Idag tänker många på Blossa när det kommer till glögg, och det är inte så konstigt, då de idag har Sveriges populäraste glögg. Ordet glögg är en förkortning av “glödgat vin”, [ordet glögg kommer av det äldre ordet glödga, värma upp], som har druckits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Då dränkte man in en sockertopp i konjak, placerade den över vinet och antände den, så att sockret smälte och droppade ner i vinet. Gustav Vasa var en sann glöggfantast, han hade till och med anställt en alldeles egen glöggblandare, som såg till att glöggen kryddades precis rätt.

Men vi var inte de första med att krydda vårt vin. Redan de gamla romarna och grekerna drack kryddat vin. Då var det för att dölja den dåliga kvaliteten på vinet och på grund av hälsoeffekterna. Med tiden blev det i Europa omodernt att dricka varmt och kryddat vin, men i kalla Norden har vi förälskat oss i glöggen mer och mer för varje år som gått. Dagens svenskar dricker närmare sju miljoner flaskor varje år! Mest glögg går åt i november och december.

Många unviker kanske att göra egen glögg, för att det i många recept ska jäsas och förberedas flera veckor i förväg. Men det behöver inte vara så speciellt komplicerat. För er som vill testa att göra egen glögg kommer här några enkla recept;


APELSINGLÖGG

5 dl apelsinjuice
3 dl äppeljuice
2 apelsiner [i skivor]
3 msk honung
1 kanelstång
½ tsk lätt stötta kardemummakärnor
2 tsk färskriven ingefära
ev. 1 dl vodka

Blanda apelsinjuice, äppeljuice, apelsiner i skivor, honung, kanelstång, lätt stötta kardemummakärnor och färskriven ingefära i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills honungen är upplöst. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av apelsinskivorna. Tillsätt eventuellt 1 dl vodka. Servera varm med en apelsinskiva i varje glas.

VARM FLÄDERGLÖGG

1 flaska torrt- halvtorrt vitt vin eller alkoholfritt vin
2 dl outspädd fläderblomssaft
ev. 4 cl gin
5 enbär, grovkrossade
1 krm timjan

Koka upp saft, enbär och timjan. Låt dra en halvtimme. Sila av kryddorna genom ett kaffefilter. Tillsätt vin och eventuellt gin. Värm utan att det kokar.

BLÅBÄRSGLÖGG
[1 liter]

5 dl rött vin
5 dl blåbärssaft, [utspädd]
3 msk socker
2 st kanelstång/stänger
2 bitar pomeransskal
2 st nejlikor, hela
0,5 dl blåbär, frysta

Värm vin, blåbärssaft, socker och kryddor. Dra av från plattan och lägg i blåbären. Blanda torkade bär och mandlar och servera till blåbärsglöggen.

 

 

Källa: [Grapewine][Wikipedia]

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.