Vid flera tillfällen har jag sett fantastiska bilder på Instagram på futurisktiska jätteträd, med klättrande växter och fluorescerande belysning. Senaste bilden fick mig att vilja veta mer om det jag tittade på. Det som ser ut som teckningar, är bilder på Gardens By The Bay i Singapore. Träden som sträcker sig mot skyn är sammankopplade med gångbroar emellan på 22 meters höjd. Den spännande “trädgården” invigdes den 29 juni 2012 och omfattar 18 jätteträd som är 25 till 50 meter höga. Trädgården är en del av den 1,010,000 m2 stora parken i centrala Singapore .

Singapores regering ville förändra Singapores stadsbild och ge den en ny image genom att bygga parken. Istället för att vara en “Garden City” vill man nu vara “City in a Garden”. Parken omfattar tre trädgårdar vid vattnet; Bay South Garden, Bay East Garden and Bay Central . Parken består dessutom av två stora glasväxthus och flera mindre avdelningar och trädgårdar. Växthusen representerar olika delar av världen och har olika klimat.

Det största glasväxthuset är The Flower Dome. Det består av sju olika trädgårdar, bland annt The South American garden, The Australian garden,The South African garden, The South American garden, The Mediterranean garden och The Californian garden . Här har man återgett klimatet som finns runt medelhavet och de tropiska regioner som finns i just Australien, Sydafrika och Sydamerika. Kupolen är 38 meter hög och håller en temperatur mellan 23°C och 25°C.

I det andra växthuset, Cloud Forest, har man återgett de tropiska bergsklimat som finns på mellan tusen och tretusen meters höjd. Områden som representeras är Sydöstra Asien, Central och Sydamerika. Här finns en regnskog på 42 meters höjd som man kan åka upp till med en hiss och ett vackert vattenfall. De olika trädgårdarna här är bland annat; The lost world, The cloud walk, The Cavern and the Crystal Mountain, The Treetop walk, och The Secret garden.

Solceller driver nattbelysningen och bioreaktorn och ser till att anläggningen är koldioxidneutral. Aska från bioreaktorn används som gödning i trädgårdarna. Inspirationen till hela skapelsen kommer bland annat från Karri-träden i Australien. Otroligt spännande arkitektur, inte minst på natten då dessa superträd lyses upp av otaliga lampor.Källa: [Gardens by the bay][Wikipedia][Wikimedia]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.