Sveriges Finaste Stränder


Yngsjö strand utanför Kristianstad är inte med på listan, men borde vara med. 

 

Nu har nog sommaren kommit, i alla fall en stund innan det är dags för lite regn. Har man inte möjlighet att vara på en strand utomlands, finns det många fina stränder här hemma i Sverige och i Skandinavien. Dagens lista är på några av Sveriges bästa stränder och kommer från Expressen. Ha en fin sommar…

 

1. Norsta Auren, Fårö
Den fyra kilometer långa sandstranden Norsta Auren är Fårös absolut vildaste och vackraste strand. Den ödsliga sandstranden med bara natur, hav, strand och stora sanddyner lockar många att sola nakna i den vita sanden. Det finns inga butiker, kiosker, dricksvatten eller sopkorgar och närmaste toalett ligger vid fyren.

2. Sudersand, Fårö
På stranden Sudersand är ljuset intensivt och Sudersand har blivit nominerad till Sveriges finaste sandstrand flera gånger. Badplatsen är barnvänlig, tack vare långgrunt vatten och flera aktiviteter i semesterbyn.

3. Skreastrand, Falkenberg
Den två kilometer långa stranden kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet, höga sanddyner och en 250 meter lång badbrygga, som sträcker sig rakt ut i det blågröna vattnet. Längs hela stranden kryllar det av glasskiosker och serveringar. Atmosfären är internationell, mycket tack vare klassiska hotellet Falkenberg strandbad, belägen mitt på stranden.

4. Böda, Öland
Den två mil långa sandstranden gör Böda till Sveriges längsta och att vara här kan lätt jämföras med att befinna sig på den mest välbesökta charterorten vid Medelhavet. Den som letar efter en lite lugnare plats kan lätt hitta det ändå eftersom stranden är två mil lång. Gå en bit bort från campingområdet, så blir det genast lite lugnare.

5. Tofta, Gotland
En av Gotlands mest kända stränder. Blir du placerad på den vita sandstranden och blickar ut över det turkosblå havet där vattnet möter himlen i horisonten, då tror du garanterat att du befinner dig utomlands. Här kryllar det av människor, ljudnivån kan vara väldigt hög och parkeringen kostar. Är det fart man är ute efter, då är stället den perfekta platsen.

6. Sandhammaren, Österlen
Här hittar man en extrem finkornig strand som inbjuder till barfotapromenader. Här finns kiosk för den behövande och oändligt med utrymme för den som vill hitta en egen vrå längs den flera mil långa stranden.

7. Norrvikarna, Nordkoster
Långgrunt, barnvänligt, avspänt och bohemiskt är det på stranden på Nordkosters nordöstra sida. Här finns både sand och släta klippor. Stranden ligger mitt i ett naturreservat, så glöm glasskiosk och toalett. Men krabbfiske och att snorkla i det klara vattnet duger egentligen gott.

8. Pite havsbad, Piteå
Pite havsbad är långt mer än en badplats. Här finns en stor camping- och turistanläggning med möjligheter till lek och äventyrsbad för små och party för stora, spa och relaxavdelningar för de njutningslystna samt restauranger och pub för de hungriga och törstiga. Men förutsättningen för allt är förstås ändå den kilometerlånga, långgrunda och barnvänliga sandstranden.

9. Äleklinta, Öland
För att vara Öland är det här en liten strand. Men kanske en av öns vackraste. Belägen mitt i den öländska naturen där den är som finast. Sandbankar som störtar ner i havet, alvaret som breder ut sig och alla stenar som passar så bra att bygga stenfigurer med.

10. Varamon, Motala
En het dag på Varamobaden är det svårt att fatta att man befinner sig strax utanför Motala. När tiotusen personer samlas på den fem kilometer långa stranden känns det som om man befinner sig på en playa mycket längre söderut. Längs Varamon finns kaféer, glassbarer, vattenrutschkanor, toaletter och så vidare.

11. Ålö storsand, Stockholms skärgård
På Ålö i Stockholms södra skärgård finns en av Stockholms finaste stränder med finkornig, ljus sandstrand i en perfekt rundad liten bukt. Stranden ligger i skogen och är kantad av träd och klippor utan några kiosker, restauranger eller hus i närheten. Perfekt för en romantisk helg eller en kräftskiva på stranden med bara det öppna havet som granne.

12. Stendörren, Nyköping/Trosa
Längs den sörmländska kusten mellan Nyköping och Trosa är avståndet härligt kort från fastlandet ut till de små skären och de öppna horisonterna. Vid naturreservatet Stendörren behöver man inte ens båt för att komma ut i skärgården. Där leder hängbroar över det smala sundet till Äspskär, vars skogiga inre omges av sköna, rundade urbergshällar.

13. Sandhamn, Stockholms skärgård
Till den lilla, klassiska skärgårdsön Sandön med alla sina flotta segelbåtar och sin vackra gamla skärgårdsbebyggelse kan man åka året runt. Ön är liten och det är en fin promenad på små stigar genom blåbärsskogen till den riktigt fina sandstranden Trouville. Den ligger på öns södra sida med ljus sand med närhet till klippor.

14. Frösakull, Tylösand
Frösakull är en förlängning av Tylösand, och precis som i Tylösand kantas stranden av kristallklart vatten och grönklädda klitter. Skillnaden är att tempot är lugnare, atmosfären mer avslappnad och du hittar enkelt en plats för dig själv på den finkorniga sanden.

15. Båstad strand, Båstad
Båstad har varit en klassisk badort ända sen 1834 och tidigt på morgonen kommer folk ner till stranden i sina vita morgonrockar för att ta sig ett morgondopp. På sommaren är stranden full av badgäster, trampbåtar och volleybollspelare.

16. Rörvik, Sydkoster
Vid Rörvik ligger en familjevänlig sandstrand som är perfekt för bad och picknick. Vid bryggan i Ekenäs, som ligger tio minuters promenad bort, finns restaurang och butik som säljer med rökt fisk och räkor. Utanför stranden finns en blåfärgad snorkelled i vattnet med information om det marina livet. Kosterhavet är en marin nationalpark med Sveriges enda korallrev och är vårt artrikaste havsområde.

17. Vitsand, Tiveden
Tivedens gränsskogar mellan Närke och Västergötland var förr ett riktigt rövartillhåll. Nu åker man dit för att göra rövarfria vandringar i Tivedens nationalpark, för att se de röda näckrosorna flyta på Fagertärns yta eller varför inte för att bada själv. Bästa badsjön är Trehörningen, i vars norra ände man hittar pärlan, långgrunda stranden Vitsand.

18. Tallparken, Öregrund
Tallparken, den vidsträckta badplatsen intill Öregrund centrum, är en oas. Kombon fin badplats och den lilla stadens alla bekvämligheter inom räckhåll är underbar.

19. Rotsidan, Höga kusten
Naturreservatet Rotsidan är definitivt en annorlunda badplats. Hit åker man inte för vit, mjuk sand. Rotsidan består bara av sten. Det är naturupplevelsen man vill åt här. Det här är nämligen en av de vackraste och mest annorlunda badplatserna vi har. Rotsidan liknar inte någon annan plats. Så långt ögat kan nå är det släta klippor.

20. Ålabodarna, Landskrona
Öresund när det är som bäst! Magnifik utsikt över Ven, Glumslövs backar inom kort promenadavstånd, och en skön, liten sandstrand där det finns gott om plats.Den lilla stranden är idyllisk, långgrund och barnvänlig, och det är framför allt barnfamiljer som lockas hit.

21. Stora Trälviken, femte vik, Varberg
Utanför Varbergs centrum ligger Getterön och några av Sveriges vackraste badvikar. Naturreservatets femte vik finner du längst ut på halvön, som varit ett populärt turistmål sedan början av 1900-talet. Här kan du slå dig ned invid strandkanten på den puderlika sanden, eller leta upp en plats för dig själv på någon av de ljungdoftande badklipporna.

 

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg
Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar