Mat och Semester…

Att åka på semester kan vara svårt när man försöker tänka på sin vikt och hälsa. Framför allt om man har all-inclusive på hotellet där allt ingår, till och med vin och alkoholhaltiga drycker. Det är frukostbuffé, lunchbuffé, eftermiddagsfika, kvällsbuffé och massor med dricka.

Samtidigt som man känner att man är på semester och vill unna sig allt, kanske man måste inse att en livstilsförändring och ändrat tanktesätt kring mat, också omfattar semestern? Själv unnar jag mig alltid lite mer på semestern, men samtidigt försöker jag ändå vara medveten om hur mycket extra som slinker ner. Mina bästa tips för en lite mer medveten semester är:

1. Drickan!
Man dricker sig lätt upp i vikt. Välj vatten iställer för juice och läsk, så kan du unna dig vinet och ölen med lite godare samvete.
2. Brödet!
Välj bort brödet till lunch och kvällsmat. Eftersom man ofta redan äter en massa andra  kolhydrater som ris och pasta, blir brödet de där extra onödiga kalorierna.
3. Efterrätterna!
Självklart vill man smaka av alla efterrätterna på buffén. Mitt tips är att dela en tallrik med din respartner och dela bitarna istället för att äta hela tallriken själv.
4. Buffèn!
Ta lite av allt och försök ta lite mindre av kolhydraterna.
5. Bukfylla!
Börja alltid med en stor tallrik grönsaker och sallad. Bra sätt att mätta magen lite innan resten av maten.
6. Frukt!
Passa på att äta en massa god och färsk frukt till mellanmål istället för sötsaker.
7. Motion!
Om du inte orkar eller känner för din vanliga träning, ta lite längre promenader eller varför inte vara med på hotellets vattengympa [självklart om de har någon].

Ibland kan man behöva ett break, och det ska man självklart unna sig, men det skadar inte att vara uppmärksam på småsaker. Det är oftast dessa småvanor som gör att man går upp i vikt. Jag går nästan alltid upp lite på semestern, men det hade nog lätt kunnat bli mer. Var snäll mot dig själv, men inte för snäll :). När du väl kommer hem går du bara tillbaka till dina goda vanor igen.

Har du kanske ännu fler bra tips? Dela gärna med dig!

Foto: Daniela
  

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg

Inga kommentarer

Lämna en kommentar