Denna veckan har du funnit lite mindre tid än vanligt till bloggen. Blir lite mer logistik när man ska vara bort lite längre. Det ska packas, katten skatas och det ska jobbas ikapp. Samtidigt vill man ju inte bara sitta inne. Men i sagd anda är det bloggen som har fått offra själen denna veckan. På lördag börjar vår långa resa till Malaysiska delen av Borneo, Sabah, för att sedan fortsätta till Brunei och Singapore. Men jag vill ju ändå inte låta er vara helt utan inlägg denna veckan. Så här kommer en sista tillbakablick av Turkiska Kappadokien.

 

 

Sista två dagarna i Kappadokien var nog de intensivaste. Vi hann med ett besök på ett stort mattväveri på fyra våningar i Avanos . Alla mattorna vävs inte där, men man samarbetar med vävare över hela landet och hjälper dem ekonomisk under tiden som mattorna vävs. Vissa mattor kan ta upp till två år att väva. Den unika konsten i mattvävning i Anatolien har sina källor i gamla traditioner och är en viktig lokal kulturskatt. Självklart hann vi också med de obligatoriska besöken i en stor juveleraraffär och en stor läderbutik [hade vi lätt hoppat över, men många handlade ska ni tro].

Vi gjorde även ett besök på Göreme museum. Det är en fascinerande samling av grottkyrkor från 400-talet som står under UNESCOS skydd.

Byn Mustafapasa är inte lika turistinvanderad som andra små byar i området. Tidigare hette byn Sinasos och var till största delen bebodd av grekisktalande invånare. Efter befolkningsutväxlingen mellan Turkiet och Grekland 1923 blev den turkisk och bytte namn. Byn fascinerar med sina små gränder och vackert dekorerade hus.

Vi fick även några timmar i Antalya. En stad som vi blev väldigt förtjusta i. Ser bilder därifrån här.

En av dagarna avslutades med en Turkisk afton som jag faktiskt uppskattade. Sittande i en underbar grotta fick vi njuta av många olika danser från den Turkiska kulturen.

 

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *