Trött på julmat och julstress? Byt Kalle Anka mot kamelkapplöpning i Tunisien, grandansen mot karnevalrytmer på Bahamans eller midnattsmässan mot den årliga ceremonin i ett japanskt tempel. Momondo har listat sju platser i världen för en annorlunda julsemester.

1. Jaga bort tomten i Klausjagen, Schweiz
I den lilla pittoreska byn Küssnacht, vid Luzernsjöns norra kant, är det inte bara Kalle Anka som lyser med sin frånvaro, hit är inte ens självaste jultomten välkommen. På festivalen Klausjagen samlas varje år över 20 000 besökare för att tillsammans med tubaspelare och pisksnärtande slagverkare jaga bort den skäggprydde julklappsbäraren. Den märkliga julparaden stammar från medeltiden och är en hednisk tradition där man drev ut onda andar med hjälp av ett outhärdligt buller. Det blev dock så stökigt att den förbjöds på 1600-talet, för att hundra år senare återinföras i en kristen variant med självaste tomten i skottlinjen.

Foto: Adnan Yahya

2. Dansa in det nya året i Karibien, Junkanoo Festival, Bahamas
För den som vill fly mellandagsrean till värmande sol, spexig klädsel och pulserande rytmer är Junkanoo-festivalen i Nassau på Bahamas ett perfekt resmål. Festivalen, som är den av äldsta av sitt slag i Karibien, går genom staden och står sig väl mot sina gelikar som Mardi Gras i New Orleans och karnevalen i Rio. December månad är också en perfekt tid att besöka den rofyllda stranden Cable Beach på öns norra del som både erbjuder lugnt strandhäng och dykning i världsklass.

Foto: MissChatter.

3. Sandhockey i Star Wars fotspår, Festival of the Sahara, Tunisien
Den tunisiska staden Douz kallas ofta för ”den sömniga porten till Sahara” men staden är även känd som inspelningsplats för Star Wars-filmerna. Under de sista dagarna i december varje år förvandlas ökenlandskapet till en beduinsk festival. ”Festival of the Sahara” lockar mängder med turister från hela världen och nomadfolk från närliggande nordafrikanska länder. Hit kommer man för att medverka i festivalens sandhockeyturnering och njuta av det stora utbudet av mat, hantverksmässor och traditionella evenemang samt att se rodeo och kapplöpningar med kameler.

Foto: mckaysavage

4. Fira jul utan religös koppling i Kyoto, O-minugui Shiki, Japan
Kyoto är pärlan av japans buddism. Här firar lokalbefolkningen högtiden med ett överflöd av blinkande dekorationer, gammaldags romantik och besök på stans snobbigaste restauranger, barer och kärlekshotell utan någon stark religiös koppling. Efter citykärnans mjuka puls erbjuder Chion-in templet sin årliga ceremoni “O-minugui Shiki”. Här får besökarna se en spektakulär och musikalisk hyllning till buddismens födelse. Som avslutning på julhelgen finns natursköna Arashiyama i Kyotos utkanter som erbjuder vandring i ett av landets vackraste områden.

Foto: ajari

5. Fira jul på paradisön Honolulu, Honolulu City Lights Festival, Hawaii
I Honolulu på Hawaii firas julen i en hel månad. USAs soligaste stat har haft traditionellt julfirande sedan början av 1800-talet men med en unik hawaiiansk twist. Lokalbefolkningen firar i stor skala under hela december månad som är fylld med fyrverkerier, parader och julsånger ackompanjerade av ukuleletoner. Festivalen toppas av tomten som anländer i en kanot dragen av delfiner, iklädd röd sarong, sandaler och ja, du gissade rätt, Hawaiiskjorta.

Foto: gabesk

6. Välkomna det nya året i Japan, Hatsumode, Japan
När julafton är över finns en rad annorlunda traditioner att ta del av i Japan. Den första soluppgången på året betyder här någonting speciellt och folk samlas på stränder och bergstoppar för att bevittna detta mystiska ögonblick. En annan viktig tradition är Hatsumode, årets första besök till ett tempel eller helgedom. Djupt inbäddad i Tokyos undangömda skog ligger en shintohelgedom, en perfekt avstickare från den tätbebyggda staden. Byggnaden byggdes under 1910-talet och tillägnades Meijikejsaren.

Foto: mrhayata

7. Fira under havsytan i Monteray Bay i Kalifornien, New Years Eve Seashore Sleepover, USA
På Monteray Bay-Akvariet i Kalifornien erbjuds gäster möjligheten att sova över bland fiskar och maneter. Förutom möjligheten att utforska akvariet utan sällskap av den vanliga folkmassan arrangeras även filmvisningar och andra aktiviteter. Som om det inte vore nog spännande görs även turer till akvariets utkiksplats med chans att se både knölval och utter.

Foto: Terence Yim

Translation;
Seven places for a different kind of Christmas experience.

Källa: [Momondo]

0
fb-share-icon0
20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *