Nyligen såg jag för första gången bilder av en fotograf som hetter Shirin Neshat. Vilka faschinerande och fångande foton. Kollektionen heter “Women of Allah”. Bilderna både berör och får en att stanna upp. Shirin är född i Iran, men bor nu i New York och jobbar både som fotograf och med video. 

“Ett centralt tema i Shirin Neshats konst är Islam och kvinnans ställning i det islamiska samhället. I sin konst behandlar hon angelägna frågor som en kvinna i diasporan, mellan två världar möter – flyktingskap, repression, kvinnans roll, identitet. I början tog Neshat svartvita politiska fotografier. I sin berömda fotoserie Women of Allah (1993–1997) utforskar Shirin Neshat olika filosofiska och ideologiska teman som den islamska revolutionen har aktualiserat. Neshat klädde sig i svart kåpa, chador, och fotograferade sig själv i kvinnans olika roller som martyr, krigare, hustru, mor. På den hud som chador lämnade bar skrev hon på fotografierna farsisk kalligrafi.”


Fotograf: Shirin Neshat
    

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *