Påskmiddag (1 av 11)

 

Hoppas ni haft en fin påskhelg med massor av god mat, vänner och familj. Vi kunde ju inte bett om finare väder så här tidigt på våren. Vi började helgen med att fira med min familj i Eslöv.

 

I vanlig ordning började vi med en makedonsk tradition [kristen tradition], en ägglek, äggpickning. Leken är enkel. Deltagarna väljer ett av de färgade äggen i äggkorgen. Håller hårt om ägget. Antingen slår motståndaren sitt ägg mot ditt eller du mot motståndarens. Äggändarna stöts mot varandra. Den vars ägg först går sönder i båda ändarna förlorar. Självklart byter man motståndare meklan varje pickning. Den vars ägg som förblir helt vinner. En tradition som faktisk pågått sedan medeltiden. Och enligt historien spelade leken en stor roll redan under Påskfestivalen i Zagreb under 1400-talet.

 

Ägg äts i de flesta kristna länder under påsken. Ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet, vilket är en av anledningarna till att ägget blev populärt. Men också för att det började bli ljust igen på våra breddgrader, en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret. Under påskveckan äter vi runt 2 000 ton ägg, dubbelt så mycket som normalt. Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt 6 miljoner ägg. I timmen.

 

Som vanligt blev det alldeles för mycket av den goda maten, men en fantastisk dag.

 

Påskmiddag (2 av 11) Påskmiddag (3 av 11) Påskmiddag (4 av 11) Påskmiddag (5 av 11) Påskmiddag (6 av 11) Påskmiddag (7 av 11) Påskmiddag (8 av 11) Påskmiddag (9 av 11) Påskmiddag (10 av 11) Påskmiddag (11 av 11)

 

Translation;
We had Easterdinner with my family, wich every year starts of with a game of eggpicking. 

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Vilken trevlig påsk du verkar haft! Och roligt med den där äggtraditionen!

    1. Hoppas du med haft en fin påsk. Haft en underbar påsk. Och visst är det kul med familjetraditioner? Jag är inte mycket för lekar annars, men denna är kul :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *