Tidzoner

 

Tidszonerna i världen varierar rätt mycket. Den vanligast beteckningen för tidsskillnad är GMT [Greenwich Mean Time], som avser den ursprungliga medelsoltiden vid observatoriet i Greenwich i England. Numera används beteckningen GMT ofta som synonym för koordinerad universell tid, UTC. Man avser då den normaltid som används i tidszonen som omfattar England på vintern.

 

UTC kallas även ibland för Z eller Zulu time. Ett klockslag kan skrivas på flera olika sätt, till exempel 2145Z där Z är detsamma som UTC. Z står för engelskans zero, noll, och Zulu är den engelska metoden att bokstavera Z. Det stammar från det marina system där varje tidszon betecknades med en bokstav. Tidszonerna följer i stort sett var 15:e meridian. Varje land använder oftast bara en tidszon. Undantag är länder som Australien, Kanada, Ryssland och Usa, som har interna zonindelningar, och även Portugal och Spanien. Kina är det största landet som ligger i flera tidszoner, men de använder endast en för hela landet. Många länder, särskilt i Europa och Nordamerika, tillämpar sommartid. Det innebär att under man under det ljusare halvåret, i praktiken frångår tidszonen och tillämpar en timmer mer.

 

Tidszoner öster om UTC och väster om den internationella datumlinjen skrivs som ett visst antal timmar utöver UTC, till exempel UTC+4. Tidszoner väster om UTC och öster om datumlinjen anges genom ett visst antal timmar mindre än UTC, till exempel UTC-6. Om man alltså passerar datumlinjen i östlig riktning måste klockorna ställas tillbaka ett helt dygn. Omvänt gäller om man passerar datumlinjen i motsatt riktning. OBS: Den totala tiden som tidszonerna omfattar täcker egentligen mer än 24 timmar eftersom datumlinjen varierar i västlig och östlig riktning för att vissa ögrupper skall hållas inom samma tidszon även om de egentligen skulle befinna sig på olika datum.

Convertworld har en en bra applikation för det. Även sidan Tidzon har mycket information i ämnet och anger exakta timmars skillnad för alla länder i världen.

 

 

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *