Mat och dryck är en central del kring vårt firande av Julen och vårt svenska Julbord är en tradition som de flesta av oss inte slipper undan. I Europa började Jultraditionerna runt 1500-talet [vad man vet]. Det var också då vi började få de mattraditioner som vi idag har.
Men, faktum är, att vårt “Svenska Julbord”, faktiskt är en blandning av hundratals olika jultraditioner från hela Europa, och många av våra seder har sitt ursprung i Tyskland. Lucia har vi fått från Italien. Julgranen från Tyskland. Julklapparna från Kristendomen och de tre vise männen. Det var redan på 1000-talet som traditionen med glögg uppkom, då greker och romare av smakförbättrings och hälsoskäl började krydda vinet. Och Jultomten, jag han kommer från Holland.
LÄS MER: Om den Svenska Julens traditioner på Julenstraditioner.se.
JULTRADITIONER I MAKEDONIEN
Själv är jag andra generationens invandrare från Makedonien. Vi är grekisk ortodoxa och firar egentligen inte Jul förrän den sjunde Januari, som motsvarar Juldagen. Det beror på att den ortodoxa kyrkan använder den julianska kalendern för högtider istället för den gregorianska. Men våra föräldrar var väldigt duktiga på att ta seden dit man kommer, och nu firar vi Jul två gånger :). Julfirandet för Ortodoxa börjar på riktigt den femte januari.
Under den här dagen, vilken kallas Kolede, brukar många av landets unga gå runt och sjunga julvisor för sina grannar. Som tack för den fina sången får de ofta småpengar, frukt och nötter. På Julafton, som äger rum den sjätte januari är det julbordet som är höjdpunkten. Måltiden kallas för Posna och ska enligt traditionen inte innehålla kött, mjölkprodukter eller annat animaliskt. Man serverar bland annat nötter, färsk och torkad frukt, fisk, bröd, bönsoppa, potatissallad, kål och andra grönsaker.
Juldagen, den sjunde januari, är höjdpunkten i julfirandet i Makedonien. Under dagen går man till en lång gudstjänst med familjen. Efter gudstjänsten väntar ett riktigt stort och smaskigt julbord. Julbordet ser lite olika ut hos olika familjer, men består ofta av flera sorters kött, ostpajer, sallader och många olika typer av bröd. Efter huvudrätten väntar en stor efterrätt, kakor och andra sötsaker.
Sreken Božik!
LÄS MER: Makedonien
Så här kan julmat se ut på Julbordet på andra platser i vår värld
AUSTRALIEN
Här fördrar man Barbequestilen, med grillade skaldjur, tigerräkor, marronkräftor, och glass eller pavlovatårta till efterrätt.
ETIOPIEN
Här äter man pannkaka gjord på surdeg och kryddstark kycklinggryta.
FILIPPINERNA
Riskakor av olika slag, helstekt gris och fylld ugnsstekt kyckling finns på julbordet.
FINLAND
Liknar vårt svenska, men man äter även gärna gryta med makaroner, kålrot, kalkon och morotslåda.
FRANKRIKE
Här äter man gärna söta pajer och fisk. Vanliga rätter inkluderar gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon. Till efterrätt äter man julkakan traditionell julkaka, Bûche de Noël.
GRÖNLAND
Mattak är en delikatess som består av valskinn med en sträng av valspäck ovanpå, [det lär smaka som färsk kokosnöt men är svårtuggat och sväljs därför hel].
GREKLAND
Kastanjefylld kalkon, ris, pinjenötter och baklava föredrar man på julbordet här.
HOLLAND
Frossar gärna i fondue på fläsk, kalkon eller nötkött och kerstbrot [ett julbröd med frukt].
JAMAICA
Vanliga inslag här är oxsvans, gungobönor, kyckling och get med currysmak. Till detta dricks sorrel, en dryck som innehåller rom, kanel och apelsinskal.
MALTA
Timpana är en pastagratäng som här är en klassiker, man äter kalkon och en mastig jultårta med massor av choklad och russin i till efterrätt.
POLEN
Enligt traditionen här ska julbordet innehålla inte mindre än 12 rätter, där piroger och surkål alltid finns med.
TJECKIEN
En traditionell julmiddag i Tjeckien består av friterad karp och potatissallad. Dessutom är man väldigt glada i olika typer av fint dekorerade julkakor. Kakorna som man inte orkar äta upp hamnar i granen.
PORTUGAL
Julbordet, som intas midnatt på julafton, består av saltad och torkad torsk, kokt potatis, och till dessert äter man ägg och vindränkta skivor av vitt bröd som stekts krispiga i olja.
RYSSLAND
Här är det tradition att servera rätter som inte innehåller kött på julbordet. Är man troende så äter man enligt den ryska ortodoxa traditionen en gröt som heter Kutya. Den tillverkas av sädesslag som till exempel vete och innehåller bland annat vallmofrön och honung. Kakor, pajer och köttknyten är andra vanliga inslag i den ryska julmaten.
STORBRITANNIEN
På Julbordet här finns julpudding, kalkon, paj fylld med russin äpplen och kryddor, och plommonkaka till efterrätt.
USA
Det allra viktigaste på det amerikanska julbordet är nog kalkonen serverad med potatismos och sötpotatisgratäng täckt av maräng. Även pumpapajer och gås är populärt.
PERU
I Peru, som får exemplifiera det sydamerikanska julbordet, äter man kalkon stoppad med biff och jordnötter, dekorerad med färska körsbär och ananas. Kalkonen serveras med ugnsrostad potatis och äppelsås. Till efterrätt äter peruanerna russin, mandlar, marsipan och gärna en kopp varm choklad.
Translation:
The food traditions vary all over the world. In Sweden the Swedish “Smörgås bord” is now a Christmas bufé filled with herring, salmon och ham.
Jätteroligt att läsa om julmat från i världen. En del likheter finns och många skillnader.
Tack för trevlig läsning!
Visst är det superintressant :). Jag är ju väldigt glad i att uppleva olika kulturer och
traditioner och Julmaten faller ju under den kategorin. Och stort tack själv för att du
är här och förgyller min tillvaro med <3
Intressant inlägg. :)
Tack Christine och God Jul!
Sånt här är intressant tycker jag! Jag har firat jul på Island och då var det får med potatis och rödkål på julen :) Jag följer bloggen http://stellaefoto.blogg.se/och hon skriver om julmat i olika europeiska länder ända fram till jul!
Åh vad spännande med jul på island. Då får jag absolut in och läsa hos Stella. För det här är ju så intressant.
Vilket härligt å
Inspirerande inlägg :) God jul kramar
Tack och en riktigt God Jul på dig med.
Det är första gången jag hör talas om gryta med makaroner på finländskt julbord, men kanske det finns nåt område i Finland där det äts På vårt julbord i Österbotten är det överlag likt det svenska, men vi har dessutom morots-, och kålrotslådorna som verkligen är typiskt finländskt
Intressant att det var nytt för dig. Jag har ju svårt att bekräfta det 100 procent, men det dök upp i olika artiklar när jag googlade :). Lägger till dina rätter så klart.