Forskare vid universitet i Pisa har nu hittat en vetenskaplig förklaring till varför en förälskelse går över. Enligt undersökningen har nyförälskade en hög koncentration av lusthormonerna neutrofiner, som ger en nästan berusande känsla av att vara förälskad. Neutrofinnivån håller dock inte i evighet. Halten är hög hos nyförälskade och dalar sedan i takt med att förhållandet utvecklas.

 

Efter ett eller två år är neutrofinerna helt slut, och man bildar istället oxytocin. Detta hormon kallas “trivselhormonet”. Det har en avstressande och lugnande inverkan. Andra italienska forskare har upptäckt att kroppen även stimulerar nervcellers tillväxt under en förälskelse. Det kan bero på att hjärnan behöver fler nervceller, när den bombarderas med massor av nya upplevelser och intryck.

 

Så vill man vara ständig nyförälskad, får man lov till att byta partner ungefär vartannat år…

 

 

Källa: [Illustrerad Vetenskap]

0
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

1 Comment

  1. […] En bloggare skriver om en undersökning genomförd av forskare i Pisa. Om en får tro forskarna så går förälskelsen över redan efter två år. Förklaringen är visserligen utifrån en biologisk synpunkt, impulser och hormoner, och med denna utgångspunkt har de påvisat att så är fallet. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *