Jag och mannen min ser på mat lite olika. Han tittar gärna på bäst-före-datum, vilket jag rätt så ofta inte bryr mig om alls. Jag har väl alltid kört på lukta-smaka varianten. Så när jag stötte på en artikel i ämnet var jag ju bara tvungen att läsa den. Den handlar just om mathushållning och rester.
30 % av den mat vi släpar hem släpar vi ut igen utan att ha ätit den. Det blir en massa pengar och en massa koldioxid. Vi har blivit för dåliga på att laga rester och för bortskämda med att det alltid går att hitta de läckraste färskvaror i närmaste kvarter, att maten i många hem tappat sitt värde. I artikeln poängteras även att vi har “vant oss vid att stirra oss blinda på ”bäst-före-datumet” , istället för att lita på vår näsa och våra smaklökar”.
I tider då vi alla behöver se över vårt bidrag till växthuseffekten finns det en hel del att spara både genom att välja rätt mat i butiken och genom att framförallt äta upp den mat vi handlat. Kött är det vi bör hushålla mest med. Ju högre upp i näringskedjan vi äter, desto mer av naturens resurser har roduktionen tagit i anspråk och desto mer växthusgaser har djuret och även hela produktionsledet släppt ut. Protein kan man få från baljväxter, både billigare och mer klimatsmart. Enligt författaren Catarina Rolfsdotter-Jansson bör man åtminstone någon dag i veckan äta enbart vegetarisk, om inte annat som en solidaritetshandling.
Varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. Den mat som bli över kan man åka buss på. Det går att göra i fler och fler kommuner när biogasen nu äntligen byggs ut. Av det utsorterade matavfallet från ett hushåll med fyra personer kan man producera gas som räcker för att köra bil 7,2 km per vecka.
Ur miljösynpunkt är biogasen enastående eftersom den är ett 100 procent förnybart bränsle. Om man kör en biogasbil mellan Malmö och Stockholm kan man köra tolv
gånger fram och tillbaka innan man har släppt ut samma mängd koldioxid som en dieselbil gör på en enda resa. Dessutom är biogasen 20 procent billigare per mil än bensin. Med biogas kommer vi dessutom närmare två politiska mål vad gäller sänkta utsläpp av koldioxid från den svenska vägtrafiken: 10 procent förnybara drivmedel till år 2020 och en fordonsflotta som är fossilt oberoende till år 2030. Läs hela arikeln på DN.se.