Jag har blivit lite av en kaffegalning. Det är inte så att jag är beroende av kaffe, jag kan vara utan i  veckor, men jag älskar doften, pausen och avkopplingen det för med sig. Att det sedan, enligt allt man läser, för med sig en massa positiva effekter är bara ett plus.

Enligt en ny studie publicerad på norska sajten “Forskning” är javakoppen laddad med nyttigheter. Eftersom de flesta nordbor konsumerar mycket kaffe är det många gånger bästa källan till mängder av viktiga antioxidanter. Faktiskt i sådan utsträckning att kaffe kan hålla både sjukdomar och för tidig död på avstånd, menar forskarna bakom studien.

Amerikanska forskare är inne på samma linje. Studien “Iowa Women’s Health Study” har följt 27 000 äldre kvinnor under en period på femton år. Där har man analyserat förhållandet mellan kaffekonsumtion och livslängd, och dragit den positiva slutsatsen, att kvinnor som dricker 1-3 koppar kaffe om dagen löper 20-25 procent mindre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. De har också mindre risk att drabbas av exempelvis diabetes, demens och lungsjukdomar.

Forskarna säger dock att fem koppar om dagen är maximalt intag. Kaffe har trots allt en förmåga att höja blodtrycket, och hålla en vaken…

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Må Bra][Forskning.No]

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *