I ett tidigare inlägg skrev jag om Kroniskt Trötthetssyndrom. En sjukdom som cirka 40 000 personer i Sverige lider av, och som är extremt svår att leva med, eftersom den inte syns på utsidan. Att förklara hur sjukdomen ter sig är också svårt, eftersom vi alla någon gång i livet är mer eller mindre extremt trötta. Eftersom man aldrig träffar folk när man mår dåligt, så ser vänner och bekanta bara den friska, gamla vanliga sidan av ens person. Nu har Må Bra, skrivit en superbra artikel som förklarar skillnaden mellan att vara trött, ha utmattningssyndrom eller ha kroniskt trötthetssyndrom. Lite kortfattat;

Trötthet
En känsla av trötthet på grund av olika faktorer som går att komma till rätta med ganska snabbt. Man återgår till sina sju till åtta timmars sömn och kroppen återgår till sin naturliga form.

Utmattningssyndrom
När tröttheten inte släpper greppet, trots vila och sömn, kan det vara ett tecken på ett djupare problem. Utmattningssyndrom uppstår ofta som en reaktion på långvarig stress. När balansen mellan stress och nödvändig återhämtning inte fungerar skickar kroppen ut signaler om att stressnivån är för hög. Kräver större förändringar i livet och längre återhämtningsperiod, och kanske lite hjälp.

Kroniskt Trötthetssyndrom
Tröttheten har pågått i över sex månader och går inte att vila bort. Utöver den kroniska tröttheten har många också problem med korttidsminne och koncentrationssvårigheter. Ömmande körtlar, ledvärk och halsont är också vanligt. Många upplever också en långvarig sjukdomskänsla efter fysisk aktivitet.

Källa: [Må Bra][Discovering The Planet]

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *