De sista tjugofem åren har svenskarnas sömnproblem ökat med två tredjedelar. Man anser att sömnbrist är en våra största folkhälsorisker. Vissa anser till och med att den är farligare än alkohol. Undersökningar visar att vi sover i genomsnitt 6 timmar och 45 minuter per natt, och det anses vara för lite. Sömnproblem kan orsaka ohälsa genom till exempel depressioner, ångest och fetma, som i sin tur kan leda till diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Statistik visar att var fjärde svensk har problem med sömnen.

Sömn är inte ett konstant tillstånd. Under natten går vi genom flera olika stadier. Forskare skiljer mellan fyra olika sömnfaser och två huvudsakliga sömntillstånd; REM-sömn [rapid eye movement] och Non REM sömn [non rapid eye movement], som upprepas med jämna mellanrum hela natten. Sömnen REM används för att beskriva de korta perioder när ögonen rör sig snabbt under stängda ögonlock. När du sover är dina muskler helt orörliga, men hjärnan fungerar för fullt och producerar livliga drömmar och djupa känslor under denna fas. Under natten växlar vi mellan REM och non-REM-sömn och varje cykel varar mellan 1 och 1½ timme. När vi somnar går vi stegvis från lättare till allt djupare sömn. Först inträder fas 1, REM-sömn. Därefter tillbringar vi den längsta tiden i non REM-sömn, först fas 2 och slutligen i faserna 3 och 4, då vi sover som djupast. Fas 3 och 4 utgör cirka 20 procent av vår totala sovtid.

Forskare tror att de olika faserna i sömnen stödjer olika minnesfunktioner. REM-sömn främjer omedvetna inlärningsprocesser, som inhämtning av motorik och djupsömnen hjälper högre kognitiva funktioner och spelar en viktig roll i att låta hjärnan memorera fakta eller lösningar på svåra uppgifter. Detta är en av anledningarna till att det är lättare att komma ihåg saker som du lärt dig på morgonen. Vad gäller vilken typ av dygnsrytm man har, finns det forskning som visar på att endast 20 procent av befolkningen är extremt morgon- eller kvällspigga. Det kan vara bra att veta när man är som piggast och använda den tiden till svårare eller mer kreativa arbetsuppgifter.

I en av alla de böcker om sömn jag läst, hittade jag följande tio tips för att få en bättre natts sömn [och jag gissar att författaren är helt seriös]:
1. Ät en lätt måltid, till exempel en bit bröd, 40 minuter innan du går till sängs.
2. Se till att din säng inte står i direkt linje med dörr eller badrum. Förvara inte heller saker
    under sängen.
3. Drick en kopp kamimillte eller något annat örtte på kvällen.
4. Sätt på dig varma sockor eller ha en varmvattenflaska vid dina fötter när du sover.
5. Dekorera sovrummet med rogivande konst.
6. Sänk temperaturen till 18 grader i sovrummet.
7. Sov i mjuka lakan och använd en bekväm kudde.
8. Sätt upp mörka rullgardiner i sovrummet för att stänga ute allt ljus.
9. Placera en lavendeldoftande “drömkudde” mellan din vanliga kudde och örngottet.
10. Räkna dina andetag eller räkna baklänges från 100 när du väl lagt dig i din säng.

Sov Gott!!!

 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *