Smaker och dofter väcker känslor hos de flesta av oss. Och vissa dofter väcker kanske starkare minnen än andra. Julens dofter är speciella och de flesta av hos har nog en bestämd uppfattning om hur Julen ska dofta. För mig är doften av glögg, pepparkaka och apelsin nödvändiga, men för många är Saffran en klar favorit. Men även kanel, kryddnejlika, kardemumma och skalade citrusfrukter får många att komma i julstämning. Kryddorna är inte bara bra för julstämningen, många av dem har även positiva hälsoeffekter. Förr i tiden spelade julens kryddor en viktig roll inom medicinen. De innehåller substanser som påverkar kroppen på sätt som fortfarande tilldrar sig forskares och produktutvecklares intresse.

Saffran
Är en av våra äldsta kryddor. Det går åt 150 000 blommor till ett kilo saffran. Innan saffran började användas i matlagning var det en vanlig ingrediens i folkmediciner. Sägs vara lugnande och kramplösande. Gott i saffransbröd, lussekatter, men också i risrätter och fisksoppa.

Kanel
Användandet av kanel idag är väl främst i bakning och matlagning. Men kanel kan också vara blodsockerbalanserande, innehåller antioxidanter, förbättrar blodfetterna, kan förebygga åldersdiabetes och även höja tankeförmågan. [Enligt SLV ska man dock vara lite restriktiv med kanelen].

Kardemumma
Kardemumma används inom Ayervedisk medicin för att den har en rad hälsoeffekter, som att den förbättrar matsmältningen och stimulerar ämnesomsättningen, motverkar dålig andedräkt och avgiftar kroppen från koffein. Den förbättrar cirkulationen i lungorna och anses bra mot astma och bronkit. God krydda i bullar och
bakverk.

Ingefära
Ingefära är det livsmedel som per gram innehåller mest antioxidanter [enligt Hälsosidorna]. Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat, vara bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar, och att den sänker det onda LDL-kolesterolet. Ingefära stimulerar även ämnesomsättningen. Passar bra till fläsk, skinkstek men även till desserter och används ofta i asiatisk matlagning.

Kryddnejlika
Stimulerar matsmältningen och är bra vid illamående, kräkning och ledsmärta. Passar till risrätter, inläggningar, fläskkött men även till bakverk och fruktdesserter.

Senap
Senap användes förr som ett aptitstimulerande, matsmältningsbefrämjande, magsaftsstimulerande och laxerande medel, som också var verksamt mot skörbjugg, förlamning och reumatism. Senap har också använts folkmedicinskt, och exempelvis rekommenderades brännvin med senap mot frossan, det vill säga malaria. Inom modern forskning har man undersökt isotiocyanaternas roll när det gäller att förebygga cancer. Trots att forskarna har fått fram intressanta resultat, krävs ytterligare undersökningar innan man entydigt kan säga att senapsväxter motverkar cancer. Det är visat att senap ger en ökad effekt på blodflödet. Gott till kötträtter och i såser.

Källa: [Fof][Wikipedia][Livsmedelsverket][Hälsosidorna][Läkemedelsvärlden]
 

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *