Vem får egentligen armstödet ombord på planet? Hur långt är det egentligen okej att fälla bak sitt flygplanssäte? Går det bra att prata med grannen?  Att man visar allmänt hyfs under sin resa och att man respekterar sina medpassagerare ombord på planet borde vara en självklarhet men tyvärr tycks inte alla dela den synen.

 

FÖRBERED för säkerhetskontrollen.

Det har gått ett par år nu sedan i stort sett alla världens flygplatser införde strikta regler om vätska. Men trots det finns det alltid personer som blir förvånade över när de blir ombedda att slänga sin dryck eller annan vätska.

1# Förbered redan hemifrån
Packa dina flytande vätskor redan hemma i en ziplock på en liter. Flaskor får vara på max 100 ml styck. Ett tips, ta med några extra ziplocks hem från flygplatsen nästa gång du reser. OCH ha ziplocken lätt tillgänglig vid boardingen.

#2 Ha dina resedokument, det vill säga boardingkort och ID-handling tillgängliga. Ett tips är att skaffa en reseplånbok som har plats för samtliga dokument.

 

SÄKERHETSKONTROLLEN

3# Dator eller ipad läggs i egen låda.
4# Jacka, mössa, bälte och halsdukar ska tas av.
5# På vissa ställen kan du få ta av skorna.
6# När du kommit igenom kontrollen. Bilda inte en kö genom att plocka ihop dina saker vid bandet. Ta med dina lådor till de platserna avsedda för det. Om det finns såna så klart.

 

BOARDING

Ja. Det kan ju låta som det lättaste i världen.
#7 Om boardingen är uppdelad i grupper finns det en anledning. Att boardingen ska bli lättare och för att man ska undvika trängsel och rusning i flygkabinen. Vänta tills din sektion ropas ut. Sitt ner och njut av ett par extra minuters mobilsurfande innan det är dags att sätta telefonen i flightmode
8# Förberedd redan innan vad du kommer behöva under din resa. Skapa inte köer genom att börja plocka ut allt du behöver just under boardingen. Det skapar direkt irritation hos medresnärerna. Eller ha en liten extra necessär med det du vet att du kommer behöva under resan. Jag har alltid allt jag behöver i handväskan som jag ställer under sätet. Alternativt vänta tills planet lyft.
9# När du lägga upp dina väskor gör det lite snabbt och smidigt och sätt dig ner. Alternativt släpp fram några i kön bakom dig.

UNDER FLYGRESAN

10# Försök respektera dina medresenärer. Håll god ton, rimlig ljudnivå, använd hörlurar, låt inte barnen sparka på sätena och rimlig doftnivå [kanske undvika parfymprovningen på taxfreen innan avgång]
11# Har du en lång flygning kan det vara trevligt att hälsa på dina stolskompisar.
12# Vems är armstöden? Kanske man kan låta personen som sitter i mitten få dem. Han eller hon kan inte luta sig mot fönstret och kolla på utsikten och tvingas dessutom sitta ihopklämd mellan två andra personer. Det minsta vi kan göra är att ge de små stackarna armstöden!
13# Innan du fäller stolssättet är det god etikett att fråga innan du gör det. Kan vara så att personen bakom sitter och äter, har dricka på sin stolsbricka eller andra prylar som kan rasa. God etikett är det också att fälla upp stolssättet inför måltider.

GÅ AV PLANET

Ja vi ses vid bagagebandet! Ändå har många så bråttom att ställa sig upp i mittgången.
14# Tips. Ta det lugnt. Sitt kvar och låt alla gå av så kan du gå av i lugn och ro. Såvida du inte har ett anslutningsplan.
15# Var inte den som väntat med att resa sig upp tills kön bildats. Och då ska tränga sig in i kön OCH ha ner största handbagaget. Inte populärt.

GLÖM INTE

Det är okej att göra fel! Ingen resenär är perfekt, inte ens de som är resvana och det är hur du hanterar situationen som verkligen betyder något. Det är okej att göra fel och det viktigaste är att du ber om ursäkt och att du är ödmjuk trots potentiella språksvårigheter. Viktigt är det kanske också att komma ihåg att inte alla är lika resevana. Var inte rädd för att erbjuda hjälp eller tips när du ser att någon kämpar eller har svårigheter.

 

Vill du se hur illa vi resenärer kan bete oss? Gå till flygvärdinnornas Istagramkonto Passanger Shaming. Dela gärna med dig av dina bästa tips för flygresan.

 

Translation:
Here are my best tips on how you make you flight the best possible for you and your fellow travelers.

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Många som skulle behöva läsa det här! Det där med armstöd kan jag bli helt vansinnig på och utan att lägga något som helst könstänk på det hela måste jag bara stilla få undra vad det är som gör att alla (kan finnas undantag som jag dock inte har träffat på) manliga individer tror att armstöden är deras ägodel???

  1. Jag kan nog hålla med lite Marina, ofta som lite mindre tjej i mitten, får man lära sig att undvika armstöden. Men nästa gång tar vi över dem ;)

 2. Visst finns det en del att tänka på! Jag undrar ibland … exakt hur sen får man vara för att få tränga sig förbi i säkerhetskontrollen…? Sist höll vi på att missa flyget. Gick ombord en minut innan avfärd ;) Folk som brer ut sig … usch! Det är ju trångt nog ändå…! Önskar en fin påskhelg! Häldningar från Tallinn!

  1. Jag tycker absolut att man ska släppa fram de som har bråttom. Ibland kan man ju säga till vakterna som då hjälper en fram. Hoppas ni med har en fin påskhelg.

 3. Bra tips! Vill göra ett tillägg kring säkerhetskontrollen. Lägg vätske-zip:en lättillgängligt i handbagaget så att du slipper stå och rota i djupaste väskan. Förbered redan i kön till kontrollen genom att ta av bältet ur byxorna, ta upp påsen med vätskorna, packa ner metalföremål i handbagaget så att du slipper ha sju-åtta prylar att ta rätt på i lådan efter kontrollen.

  Men framförallt – ha vätskorna framme.

  1. Bra där. Lägger till det tipset så klart :). Och bältet måste ju också vara med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *