… eller tio saker du inte vill missa i Sverige

När jag och mannen först träffades, hade vi helt skilda åsikter om hur en semester skulle spenderas. Jag tyckte att han var helt galen som ville spendera sommaren hemma i Sverige [“för Svenska sommaren är ju fantastisk”] och han tyckte att jag var helt vansinnig som ville åka härifrån.

Min åsikt, är nu som då, att man vet aldrig hur den svenska sommaren blir, och vågar därför inte chansa. Så man kör en fiftififti. Lite semester hemma och lite semester borta. Just nu, jag bara gissar, är det säkert många som sitter hemma och ångrar att det inte haft samma filosofi som mig denna sommaren, trots att jag faktiskt inte haft någon direkt semester än.

Men jag håller med, en semester i Sverige kan vara fantastisk, med regn och allt. Det finns många fantastiska ställen att se som turist i vårt avlånga land. Tyvärr blir man ibland både blind och döv för det vackra som finns runt knuten. Blind för vårt vackra Skåne, vårt vackra Sverige.

Här kommer Reseguidens  tio bästa tips till  upplevelser du inte får missa i Sverige
;

1. Cykla på Gotland
Det vackra och platta landskapet gör Gotland till en perfekt ö för cykling.  På 1970-talet åkte tusentals ungdomar hit för att återuppleva Ulf Lundells äventyr i romanen ”Jack”.  Njut av ängar, raukar och skogar. Cykla längs kusten och gör många pauser för att ta ett dopp i Östersjön eller äta lokal gotländsk mat. Cykelleden runt hela ön är 50 mil.

2. Se Vasaskeppet
Det 69 meter långa Vasaskeppet är nog det största föremålet på något av våra museer.  Skeppet gjorde fiasko när det sjönk på sin jungfrutur 1628 men är nu en fantastisk sevärdhet eftersom det bevarades som nytt på havsbottnen.

3. Ät färska räkor i solnedgången
Den perfekta svenska picknicken kan du uppleva på Kosteröarna i Bohuslän.  Solnedgången kan inte bli vackrare än från klipporna här på Sveriges västligaste plats.  På ön finns flera butiker som säljer lokala räkor från Kosterfjorden. Biltrafik är förbjuden på öarna.

4. Vandra i Sareks vildmark
Nationalparken Sarek saknar vandringsleder och övernattningsstugor och är en utmaning för dig som gillar vildmark. Naturen i Sarek domineras av de många bergstopparna, mer än 200 fjäll är mer än 1 800 meter höga. Vackraste platsen att börja vandringen är Aktse – porten till Sarek.

5. Se hällristningarna i Tanum
De många hällristningarna i Tanum är skyddade som världsarv.  Här kan du se några av våra äldsta bilder av skepp, människor och strider.

6. Åk båt på Göta kanal
Förr var vattenleden Göta kanal det smidigaste sättet att resa de 19 milen från Östersjön till Vänern och användes av den som hade bråttom.  I dag reser man här för att i lugn och ro njuta av landskapet och göra avstickare till sevärdheter på vägen.

7. Upplev norrskenet i Jokkmokk
Turister reser över halva jordklotet för att se ljusfenomenet, vars latinska namn betyder morgonrodnad eller nordligt  gryningsljus. Bäcksvarta dygn som framför allt runt midnatt, lyses upp av slingrande gröngula band och gnistrande vit  snö som reflekterar ljuset.

8. Campa på Öland
På somrarna finns inget svenskare än att bo i husvagn på Öland.  De långa stränderna är perfekta för bad och nästan alla kvällar är som gjorda för grillning.

9. Åk skidor i midnattsolen
I världens nordligaste skidort, Riksgränsen, kan du göra något helt unikt: Åka skidor i midnattssolen.  I maj och under midsommarhelgen har liftsystemet extra öppet för dig som vill susa nerför en skidbacken vid midnatt – i fullt solsken.

10. Fiska röding i Siljan
Dalarna har en speciell plats i den svenska folksjälen. Röding är en av de godaste sötvattenfiskarna. Förbered dig på en naturupplevelse som heter duga.

Tio av Tio kvar att göra… Vilket är ditt bästa Sverige Tips??? Tror nog att mitt hittills måste bli Smögen…

 

 

Do you see the heart???

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Reseguiden]
 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *