Annorlunda matFoto – Nomad Head Travel 

Känner du att du är trött på vår svenska husmanskost och pizza? Kanske är det dags att prova lite andra delikatesser och maträtter. Vagabond har listat tio exotiska delikatesser, gjorda på råvaror som man definitivt inte hittar på en svensk lunchkrog.

 

Kanske borde även osten Casu Marzu som görs på Sardinen i Italien också vara med på listan. Osten som serveras med levande larver från fruktflugan. Och på sajten Extremefood kan du göra lite annorlunda inköp. Maträtter, eller låt oss kalla det snacks, som rostade maskar, skorpionklubbor och insekter doppade i choklad.

 

TIO EXOTISKA MATRÄTTER RUNT OM I VÄRLDEN


Kohjärne-taco i El Salvador och Mexiko

Håll utkik efter ”sesos” på menyerna om du är sugen på hjärnor från nötkreatur. Det här används ofta i tacos och burritos. Hjärnan har en grötig konsistens och smakar väldigt lite i sig så häll på massor med stark sås för att få smak.

 

Rostade myror till drinken i Colombia
Colombianska rostade myror har en jordig smak som ska påminna om bacon. Enligt försäljare är de små krypen ett perfekt tilltugg till drinken, istället för oliver och nötter. Det sägs även att det finns en viss afrodisiaka i myrorna.

 

Giftfiskar med ris i Japan
Fugu är det japanska ordet för giftiga blåsfiskar, som är fyllda med giftet tetrodotoxin. Ett milligram räcker för att snabbt döda en människa. Endast särskilt utbildade kockar, som måste genomgå två till tre års utbildning och klara en examen, får förbereda fisken. Fugu serveras ofta med ris och kokta grönsaker, och anses vara en delikatess i Japan trots att köttet är ganska smaklöst.

 

Insekter som mellanmål i Thailand
Utanför Europa och Nordamerika är insekter ofta ett stående inslag i kosten. De har en hög halt protein och innehåller viktiga fettsyror och vitaminer. Har du varit på marknad i Bangkok eller Kina har du med stor sannolikhet råkat på friterade gräshoppor, syrsor, skorpioner, spindlar och maskar.

 

Gristarmar och fiskögon i Taiwan
Köper du nudelsoppa och försöker tugga sönder något hårt som påminner om kyckling, kan det mycket väl vara en bit av en gristarm som du har mellan tänderna. Andra härligheter är fiskögon.

 

Orm tros gör dig vital i Vietnam och Kina
I Vietnam och Kina [framför allt södra Kina] kan du släcka hungern med orm och törsten med ormblod, för att få mjuk hud, bli smart och förhöja din sexuella förmåga. Kineserna anser dessutom att orm ger tillbaka livskraften. I Mekongdeltat, i södra Vietnam, kan du dessutom varva kosten med sköldpadda eller fladdermus.

 

Levande bläckfisk i Sydkorea
Sugen på purfärsk fisk? Åk till Sydkorea! Sannakji är levande bläckfisk som skivas upp och kryddas med sesamolja. Tentaklerna rör sig fortfarande när rätten serveras och om man inte tuggar noggrant, kan de små sugkopparna fastna i mun och svalg.

 

Panerade pungkulor i USA och Kanada
De kallas Rocky Mountain-ostron, men låt dig inte luras av namnet, här handlar det minsann inte om några salta ostron från havsbotten, utan om friterade testiklar från buffel, tjur eller vildsvin. Rätten är välkänd i vissa delar av USA och Kanada, där boskapsuppfödning är vanligt. Könsdelarna är kokta, rullade i mjölblandning och stekta, och avnjuts med en fin cocktailsås.

 

Kycklingembryo i Filippinerna
Balut är en riktig klassiker i ”konstig mat”-sammanhang. Det här är ett befruktat kyckling- eller ankägg med ett nästan utvecklat embryo, som äts kokt och smakar som en blandning av ägg, anka och kyckling. Balut är väldigt populärt i Filippinerna, Kambodja och Vietnam.

 

Grodor, sniglar och kanin i Frankrike
Men du behöver inte åka långt för att hitta mat gjord på för oss udda råvaror. Ta en sväng till Frankrike och hugg in på grodlår, sniglar eller varför inte kanin? I Sverige åt vi kaniner under andra världskriget, men för fransmännen är det en vanlig rätt även i dag. ”Lapin” serveras till och med i skolmatsalarna. Kanin hittar du även på restauranger i Spanien och Italien.

 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *