Oman är ett med på min bucketlist. Ett ställe som snart måste besökas. Vad jag däremot inte tänker göra när jag väl är där, är klippdykning. En av de populäraste sevärdheterna i Oman är Wadi Shab som ligger mitt emellan Tiwi och Muscat, nära den vackra flodbädde Sur. Men hit vallfärdar inte bara turister, utan också klippdykare. Men enligt klippdykarna här, är detta hoppet inget speciellt, bara 27 meter högt. En sträcka som Usain Bolt kan springa sträckan på lite mindre än tre sekunder.

 

Världsrekordet i klippdykning ligger på över 50 meter. Orlando Duque, den tiofaldiga världsmästaren, har gjort det till en vana att hoppa från extrema höjder även på sin fritid. På en resa i Stockholm gjorde han trippelvolter från Västerbron och under en resa i Danmark passade han på att dyka från Operahuset. Klippdykning har även blivit en populär hobby i oorganiserad form där den stora massan kastar sig från broar, torn eller övergivna utkiksplatser för en extrem kick. Vissa kallar sporten för dödsförakt, vissa idioti och en tredje kategori säger att det är livets mening.

 

Andra populära platser för klippdykning är är Rick’s Café på Jamaica som är belägen på West End Cliffs, La Quebrada i Mexiko och Montezuma Falls i Costa Rica.

  

 

0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *