätt för mig. Givetvis ställer jag också målen i en grupp mot en annan grupps mål, för om dessa kommer ställas mot varandra – vilken ska jag då välja? Låt mig ge ett exempel. I höst har jag haft två stora mål, ett företagsmål och ett hälsomål. Det var lätt att tänka att dessa två skulle gå att köra samtidigt och länge gjorde det precis det. Men så för någon vecka så krävdes företagsmålet lite mer tid och då fick jag tänka om. En sådan omställning kan kräva både tid, vara jobbig och ta energi innan man fattat ett beslut. Men eftersom jag har min prioriteringslista, så var valet enkelt. Jag la inte ner mitt hälsomål, jag landade det bara lite coolt och förblev att hålla mig stabilt kvar.

 

Hur gör man sedan när man har ett mål, hur orkar man hålla fokus hela vägen så att man klarar dem?

 

Här använder jag 9 olika delar för att behålla fokus och på så sätt också se till att resan till målet blir hälsosamt och hållbart. Är det så att du nu har lyckats hitta dina mål inför 2020 men vill ha lite verktyg och tips hur du kan hålla fokus så att du faktiskt når dem, så hittar du de 9 delarna HÄR.

 

Inför höstens mål tog jag fram tre bilder från förr. En som stod för mitt företagsmål, ett för mitt hälsomål och den tredje för att visa, att jag trots mina mål ändå hade fokus på att hålla balans och må bra under tiden. Inget mål är värt stress, må dåligt utan åter igen – resan till målet kan, och ska enligt mig, ändå vara mer åt det bekväma än stressiga hållet. Med de 9 delarna blir det precis det.

 

Jag önskar dig stort lycka till inför din personliga resa inför nytt år!

 

 

Inlägget En personlig resa dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/en-personlig-resa/feed/ 0
Födelsedagsfirande med sexrätters meny på restaurang Smaca i Kristianstad https://www.discoveringtheplanet.com/fodelsedagsfirande-med-sexratters-meny-pa-restaurang-smaca-i-kristianstad/ https://www.discoveringtheplanet.com/fodelsedagsfirande-med-sexratters-meny-pa-restaurang-smaca-i-kristianstad/#respond Tue, 03 Dec 2019 09:00:00 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31516   Det är över tio år sedan jag firade min födelsedag. Jag tillhör den där gruppen kvinnor som inte alls uppskattar att bli äldre. Men två gånger per år äter jag middag på fin restaurang …

Inlägget Födelsedagsfirande med sexrätters meny på restaurang Smaca i Kristianstad dök först upp på Discovering The Planet.

]]>

 

Det är över tio år sedan jag firade min födelsedag. Jag tillhör den där gruppen kvinnor som inte alls uppskattar att bli äldre. Men två gånger per år äter jag middag på fin restaurang med bästa väninnan. Varannan gång tar hon notan. När jag fyller år. Och varannan gång tar jag notan. När hon fyller år. Bästa dealen ever.

 

Bristen på tid denna höst, innebar att vi för första gången, sedan vi startade traditionen, slog ihop födelsedagarna och firade varandra samtidigt förra veckan. Så jag bokade bord på den ny restaurangen Smaca i Kristianstad. Meddelar henne nyheten med ett barns lycka. Bara för att höra att det blir fjärde gången på två veckor hon besöker den :). Ingen överraskning, men jag vet nu att hon gillar den :).

 

Vi får bord vid det öppna köket.  Jag älskar öppna kök. Det gör att middagen blir lite mer av en upplevelse. Dessutom är det rätt trevligt att kunna se sin mat bli tillredd precis framför en. Vi börjar med husets fördrink. Jag som normalt inte är mycket för drinkar bara älskar den här lite sötsura gindrinken. En Normandie Sour med lime, gin, vermouth och lingon. Sedan är det dags för första rätten. Vi har valt Smacas femrätters avsmakningsmeny. Utan att ha sett menyn. Första rätten kommer in. I söt liten glasburk serveras vi en ceviche med dill och rökt äggula.

 

OM SMACA I KRISTIANTAD

 

Smaca öppnade 1 juni i år av Martin Skoog och hans fru Carina. De skrev kontrakt på lokalen i januari och bara sex månader senare stod restaurangen öppen. Att hinna bygga upp en restaurang på sex månader är imponerande. Framför allt i en lokal som tidigare varit butik och inte hade kök. Det designades med hjälp av designbyrån Input, möblerna kommer från ett företag i Malmö, det sattes menyer, inredes och anställdes folk.

 

Vi sitter och pratar med Martin. Och jag är nyfiken på hans historia. Han berättar att han under lång tid jobbade och bodde i England. Vid Lands End i Cornwall. Och han och hans fru besöker Newquay i Cornwall varje år. Vad är oddsen. Vi var ju där förra veckan :). Han flyttade tillbaka till Sverige för tio år sedan. Efter att ha gått kockskola har han jobbat på flera fina krogar och har tjugo års kockerfarenhet. Han har bland annat kockat på fiskekrogen i Göteborg, krogar i Båstad, på Tommarps Gårdshotell i Skåne och på Araslövs Golfkrog.

 

Den nya restaurangen har 70 sittplatser inomhus och under sommarsäsongen även en större uteservering på Lilla Torg. Nästan alla råvarorna handlas lokalt eller via Bondes skafferi. Man tar stolthet i att servera rätter med lokalproducerade råvaror. Albin Ekvall, som är dryckesansvarig, berättar dessutom att alla vinerna väljs med omsorg. Vinet ska gå väl till rätten man valt. Vi dricker det röda husvinet. Och jag och väninnan, som sällan är överens om smakerna på drycker, gillar båda husets röda. För ovanlighetens skull.

 

 

FEMRÄTTERSMENYN AVSLUTAS MED ÄPPELPAJ

 

Vår femrätters avsmakningsmeny blir en sexrätters. Vi har turen att få smaka en av desserterna på kommande avsmakningsmeny. Väninnan älskar den. Jag gör tyvärr inte det. Och det beror inte på att den inte är god. Men den innehåller en av fyra saker som jag verkligen inte gillar. Fänkål. De andra tre? Koriander, brysselkål och sötpotatis. Vi får dessutom den absolut bästa servicen någonsin av vår servitris Johanna.

 

Jag anser att Smaca har lyft kvaliteten på restaurangerna i Kristianstad i samma anda som Pias Kitchen och Cocoon Meetings. Framöver kommer det vara olika temakvällar, AW och även Afternoon Tea på söndagar. Efterlängtat. Dock kommer man pausa just Afternoon Tea nu under Julen. Men gå till Smacas hemsida för att uppdatera er om vad som händer.

 

FEMRÄTTERS MENY PÅ SMACA

1. Ceviche på Hälleflundra, gurka, pepparrot och citron.
2. Kalvhjärta, jordärtskocka, rödbeta och smörad kalvbuljong. Vi väljer också råbiffen, så vi kan smaka båda.
3. Röding, pepparrot, rödbeta och brynt smör med soja.
4. Griskind, kantareller, kantarellsky, färskost och broccoli.
5. Vit choklad med fänkålscréme och havtornsorbet.
6. Äppelpaj. En ljuvlig bonus :).

PRIS 595 kronor för en femrätters

 

Mer tips var du kan äta och vad du kan göra i Kristianstad, hittar du här

 

 

Translation
Smaca is one of the new restaurants i Kristianstad in Skåne. Here you can have an amazing five course tasing menue with choosen wines. On Sundays you you can enjoy there Afternoon Tea. 

 

Inlägget Födelsedagsfirande med sexrätters meny på restaurang Smaca i Kristianstad dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/fodelsedagsfirande-med-sexratters-meny-pa-restaurang-smaca-i-kristianstad/feed/ 0
Elva Julklappstips till personer som älskar att resa https://www.discoveringtheplanet.com/elva-julklappstips-till-personer-som-alskar-att-resa/ https://www.discoveringtheplanet.com/elva-julklappstips-till-personer-som-alskar-att-resa/#comments Sun, 24 Nov 2019 11:00:15 +0000 http://www.discoveringtheplanet.com/?p=8640 – Inlägget innehåller reklamlänkar –    Det är bara en dag kvar till Julafton och förhoppningsvis har de flesta av er redan inhandlat era julklappar. Men om du inte har, kommer här elva julklappstips till …

Inlägget Elva Julklappstips till personer som älskar att resa dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
– Inlägget innehåller reklamlänkar – 

 

Det är bara en dag kvar till Julafton och förhoppningsvis har de flesta av er redan inhandlat era julklappar. Men om du inte har, kommer här elva julklappstips till klappar för den som gillar att vara utomhus eller att resa. Hemmagjorda Julklappar är också ofta uppskattade. Se tips på det under Ätbara presenter.

 

SÅ HÄR KOMMER 11 JULKLAPPSTIPS

 

I. RESVÄSKA

Varför inte köpa en fin carry  on?! Finns många riktigt fina mönster idag. Själv har jag just nu en vit, men saknar faktiskt min förra mönstrade. Vi gillar Samsonites väskor för att de har många lättare varianter. De här hittar du på Campadre.

 

 

II. STÖRNINGSREDUCERANDE HÖRLURAR

Perfekta när man sitter på långa flygningar eller flygplatser och vill ha lite lugn och ro. Nu finns det varianter som är in-ear för sådana som mig, som gillar att ha ett lätt handbagage och de tar ju mindre plats. Indy True Wireless In-ear hörlurar har en batteritid på upp till 16 timmar.

 

 

III. SOLGLASÖGON

Solglasögon är aldrig fel och de finns i alla möjliga modeller och prisklasser. Är du ute efter lite annorlunda modeller kan du hitta dem på Nvidas här.

 

 

IV. SNEAKERS

Jag bara älskar sneakers. Och på resande fot är de extra viktiga. Utan Converse åker jag ingenstans, men jag har gärna också ett par färggranna gymnastikskor med mig. Som de här från Adidas. Men ett par kängor får också gärna följa med. Just nu är jag så taggad på ett par vita kängor från Dr Martin. Så himla fina.

 

Julklappstips, kängor

 

V. KAFFEKORT PÅ STÖRRE KAFFEKEDJOR 

De flesta som reser sitter ofta av lite tid på någon typ av kafé. Ladda ett kort på Espressohouse, Starbucks eller Waynes Coffee.

 

 

VI. EN SKÖN TRÖJA

Just nu närmar vi oss mörkare och kallare tider. Och det enda jag önskar mig är varma och goa tröjor. Som den här mysiga stickade tröjan från Ginatricot.

 

 

VII. MOBILSKAL

Varför inte förena nytta med nöje?! På Ideal of Sweden kan du köpa mobilskal och 50 kronor av köpet går till bröstcancerförbundet. Win win.

 

 

VIII. PASSFODRAL

Ett trevligt sätt att hålla sitt pass mindre slitet och lite personligare. På Bluebox hittar du några med roliga motiv och med tillhörande bagagetaggar.

 

IX. BATTERIPACK TILL MOBIL

Jag skulle aldrig klara på mig på en resa utan batteriladdare till mobilen. När jag är på jobbuppdrag har jag till och med två med mig. På Members hittar du det här söta guldfärgade packet för 199 kronor. Riktigt bra julklappstips.

X. BAGAGEVÅG

Liten och smidig våg som väger ditt bagage. Perfekt att ha med sig i väskan när du reser med större bagage och vill slippa övervikt.

 

XI. WEEKEND ELLER UPPLEVELSE

Greatdays kan du köpa en hotellövernattning som gäller för två på på First Hotels. Välj mellan över 40 destinationer i Sverige och Norge. Kanske det bästa julklappstipset om du frågar mig.

 

 

Translation;
Here are ten gift ideas for the person who loves to travel.

 

Inlägget Elva Julklappstips till personer som älskar att resa dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/elva-julklappstips-till-personer-som-alskar-att-resa/feed/ 7
Julstämning i Budapest och Julmarknaden Vörösmarty https://www.discoveringtheplanet.com/julstamning-i-budapest-och-julmarknaden-vorosmarty/ https://www.discoveringtheplanet.com/julstamning-i-budapest-och-julmarknaden-vorosmarty/#comments Thu, 21 Nov 2019 09:00:00 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31467   Efter fyra intensiva dagar här i Budapest har jag en dag på egen hand innan hemfärd. Inte helt oväntat sov jag länge och vaknade inte förrän långt efter lunch. Efter ett långsamt uppvaknande beger …

Inlägget Julstämning i Budapest och Julmarknaden Vörösmarty dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
Ungern, Budapest, Julmarknader

 

Efter fyra intensiva dagar här i Budapest har jag en dag på egen hand innan hemfärd. Inte helt oväntat sov jag länge och vaknade inte förrän långt efter lunch. Efter ett långsamt uppvaknande beger jag mig ut på en lång promenad genom Budapests gator.

 

Det är slutet på November, men här i Budapest känns det som att hösten precis har börjat. Uteserveringarna är fulla av gäster och folk strosar runt i tunna ytterkläder. Men i slutet av Váci Utka, den långa shopping och gågatan i Budapest, promenerar man rätt in i något som påminner om att vintern och Julen är på väg. En av Budapests Julmarknader.

 

På torget Vörösmarty Tér hittar man en av Budapest alla julmarknader. Och det är här jag spenderar min eftermiddag. Jag äter chimneycake till frukost… och lunch. En nybakad traditionell kaka, som sägs ha ursprung från Transylvanien, och som man ofta hittar i både Ungern och Tjeckien. Det är en snurrad kaka med, i mitt fall, kanelsocker. Kürtőskalács. Vill man, kan man så klart få den fylld med både glass, sylt och grädde. Till den dricker jag den godaste vinglögg jag någonsin smakat. Som en varm vinglögg med massor av smak av äpple.

 

Budapest är en stad som tar det här med julpyntning på största allvar. På byggnaderna hänger vackra långa upplysta girlanger med stjärnor. Caféer, restauranger, hotell och gator är pyntade med granar och kulor och ljuskreationer. Till och med en del taxibilar och spårvagnar är invirade i färgglada ljusslingor. När det är dags att värma sig, kan man gå in på anrika Café Gerbeaud som funnits sedan 1800-talet. Mer om det kommer så klart.

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

JULMARKNADEN PÅ VÖRÖSMARTY

 

Det sägs att det är en av Europas största Julmarknader, men den känns faktiskt inte så stor. Däremot är det den äldsta och mest kända julmarknaden i Budapest. På Vörösmarty torget har man ställt upp små trästugor och bodar med allt som hör Julen till. Traditionell julmat, men också ovanligt fina hantverk och godsaker. Som jättefina julkulor och blomsterpinnar av porslin. Stickade mössor och vantar. Macroner och marsipankulor. Och vid en av bodarna nås jag av doften av glögg och kanel.

 

Den lilla boden är fylld av kransar och längder dekorerade med apelsin och kanel. Självklart får flera följa med hem. En till varje syskon och mamma. Doften av kanel, äppelglögg, honungskakor, mat och juliga bakelser och tårtor ligger som en söt dimma över marknaden. Här kan prova gulasch i bröd och goda ungerska julkorvar. Bara en timme gör jag också det. Ger mig på en huvudrätt. Vem bryr sig att äta i någon speciell ordning här. Jag väljer en stark ungersk korv med stekt potatis. Riktigt, riktigt gott. Och jag känner mig nöjd för idag. Efter de senaste fyra dagarnas ätande, kan jag klara mig med mindre mat idag… eller mer bör :).

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

OM JULMARKNADEN PÅ VÖRÖSMARTY

 

 • Priserna på Chimneycake varierar väldigt mycket på samma marknad. Jag betalar 4 euro för min, men några tar så mycket som 6,9 euro för den enkla varianten.
 • En liten kopp glögg kostar 2 euro.
 • En tallrik med korv och potatis, som i och för sig räcker till två, kostar 95 kronor.
 • Tänk på att priserna här på marknaden är lite högre än på andra ställen. Hyran för utställarna är ganska hög och de behöver tjäna en slant. Tänk lite så här; “du betalar lite för stämningen med”.
 • Den är öppen varje dag från 10:00 till 18:00 fram till 23e december.
 • Anrika kaffet Gerbaud ligger också på detta torg.
 • Likaså den vackra underjordiska tågstationen.

 

JULMARKNADER I BUDAPEST

 

Inte långt från Vörösmarty hittar man en av de andra Julmarknaderna. Den vid St Stefans basilikan, eller katedralen. I närheten, På Erzsébet tér, hittar du också Budapest Pariserhjul. Budapesthjulet som ger dig möjligheten att åka 65 meter upp och få en överblick över sagostämningen. Tipsa gärna om fler Julmarknader i Budapest.

 • Julmarknad vid Sankt Stefans basilikan.
 • Stadens äldsta Julmarknad Vörösmarty tér.
 • Julmarknaden vid Erzsébet-torget har fokus på Ungerska smaker och det är här Pariserhjulet finns.

 

Mer om Budapest och Ungern kan du läsa här.  Vill du ser mer från min resa till Budapest och Ungern kan du göra det på Instagram och framför allt på Instagram Stories

 

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

Ungern, Budapest, Julmarknader

 

Translation
Even if it feels like early autumn in Budapest, it is Christmas time. The Christmas markets are open and really cosy. 

 


Resan var en PR-resa arrangerad av Hungarian Tourism.

 

Inlägget Julstämning i Budapest och Julmarknaden Vörösmarty dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/julstamning-i-budapest-och-julmarknaden-vorosmarty/feed/ 2
Liveuppdatering från Budapest & 10 bilder ur mobilen https://www.discoveringtheplanet.com/liveuppdatering-fran-budapest-10-bilder-ur-mobilen/ https://www.discoveringtheplanet.com/liveuppdatering-fran-budapest-10-bilder-ur-mobilen/#respond Mon, 18 Nov 2019 23:05:00 +0000 https://www.discoveringtheplanet.com/?p=31399   Jag bli aldrig trött på den där utsikten från ett flygplan. Känslan av att stå helt stilla ovan molnen. Och för några korta minuter är man fri från allt. Alla jobbiga bekymmer och problem …

Inlägget Liveuppdatering från Budapest & 10 bilder ur mobilen dök först upp på Discovering The Planet.

]]>

 

Jag bli aldrig trött på den där utsikten från ett flygplan. Känslan av att stå helt stilla ovan molnen. Och för några korta minuter är man fri från allt. Alla jobbiga bekymmer och problem är borta. Men bara för en kort stund. Helt plötsligt väcks jag till av doften av apelsin i planet. Starkt. Och gott. Kanske jag skulle beställt apelsinjuice istället för kaffe?

 

Jag är på väg till Budapest. Är det andra eller tredje gången? Jag är osäker. Första gången var var när jag och mannen åkte dit med fem goda vänner. Kanske sex år sedan. Det var första gången vi reste med vänner, något vi inte velat göra förr. För vänskapen skull. Och det första gången vi åt på Michelinrestaurang. En Michelinrestaurang jag faktiskt ska få uppleva än en gång. Resans fokus är mat och dryck. Och jag som älskar just det, får väl räkna med några extra kilon hem. Runt midjan då :).

 

Vad jag dessutom inte visste, var att jag än en gång skulle få resa tillsammans med Peter och Helena från Freedom Travel. Under året som gått har vi upptäckt både Tjeckien och Skåne tillsammans. Kanske jag borde tackat nej till resan. Är oerhört trött. Men tänkte att det kanske är lite soligare i Budapest än hemma i Kristianstad och sol mår jag alltid bättre av. Och, ja, nu när jag är här, det är varmare :).

 

Ungern, Budapest

 

BUDAPEST, TREDJE GÅNGEN GILLT 

 

Det är inte förrän jag mellanlandar i Frankfurt som jag inser, att det är tredje gången jag besöker Budapest. Förra gången jag var här, var mannen med. Och Helena och Peter :). När jag åker förbi slottet är det lika imponerande nu som då. Jag påminner mig själv om att jag måste läsa mer om slottet. Undrar hur det var att bo där?

 

Å så är jag framme. Hotell D8 mitt i centrum kommer vara mitt hem den kommande veckan. Precis runt hörnet från den välkända kedjebron och Donau. Vi ska under den kommande veckan leva oss genom Ungerns smaker. Allt från lokal husmanskost till fine dining på Michelinrestauranger. Ni kan som vanligt följa oss på Instagram och Stories.

 

Bilderna på mig är tagna av Annika från Travellover

 

Ungern, Budapest

Ungern, Budapest

 

Translation
I am right now in Budapest in Hungary. I will be spending the upcoming week here enjoying the fall and discovering the Hungarian food culture. 

 


Resan är en PR-resa arrangerad av Hungarian Tourism.

 

Inlägget Liveuppdatering från Budapest & 10 bilder ur mobilen dök först upp på Discovering The Planet.

]]>
https://www.discoveringtheplanet.com/liveuppdatering-fran-budapest-10-bilder-ur-mobilen/feed/ 0