Upp till en tredjedel av alla människor lider av sömnbrist. Ibland har sömnbristen medecinska orsaker, men ofta beror sömnbristen på stress, felaktiga vanor, vilka man ofta kan råda bot på själv.

Några av tipsen för att få en bättre nattsömn är;

Skapa rutiner. Bestäm hur många timmar du behöver sova, planera när du ska gå och lägga dig och stiga upp och håll dig till dessa tider även om du sovit dåligt. 

Prova att manipulera ljuset. Ha dämpad belysning ett par timmar innan du går och lägger dig och starkt ljus på morgonen så fungerar den biologiska klockan bättre.  

Ta en avkopplande kvällspromenad. Varva sedan ner ett par timmar innan du går och lägger dig. Har du ett jobb som innebär sena timmar, t.ex. inom restaurangbranschen eller sjukvården, sätt dig och koppla av en stund när du kommer hem. 

Sluta Röka! Rökning ger sämre sömn.  

Försök att lösa problem som stressar dig INNAN du går och lägger dig. Ett sätt att få ur sig stressen kan vara att skriva ner problemen på papper före sänggång. Försök att eliminera tankar med krav och distrahera dig själv med att tex läsa en bok. 

Ät inga kraftiga måltider sent på kvällen. Men gå inte och lägg dig hungrig, ta någonting lätt, dock inte precis innan du kryper i säng. Varm dryck (dock inte kaffe eller te) kan hjälpa mot sömnlöshet. En kopp varm mjölk är inte så dumt. 

Drick inte kaffe eller te efter klockan 16.00.  

Motion av alla slag är bra för sömnen. Se dock till att inte träna för sent på kvällen, då kan du få problem med att varva ner. 

Man sover bäst om det inte är för varm i sovrummet. 14 – 18 grader är lagom. Om du fryser, ta en extra filt istället för att höja värmen. Se till att du har mörka gardiner så att du inte blir störd av ljus.  

Många sover dåligt därför att de är oroliga för att inte vakna i tid. Se till att ha en väckarklocka som du kan lita på. Om du ändå är orolig, skaffa en extraklocka.  

Blir du lätt störd av ljud, prova att sova med öronproppar.  

Ta en tupplur! En tupplur på dagen är ett bra botemedel mot sömnbrist. En liten lur på tjugo minuter mitt på dagen är mer effektivt än om du sover ut 2-3 timmar extra en helg. Ordet tupplur kommer från gammelsvenskan där “tupp” eller “topp” betyder kort och “lura” som betyder vila.

Fler tips på insomningsövningar hittar du här.

Källa: [Grapewine][Kunskapskanalen][Sömnlöshet][Wikipedia]

 

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *