Choklad är ett outömligt ämne och jätteintressant att läsa om. Chokladens historia är omfattande, men det är också all forsking kring chokladens hälsoeffekter.

Choklad användes terapeutiskt redan på 300-talet. Innan läkare och präster var det kloka gummor som behandlade folk. De ordinerade kakao både som stimulerande medel och som lindrande balsam.  Några av de tidigaste spåren av kakao går tillbaka till runt 600 f Kr. Det började med Mayafolket och senare Aztekerna i det som nu kallas Centralamerika, i dessa kulturer odlade man kakao för att använda till olika drycker men också som offergåva till gudarna.

Vad som anses så välgörande med just kakao är dels att bönan är näringsrik som få andra vegetabilier, sett till mineraler och vitaminer, och dels dess extremt höga halter av flavonoler, vilket är ganska unikt för kakaobönan. Flavonoler är en form av fytokemikalier  [ett kemiskt ämne som finns i växter, men som inte är ett näringsämne] med antioxidativ [skyddar kroppens celler] effekt. Det tros alltså motverka fria radikaler [förenklat sagt, gifter] i kroppen och således minska risken för mycket ohälsa. Dessa ämnen förekommer rikligt i flera olika sorters växter såsom bär, grönsaker, frukter, te och kaffe. Dessutom är just kakaons halt extremt hög och en flavonolrik kost har visat samband med hälsoeffekter i mängder av studier. Anledningen till att man tror kakaon kan vara fördelaktig i sammanhanget är dess vasodilaterande egenskaper. Detta innebär att blodkärlen vidgas vilket anses värdefullt för hälsosamt blodtryck och minskad risk för till exempel blodproppar.

Är choklad nyttigt? Kanske i måttliga mängder. Choklad innehåller ofta väldigt mycket socker, och all mörk choklad innehåller inte alla de flavonolerna som kakaobönan ursprungligen gjort. Chokladen processas ju ganska hårt för att uppnå önskad smak, konsistens, och smältbarhet, och den här typen av ämnen är ofta värmekänsliga. Flavonolerna har dessutom en bitter smak vilken inte alltid är önskvärd i godis och där blir det ju tyvärr en konflikt mellan den smak man vill ha i chokladen kontra flavonolmängd.

Produkter på marknaden varierar dessutom mycket i flavonolinnehåll vilket en amerikansk studie visade. Där testades flera olika sorters choklad- och kakaoprodukter inköpta från vanliga affärer och analyserades med avseende på flavonolinnehåll. Högst innehåll såg man i ren kakao, följt av “baking chocolates”  [motsvarigheten till vår “Block” som vi använder i bakning och till chokladglasyr] och därefter mörk choklad. Sämst var det för mjölkchoklad och chokladsås.

Kvinnor är de största konsumenterna av choklad och många undersökningar har försökt hitta orsaken. Debra Waterhouse gjorde 1995 en del undersökningar som visade bland annat att:
* 97 % berättade om en stark längtan efter choklad.
* 50 % skulle välja choklad framför sex.
* 22 % var mer benägna än män att välja choklad för att bli på bättre humör.

Choklad som uppiggande medel är lite av en myt. Sant är att choklad innehåller koffein och teobromin, men för att få i sig lika mycket koffein som en kopp kaffe måsta man äta cirka 150 gram mörk choklad.

Mörk choklad ska ha minst 35 procent kakao, och om halten är över 43 procent, klassas den som kvalitetschoklad. En välgjord 70-procentig hundragramskaka ska innehålla cirka 75 bönor [dvs 1,5-3 kakaofrukter beroende på kakaofrukten].

Så vad tar vi med oss, jo, att ju bittrare chokladbiten är, destor nyttigare :)….

Källa: [Träningslära][Marabou Premium][Hälsosidorna]
  

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *