I dag görs det många studier om kopplingen kring sömn och vikt. Och i flera av dem är där tydliga bevis på att sömnstörningar kan leda till övervikt och att sömnbrist ökar aptiten. Enligt forskarna, behöver man bara slarva lite med sömnen för att hungerkänslorna ska påverkas. För lite sömn och dålig sömnkvalitet stör ämnesomsättningen och sänker fettförbränningen. Sömn är viktigt för att kroppen ska kunna återhämta sig, bygga nya muskler och utsöndra viktiga hormoner. Sover du för kort tid avbryts  produktionen av tillväxthormon och det blir svårare för kroppen att bränna fett.

I en studie man gjort på Huddinge univeristetssjukhus, led en tredjedel av deltagaren med BMI över 30, av sömnstörningar. I en annan studie lät man en försöksgrupp sova fyra timmar per natt under två nätter och kontrollgruppen fick sova åtta timmar. Båda gruppernas födointag mättes och resultaten visade att den grupp som fick sova lite ökade sitt energiintag med 22 procent. En kanadensisk forskningsstudie visade att de som i genomsnitt sov 5–6 timmar per natt gick upp 88 procent mer i vikt och ökade kroppsfettsprocenten med 124 procent mer än de som sov 7–9 timmar. Men det är inte heller bra att sova för mycket! Det tycks nämligen även finnas ett samband mellan för mycket sömn och viktuppgång. De som sov mer än 9 timmar gick upp i vikt nästan lika mycket som de som sov väldigt lite.

Forskare från Uppsala universitet har kartlagt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit. Med hjälp av magnetröntgen har man undersökt hjärnorna hos 12 normalviktiga personer och analyserat reaktionerna när de fick se bilder av olika livsmedel. Forskarteamet lät försökspersonerna se samma bilder efter en natt med normal sömn och sedan efter en natt helt utan sömn. När reaktionerna sedan jämfördes kunde forskarna se tydliga skillnader.
– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt, berättar forskaren Christian Benedict. Han har tidigare kunna påvisa att en enda natt av total sömnbrist minskar omsättningen av näringsämnen och ökar hungernivån påföljande morgon.

Tre tips som hjälper dig somna;

1. Varva ner ett par timmar innan sänggåendet och sätt dig inte vid datorn just innan du ska gå i säng.
2. Dämpa belysningen under kvällen. Ljus sätter igång ”pigghormonerna” och mörker gör oss trötta.
3. Om du har tankar som snurrar runt i huvudet kan du ofta lättare komma till ro om du skriver ner dem innan du lägger dig.
4. Kvällsfika eller inte kvällsfika? Har du hört att vi lättare går upp i vikt av det vi äter på kvällen? Det är en vanlig uppfattning men inte mer sann för det! Vi går upp i vikt om vi äter mer kalorier än vi förbrukar, oberoende av när vi äter dem. Faktum är att om du går till sängs hungrig så kommer du troligen att få svårt att sova. Hungersignalerna höjer nämligen pulsen och ger en allmänt höjd aktivitetsnivå vilket inte är så bra när du försöker komma till ro på kvällen. Men det är inte heller bra att äta en stor måltid sent på kvällen för då kommer matspjälkningen att hålla dig vaken. Ett exempel på ett bra kvällsmål [145 kcal]:
1 skiva fullkornsbröd, 35 g, 2 msk keso, 0,25 avokado i skivor, några flingor havssalt och nymalen svartpeppar, 1 kopp rogivande örtte.

Det enklast sättet att få en bättre sömn, är just att gå ner i vikt och gå ner i vikt genom att sova 7 till 9 timmar per natt. Bara genom det kan man ofta må bättre eller till och med bli helt frisk.

Källa: [Martin Brunnberg][Hälsa][Ajcn][Fettförbränning][Må Bra]

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *