Efter att bara ha latat oss i nästan två veckor, kände vi att det faktiskt var dags att se i alla fall lite av Sal. Vi hyrde en bil ett dygn, vilket kostade oss 58 euro inklusive alla försäkringar. Som hittat. Sal är en väldigt liten ö och det är inte mer än cirka tre mil från norr till söder. Så vi gjorde alla stop som gick att göra på den lilla ön.

 

Vi började med att stanna till i Murderia där vågorna går riktigt höga. Mycket mer gör man inte här. Stannar, tittar och kör igen. Vi fortsatte mot Palmeria på västkusten som är öns fiskeby och där det även finns en båthamn. Härifrån utgår de flesta båtturerna. Gamla fiskebåtar, sjunkna skepp i hamnen och barn som leker bland de gamla båtarna. Byn är också värd ett besök för sina färgglada hus och fantasifulla  fasadmålningar. Det var här jag första gången kunde känna Kap Verde, livet och kulturen. Men även här blev det bara ett kort stopp, tyvärr.

 

Vår färd fortsatte mot Burracona och en av öns två turistattraktioner. I Burracona finns någon som kallas för “The Natural Pool”. En bassäng som skapats mitt bland klipporna av tidvattnet. Här kan man också ta en titt på “The Eye”, ett ljusfenomen i form av ett blått öga, som uppstår när solen lyser in genom ett hål i klippan. Mina gissningar är, att man aldrig hemma i Sverige skulle få stå på kanten av ett tio meter djupt hål utan någon form av staket.

 

 

Fler ljusfenomen fick vi uppleva när vi fortsatte genom det karga landskapet Terra Boa för att ta oss till Espargos. Närmare bestämt ett “Fata Morgana”, en optisk hägring som gör att man tror sig se hav mitt i det torra ökenlandskapet. Espargos är Sals Huvudstad. När jag läste om Sal hittade jag ingenstans något som förberedde mig på kåkstaden utanför Espargos. Det är sådana här stunder som får en att inse hur bra man har det och hur oväsentliga många av våra problem hemma är. Helt plötsligt är de inte ens problem. Bara några hundra meter därifrån hittar du Espargos centrum med ett myllrande folkliv, butiker, restauranger och det välrekommenderade Bomdia Café i början av huvudgatan.

 

Inte långt från Espargos,  hittar du Salinas, saltfälten i Pedro de Lumas. Här kan man ta ett dopp i det extremt salthaltiga vattnet och flyta runt en stund. Förr exporterade Sal en mängd salt till Europa, nu utvinns saltet mest för inhemskt bruk. Inträdde fem euro, dusch en euro!

 

Vi avslutade dagen med att titta på Citronhajarna söder om Pedro de Lumas på östkusten. Mer om det kan ni läsa här.

 

 

Foto: © Discovering The Planet

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *