Februari är en stor festivalmånad världen över. Vi har haft turen att få vara med om två festivaler/karnevaler. Målet var inte festivalerna, men vi hade lite tur. I Brasilen var vi med om den stora förkarnevalen i Olinda. Olinda är Brasilens andra största festivalstad. Veckan innan den stora karnevalen har man generalrepetioner ute på gatorna i Olinda. I Manila på Filippinerna fick vi vara med om “Feast of Sto. Niño. Man firar i Januari det heliga barnets månad. 

Här kommer några av de festivaler som firas just nu… Fler festivaler finns på expressen.

KINESISKT NYÅR
Det kinesiska nyåret firas i minst två veckor med fyrverkerier, smällare och röda dekorationer. Fyrverkerierna är för att skrämma bort onda andar, och pengar ges i röda kuvert, rött symboliserar lycka. Datumet följer månens gång, men infaller alltid i januari eller februari, och firas inte bara i Kina utan överallt där det finns en stor kinesisk befolkning.

RIO CARNEVALEN
Rio de Janeiro Brasilien firas 13 till 16 februari. Många hundratusentals besöker karnevalen varje år. I Sambodrome hålls Sambaskolornas stora parad, där 80 000 besökare får betala dyrt för sina biljetter. Gatufestivalen, som pågår samtidigt i hela staden, är däremot gratis.

MARDI GRAS
Den 16 februari firas Mardi Gras i New Orleans. Här festar man årligen på fettisdagen sedan 1857 med en parad där alla får gå med, så länge man klär ut sig. Förra året deltog 750 000 personer.

CARNEVALE DI VENEZIA
Carnevale di Venezia  pågår i Venedig, Italien  den 6 till 16 februari. Det som kännetecknar Venedigs karneval är masker, förklädnader och lyxiga baler. De exklusivaste balerna kostar tusentals kronor att besöka, men helst ska man ha en VIP-inbjudan.

CARNIVAL OF SANTA CRUZ DE TENERIFE
Karnevalen Santa Cruz, Teneriffa, pågår den 12 till 21 februari i  Spanien. Denna festlighet är Spaniens största karneval och firas i Teneriffas huvudstad. Man har en stor parad på fettisdagen och på askonsdagen eldar man upp en jättelik sardin i papier-maché som man först har fört runt staden.

DUBAI SHOPPING FESTIVAL
I Dubai i Förenade Arabemiraen firar man Shopping Festivalen den 15 januari till 15 februari. Denna årliga festival brukar locka cirka 3 miljoner människor till Dubai. Det är en stor turistattraktion, inte bara för taxfree shoppingen utan för allt annat som händer i staden. Under festivalen erbjuder butiker stora rabatter på sina varor, man har dagliga utlottningar av bilar och fyrverkerier lyser upp Dubais natthimmel.

SNÖFESTIVALEN
I Sapporo, Japan, firar man varje år mellan den 5 och 11 februari Snöfestivalen. Två miljoner besökare kommer till Sapporo för att titta på de vackra is- och snöskulpturer festivalen är känd för. I tävlingen om bästa staty deltar lag från många länder, bland andra Sverige.

Foto: Discovering The Planet [bilderna är tagna med en APS-kamera, inscannade negativ, därför lite dålig kvalitet]
   

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *