En av mina favoritfotografer är Steve McCurry. Hans bilder är vackra, väcker känslor, gör en nyfiken och har fantastiska färger. En riktigt inspiration. Min målsättning??? Kanske att bli en tiondel så duktig som Steve McCurry.

Steve McCurry har bevakat många internationella konflikter. Hans karriär började, när han 1979 korsade den pakistanska gränsen till det konflikthärjade Afghanistan. Förklädd som en ur lokalbefolkningen och med filmrullarna insydda i sina kläder, blev han den förste fotografen som kunde bevittna striderna i landet. För reportaget från Afghanistan vann han 1980 sitt första pris . Priset var The Robert Capa Medalj för bästa fotoreportage i utlandet.

Han har fått otaliga prestigefyllda priser och flera av hans bilder har blivit världsberömda, inte minst den av den afghanska flyktingflickan med de gröna ögonen, som blev en National Geographic-ikon, efter att den 1985 publicerats på omslaget.

Han benämns just nu som en av vår tids största bildskapare. “Han lyckas på ett inspirerande och unikt sätt ta bilder med både konstens estetiska uttryck och journalistikens dokumentariska kvaliteter. Hans mål är framför allt att berätta en historia om de människor han fotograferar och att bevittna deras livsvillkor.”  Han jobbar med fokus på de mänskliga tillstånden och de många kulturerna runt om i världen. “Han drivs av en medfödd nyfikenhet och förundran inför vad världen har att erbjuda. Med en otrolig förmåga att överbrygga både språkliga och kulturella gränser fångar han fantastiska historier av mänsklig erfarenhet.”

”Jag letar ­efter det obevakade ögonblicket när själens essens visar sig, när ­erfarenheten framträder i en persons ansikte. Jag försöker förmedla hur det är att vara den personen, en individ fångad i ett större ­landskap som man skulle kunna kalla det mänskliga tillståndet.”

 

 
 
 

Foto: Courtesy of Steve McCurry / Copyright © Steve McCurry
Källa: [Steve McCurry][Natgeo]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *