Vi bor femtio meter från stranden i en bungalow med en liten veranda. Bungalowerna ligger i ett myller av små gångar som påminner om en stor labyrint. Här finns fem pooler [varav två barn], tre restauranger, möjlighet till all inclusive, fritt gym, kostnadsfria aktiviteter på hela området, en tennisbana, en lekplats, strandstolar kostnadsfritt för hotellets gäster, en flaska vatten per person och dag ingår och frukost likaså.
Däremot ingår inte WiFi [man får hosta upp 60 kronor i timmen för det och för bästa resultat sitta någonstans i närheten av receptionen]. Efter en lång och kall vinter och mycket jobb, föll sig valet av Kap Verde självklart. Vi behövde åka någonstans där vi kunde ta det lugnt och vila upp oss. Någonstans där vi nästan skulle tvingas ta det lugnt. Och Kap Verde var det rätta valet.
Mer om Kap Verde
Kap Verde är en republik och består av 15 öar varav 9 är bebodda. Landet har en sammanlagd landyta som motsvarar Gotland och cirka 519 000 invånare. Landets huvudstad Praia ligger på ön Santiago. Vill man göra sig förstådd med Kap Verdianerna, vilket inte alltid är så lätt, är det portugisiska och kreol som är officiella språk. Idag läser barnen även engelska i skolan.
Öarna var helt obebodda före 1456, då de upptäcktes och koloniserades av portugiserna. De flesta namngavs efter det helgon som hade dagen till ära. Efter hand blev de handelscentrum för slavhandel med afrikanska slavar och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan. De flesta invånarna på Kap Verde är ättlingar till vita portugisiska nybyggare och svarta afrikanska slavar.
Sal – Kap Verdes viktigaste turistö
Sal är Kap Verdes viktigaste turistö och största turistorten på ön är Santa Maria. Det är hit flest turister kommer för att sola och bada. Kanske inte att undra på. Här finns underbara vita stränder och en temperatur i vattnet som håller 20 till 25 grader året om. Hotellen består av låga komplex längs med stranden och här finns även en ganska lång och lugn strandpromenad. Om man följer strandpromenaden kommer man förr eller senare till fiskehamnen.
Den lilla fiskehamnen som kanske mer är en pir än en hamn. Hit kommer fiskarna på förmiddagen för att sälja sin fångst. Fisken hinner knappt lämna båtarna förrän den är rensad och såld. Piren myllrar av folk; turister med kameror, fiskare, fiskrensare, säljare och lokalbor. Vi sitter och njuter av dagen, myllret och havet och detta blir snabbt mitt favoritställe i Santa Maria.
Kring stadens centrum finns det många restauranger att välja på. Dessutom finns det två italienska glassbarer där man kan njuta av fantastisk glass. Mitt i centrum finns ett stort torg som fungerar som samlingsplats både dag- och kvällstid. På torget erbjuds gratis WiFi-uppkoppling, men det gäller att hitta rätt hörn. För många kan det kännas som att det inte finns något att göra på ön. För ja, här finns inte mycket shopping och det där med att fynda är inte aktuellt här.
Det mesta på ön importeras och priserna sätts därefter. Men brist på saker att göra är här egentligen inte. Flera av restaurangerna bjuder på livemusik nästan varje kväll i veckan. I Santa Maria finns även två diskotek och ett antal barer. Om man kan bortse från shopping och fest så är det ett paradis här för vattenaktiviteter; kitesurfing, brädsurfing och vindsurfing (utrustning finns att hyra och du kan även ta vindsurfinglektioner).
Man kan snorkla, åka på fisketurer, djuphavsfiska, åka med glasbottenbåten Neptunus och utforska havsbotten, åka katamaran, dyka eller åka med en segelbåt. Känner man för lite utflykter kan man bada saltbad vid Pedra de Lume, eller varför inte besöka en av de andra öarna, Boavista, Fogo, São Vicente, Santiago, Santo Antão, Maio eller Brava. Det finns gott om små turistbyråer i Santa Maria och de flesta charterarrangörerna har också färdiga utflyktspaket.
Att äta i Kap Verde
På Kap Verde är frukosten och lunchen inga viktiga måltider. Lite kaffe med mjölk till frukost och till lunch kanske en sallad eller en smörgås. Middagen däremot, som i många andra sydligare länder, intas sent och storslaget. Kap Verdes läge mitt i havet bidrar självklart till att köket här domineras av fisk. Tonfisk är kanske vanligast och tillagas i många former. Nationalrätten kallas för catchupa. En gryta eller soppa beroende på vem som tillagar den.
Tillagningen varierar men vanligtvis görs den på bland annat majs, bönor, sötpotatis, olika slags kött eller fisk, squash och i vissa fall även banan eller andra ingredienser man råkar ha hemma. Ofta sparar man resterna från middagen, silar bort vätskan och steker upp allting till frukost dagen därpå, gärna tillsammans med bacon och ägg. En rätt som ofta finns på restaurangernas menyer är arroz de mariscos, en gryta med ris, fisk och skaldjur.
Till efterrätt serveras ofta getost med torkade frukter eller Pudim de leite och pudim de coco som är pudding gjord av mjölk och som serveras med karamellsås.Nationaldrycken kallas för grogue och är ett sockerrörsbrännvin som närmast kan beskrivas som en blandning mellan hembränt, grappa och rom. Den inhemska ölen heter Strela och man importerar även Super Bock och Sagres från Portugal. På ön Fogo produceras viner som kan vara värda att prova, vi gillade rosén.
Restaurang Meditarineo är en fantastisk liten Italiensk restaurang med supergod Italiensk mat. Men här serveras även underbar fisk och man får en riktigt bra service. På Américo´s äter du fantastisk fisk, men även här kan du få mycket annat. Dagens fisk får du här för 8,5 euro. Atlantis blev vårt daghak. Här bör man prova en ”Sandwich burger” med bacon. Pris 6 euro. En av de godaste burgarna jag ätit i hela mitt liv. Även a la carte menyn här är riktigt bra.
Resa runt på Sal, Kap Verde
Efter att bara ha latat oss i nästan två veckor, kände vi att det faktiskt var dags att se i alla fall lite av Sal. Vi hyrde en bil ett dygn, vilket kostade oss 58 euro inklusive alla försäkringar. Sal är en väldigt liten ö och det är inte mer än cirka tre mil från norr till söder, och i princip ingen trafik på vägarna. Så vi gjorde alla stop som gick att göra på den lilla ön. Vi började med att stanna till i Murderia där vågorna går riktigt höga. Mycket mer gör man inte här.
Stannar, tittar och kör igen. Vi fortsatte mot Palmeria på västkusten, som är öns fiskeby och där det även finns en båthamn. Härifrån utgår de flesta båtturerna. Det är här du hittar gamla fiskebåtar, sjunkna skepp i hamnen och barn som leker bland de gamla båtarna. Byn är också värd ett besök för sina färgglada hus och fantasifulla fasadmålningar. Det var här jag första gången kunde känna Kap Verde, livet och kulturen.
Vår färd fortsatte mot Burracona och en av öns två turistattraktioner. I Burracona finns något som kallas för ”The Natural Pool”. En bassäng som skapats mitt bland klipporna av tidvattnet. Här kan man också ta en titt på ”The Eye”, ett ljusfenomen i form av ett blått öga, som uppstår när solen lyser in genom ett hål i klippan. Mina gissningar är, att man aldrig hemma i Sverige skulle få stå på kanten av ett tio meter djupt hål utan någon form av staket.
Fler ljusfenomen fick vi uppleva när vi fortsatte genom det karga landskapet Terra Boa för att ta oss till Espargos. Närmare bestämt ett ”Fata Morgana”, en optisk hägring som gör att man tror sig se hav mitt i det torra ökenlandskapet. Espargos är Sals Huvudstad. När jag läste om Sal hittade jag ingenstans något som förberedde mig på kåkstaden utanför Espargos. Det är sådana här stunder som får en att inse hur bra man har det och hur oväsentliga många av våra problem hemma är. Helt plötsligt är de inte ens problem. Bara några hundra meter därifrån hittar du Espargos centrum med ett myllrande folkliv, butiker, restauranger och det väl rekommenderade Bomdia Café i början av huvudgatan.
Inte långt från Espargos, hittar du Salinas, saltfälten i Pedro de Lumas. Här kan man ta ett dopp i det extremt salthaltiga vattnet och flyta runt en stund. Förr exporterade Sal en mängd salt till Europa, nu utvinns saltet mest för inhemskt bruk. Inträdde fem euro, dusch en euro!
Vi avslutade dagen med att titta på Citronhajar. Strax söder om Pedro de Luma på östkusten, finns det en liten vik där unga citronhajar simmar i det grunda vattnet tills de är gamla nog att ge sig av på djupare vatten. Och självklart kunde vi inte missa den chansen. Badkrukan (jag) höll sig i knädjupt vatten med kamerorna i högsta hugg tillsammans med några fransmän. Mannen… ja, ni har väl gissat rätt… simglasögonen på och ner bland hajarna, som kan bli 3,5 meter långa. När mannen hoppar i hör man bara fransmännens stora förvåning…
– Le Suede, le suede, garde le suede…
Sista dagen gav vi oss ut på en Katamarantur. Om man inte har lätt för att bli sjösjuk, rekommenderas detta varmt. Vi har sällan njutit av dagarna så som här. No stress, stämmer verkligen. Stränderna är fantastiska och varje dag är en underbar dag…
Danielas bästa tips!
• Kvällarna är lika kalla som hemma i Sverige. Så glöm inte varma kläder.
• Var beredda på blåsten här. Vissa dagar kan det vara ”nästan” vindstilla, men oftast inte.
• Att komma ut på Internet är inte helt enkelt. Oftast är det dyrt (tio euro för två timmar) och finns enbart kring receptionen. Inne i Santa Maria, på torget, finns fritt WiFi, men man får leta upp rätt hörna att sitta i. Alternativet är att sitta på Atlantis, bredvid Mistral och köpa 4 gig för 350 kronor.
• Man dricker inte kranvattnet.
• Ta med solkräm hemifrån. Eftersom det mesta importeras hit är många specialprodukter dyra. Solkräm är en av dem. Och tänk på att solen tar hårt här. Solskyddsfaktor 30 är nog ett minimum.
• Finkläderna kan du lämna hemma. Det är ett väldigt avslappnat resmål och det är få som klär upp sig på kvällarna.
• Visum bör fixas hemifrån. Annars går det att lösa på flygplatsen till en kostnad av 350 kronor. Kommentar Hallin: Reser du med charter så ingår det i priset om du fyller i dina passuppgifter senast 10 dagar innan avresa).
• Barnhemmet Castello de Sal. Barnhemmet tar tacksamt emot allt man har med sig. På deras hemsida kan man läsa vad de behöver bäst. Så här i efterhand, hade jag kanske tagit med lite av sakerna och lämnat i kåkstaden istället, som kramdjur och kanske lite frukt och grönt till barnen.
Jag ska lusläsa dina inlägg om Kap Verde då det är ett av de resmål jag funderar på för nästa vinter :)
Vi gillade verkligen Kap Verde. Här finns faktiskt mer att upptäcka än man tror.
Samtidigt är det det perfekta stället att ladda batterierna på :)
Bra guide!
Jag letar efter resmål till påsk och har varit lite inne på kap verde. Och efter denna guide var jag redo att verkligen leta närmare på kap verde – tills jag läste om kyliga kvällar. Hmmmm…. :)
Tack Lisa. Gillar ju verkligen Kap Verde. Men man ska kanske
inte räkna med några Asienvarma kvällar :)