Makedonien, Bitola

 

Det finns många fantastiska städer i Europa som inte nämns speciellt mycket i guideböckerna, än. Skyscanner har tagit sig en titt på sju av dem som de tror kan bli nästa stora resmål.

 

1. Cesky Krumlov, Tjeckiska republiken
Tre timmar söder om Prag, vid gränsen till Österrike och Tyskland, ligger den lilla staden Cesky Krumlov. Den har ännu inte blivit en av de där givna weekenddestinationerna men kan mycket väl hamna på karta tack vare sitt rika nattliv. Här finns det lokala ölet Eggenberg som både är utsökt, billigt och ett bra bränsle inför festnatten, som gärna får inledas på Hospoda 99 vars marknadsföringsknep är en timmes gratis öl, vin och vodka.

2. Bydgoszcz, Polen
Namnet är inte lätt däremot är det lätt att ta sig till Bydgoszcz och stadens flygplats. Staden bjuder på en gammal, vykortsvacker stadskärna och Opera Nova som räknas till en av de bästa konserthallarna i Europa.

3. Bitola, Makedonien
Förr i tiden, närmare bestämt vid Ottomanska rikets storhetstid, var Bitola ett riktigt shoppingparadis. Läget halvvägs mellan Wien och Istanbul och med sju marknader och 2000 affärer var detta en riktigt välbesökt stad. Idag är den Makedoniens näst största och lockar få turister. Staden ligger vackert mellan bergen och har en spännande arkitektur och atmosfär. Det har skrivits mer än 500 sånger om Bitola och dess storhetstid kommer att komma igen.

4. Clermont-Ferrand, Frankrike
Clermont-Ferrand är belägen mellan Lyon och Limoges, mitt i Frankrike. Här hittar du inte många sevärdheter, däremot många vulkaner. Bergskedjan Chaine des Puys består av ett 50-tal vulkaner och ett av de få måstena här är att ta sig till toppen av Puy-de-Dome och blicka ut över staden. Tack och lov så är vulkanen inte aktiv och tack och lov så finns det bussar som tar dig till och från toppen.

5. Kaliningrad, Ryssland
Under 689 år var staden tysk och hette inte ens Kaliningrad. Idag är före detta Konigsberg huvudstad i den ryskan enklaven Kaliningrad Oblast som ligger inklämt mellan Polen och Litauen. Ett absolut måste är House of the Soviets; ett arkitektoniskt monster som står övergivet och undkommer rivning tack vare en mystisk ägare.

6. Guimares, Portugal
Portugals äldsta stad, Giumares, är inte lika känd som Algarve, Lissabon och Porto men absolut värd ett besök. Den är en av Europas två kulturhuvudstäder och dess stadskärna är med på UNESCO:s lista över världsarv. Omkring 50 procent av befolkningen är under 30 år vilket gör detta till en de städer i Europa med yngst befolkning. Matälskare bör inte missa stadens specialité, köttkaka, som smakar bättre än det låter.

7. Pripyat, Ukraina
Ukraina välkomnade ett stort antal besökare under Euro 2012, men knappt någon tog sig till Pripyat norr om Kiev. Här bodde en gång 50 000 människor men idag är befolkningsantalet 0 i staden som även är känd som ”Chernobyls spökstad”. Det är möjligt att ta en guidad tur här och bland annat besöka en nöjespark som aldrig hann öppna.

 

 

Bildkälla: Wikimedia

 

0
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *