Jag säger ofta att många av oss i Sverige har det väldigt bra och det är så oändligt mycket som vi tar för givet och som känns självklart. Att hjälpa någon här hemma eller längre bort behöver inte vara så svårt. Vårt lilla familjeföretag kommer i år inte skicka några Julkort, istället går våra pengar till SOS Barnbyar. Det är ett enkelt sätt. Om två veckor kör Musikhjälpen igång. Det är lätt att bidra där, ring, sälj något eller buda in något på Tradera.

Något som för oss med dåligt syn är en självklarhet är linser och glasögon. Men för många i världen är det inte så. Jag vill därför idag puffa för Optiker utan gränser. Optiker utan gränser är ett samarbete mellan Vision For All och Synoptik. Tillsammans gör de varje år en biståndsresa där de hjälper tusentals människor till ett bättre liv genom att ge dem möjligheten att se. Människor som aldrig skulle haft möjlighet att betala för en synundersökning eller skaffa sig glasögon. De har nu rest till Latinamerika och Afrika i flera år och hjälpt över 15.000 människor. De har totalt samlat in 56 545 par glasögon och genomfört 12 498 synundersökningar.

Årets resa går till Guatemala, ett av Centralamerikas fattigaste länder. Under 10 dagar kommer optiker och medarbetare från synoptik att genomföra synundersökningar och dela ut insamlade glasögon. Det blir 15 dagars intensivt arbete och lågt räknat ska de hjälpa 200-300 människor per dag. I kyrkor, i skolor och på soptippar. Ambassadör på resan kommer Mona från Monas Universum vara. Självklart hade det varit mycket bättre om jag hade fått åka. Men nu blev det Mona. Kan ju vara så att hon har några fler läsare än mig, men nästa gång, då kanske det blir jag. Men medan jag väntar så får jag väl stötta Mona och Synoptik.

VILL DU VARA MED OCH BIDRA?
Det är enkelt. Plocka med dig alla gamla glasögon, solglasögon eller läsglasögon du inte använder när du ändå ska ner på stan. Lägg dem i en påse och gå bara inom Synoptik och lämna dem. Synoptik har 107 butiker runt om i Sverige. Sedan den 1 september så har Synoptik och Monas Universum redan samlat in 25 000 par glasögon vilket är ett rekord! Vi kan väl hjälpa till att öka den siffran. Märk gärna din påse “Monas Universum”.


Translation;
Vison for all and Synoptik are ones again collecting old glasses for a trip to South America. They have so far helpt over 15 000 people in less fortunate countrys.

Källa: [Monas Universum][Synoptik]

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.