Instagram 1

 

Idag finns det många sociala media att välja på. Många är aktiva på alla och en del går all-in på ett. Själv är jag en fullständig Instagramnörd. Instagram är frihet att vara kreativ på sitt eget sätt. Ta bilder, lägga på filter, effekter, redigera eller färglägga och publicera i flera mediekanaler om man vill.

När jag började med Instagram lade jag bara ut mobilbilder. Jag hittade direkt några filter som jag gillade och höll mig länge till dem.  Idag lägger jag oftast ut bilder från min systemkamera. Men fortfarande blir det en del mobilbilder, trots att jag har en riktigt dålig mobilkamera. Det är ju inte alltid som systemkameran får följa med.

Det finns många appar man kan redigera sina bilder med. Vilken man använder är en smaksak. Några av de mer populära är VSCO och Snapseed. Jag har också använt dem, men idag redigerar jag bara med Instagram Appen. Jag tycker att den har blivit så bra att jag slopat alla andra. Jag är ingen superexpert på bildredigering, men tänkte ändå dela med mig av hur jag oftast redigerar mina mobilbilder. Några enkla steg till hur man gör en liten tråkig bild lite bättre.

 

Instagram

 

Följande funktioner finns idag i Instagram appen;

1. Filter/Reglage
Du kan numera själv bestämma hur kraftigt ditt filter ska vara genom ett reglage.
2. Ljusstyrka
Ljusstyrkan gör hela bilden ljusare eller mörkare. Bestäm hur ljus eller mörk du vill att bilden ska vara. Jag gillar ju oftast mina bilder ljusare
3. Kontrast
Hög kontrast gör alla färger starkare, låg kontrast gör dem fadda. Men var försiktig, kan bli för bra med.
4. Struktur
Fördjupar alla detaljerna i bilden.
5. Värme
Värmen bestämmer om det ska vara blått eller gult ljus i bilden. Experimentera och anpassa efter motiv och den känsla du vill förmedla.
6. Fyllnad/ Mättnad
Fyllnad bestämmer hur fylliga färgerna ska vara. Modefotografer brukar dra ner fyllnaden för att hudtonerna ska bli mer dämpade. Dra ner helt för svartvitt.
7. Färg
Färgsätt bilden med en specifik färg.
8. Tona
Tar bort lite skärpa i bilden och ljusar upp den.
9. Högdagar/ Höjdpunkter
Höjdpunkter är bildens ljusa partier. Dra upp högdagarna och blänk i till exempel blomblad syns bättre. Ibland är himlen så ljus att man inte ser molen. Genom att dra ner högdagrarna ser man till att kontrasterna blir där emellan blir bättre.
10. Skuggor
Här bestämmer du hur svarta bildens mörka partier ska vara. För ljusa skuggor suddar ut bildens konturer.
11. Vinjett
När du vinjetterar en bild skapar du “sotade kanter” runt hela fotot. Bra för att hålla fokus i mitten..
12. Tilt shift
Tilt shift gör bildens utkanter suddiga, antingen i en cirkel eller i över- och underkant. Skapar en drömsk effekt.
13. Mer skärpa
Om du vill att varje detalj ska framträda tydligt – vrid upp skärpan.

 

Instagram 8

 

Så här har jag redigerat min bild;
Steg 1 – Justerat horisonten.
Steg 2 – Ökat ljusstyrkan.
Steg 3 – Ökat kontrasten.
Steg 4 – Ökat mättnaden.
Steg 5 – Höjt högdagrarna. Jag har med vilje frät ut bilden lite.
Steg 6 – Ökat skärpan.

Var inte rädd för att testa dig fram. För att se vad funktionen gör, maxa reglaget från ena hållet till det andra. Mina bästa tips är;
* Undvik ramar. Jag tycker att det tar fokus från bilden och ger ett lite rörigt intryck
* Filter är kul, men ibland kan de förstöra en fin bild. Testa att redigera manuellt.
* Sneda horisonter stör mig. Räta upp dem så ska du se hur mycket det gör för bilden.

 

Instagram 5

 

Translation;
I used to have a lot of editing for pictures. Now I only use Instagram. Here are som tips for easy editing of your mobilpictures.

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

1 Comment

  1. Det är inte omöjligt att rädda ett halvtaskigt mobilfoto med hjälp av viss redigering och ibland filter :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *