Slimmad Utan Träning…

Vi har länge väntat på den enkla lösningen på viktminskning. Det där superduper pillret som gör oss både mer slimmade och till och med vältränade. Nu tycks lösningen vara på väg…

Några StockholmForskare i USA har upptäckt två kemiska substanser som automatiskt gör möss uthålligare. De två kemikalierna, som kallas GW1516 och Aicar, utlöser det molekylära maskineri som normalt omprogrammerar musklerna när de utsätts för ansträngning.
– Detta bevisar att det är möjligt att få fram farmakologiska motsvarigheter till vanlig träning, säger Ronald Evans vid Salk Instititute i Kalifornien, ledare för forskargruppen bakom upptäckten.

Den första magiska substansen, GW1516, ökar aktiviteten hos PPARd, en gen som styr ämnesomsättningen i vissa muskler. Den måste kombineras med lätt träning för att ge resultat, men när det sker är resultatet imponerande. Mössen ökade plötsligt den tid de orkade springa i full fart med 68 procent. Den andra substansen, Aicar, påverkar en annan gen, AMPK. Den ger resultat som beskrivs som häpnadsväckande. Någon träning behövs över huvud taget inte. Uthålligheten ökar ändå med nästan 50 procent.

De båda medlen utlöser, precis som träning, en rad processer i kroppen. Cellernas speciella kraftpaket, mitokondrierna, producerar mer energi, blodflödet ökar och fettförbränningen stiger. Forskarna tror därför att de skulle kunna användas för att behandla människor  med olika muskelsjukdomar och personer som lider av fetma. Redan nu diskuteras även riskerna för doping med dessa preparat. För maratonlöpare och tävlingscyklister utan skrupler vore de rena drömmen. Evans och hans kollegor har därför utvecklat ett test för att spåra GW1516 i kroppen. Något test för Aicar finns dock ännu  inte.

   

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg

Inga kommentarer

Lämna en kommentar