Tidningen Vagabond har listat världens bästa äventyr. Ögonblick man aldrig kommer glömma. Några av länderna har jag besökt, men det enda äventyret på listan för mig är Hundspann, dock i fel land…

 

1. SYDAFRIKA
Dyk med vithaj. Öga mot öga med en fyra meter lång vithaj, mellan er finns bara en tunn stålbur. Chansen att se världens mest fruktade djur är stor utanför Sydafrikas kust. Populära dykplatsen Gaansbay nås enkelt med en tvåtimmarstur från Kapstaden. Ingen tidigare dykerfarenhet krävs för den enklaste turen då man sänker ned en bur precis vid ytan.

2. VENEZUELA
Skärmflygning i Mérida. Fri som en fågel glider du fram. Vindarna bär dig ovan Anderna. Staden Mérida är ett centrum för äventyrssporter, men mest känt för skärmflygning. Du kan glida fritt i upp till 30 minuter, nedför 850 vertikalmeter. Nybörjaren kan ta en tandemtur, den särskilt intresserade kan gå veckolånga kurser.

3. ETIOPIEN
Vandra i Simien bergen. Tänk dig ett afrikanskt Grand Canyon, med hisnande stup och en artrikedom som gör varje djurälskare euforisk. Bergskedjan som är en av Afrikas största har ett dussintal toppar överstigande 4 000 meter.

4. NEPAL
Paddla i glasklara forsar. Varmt vatten, mjuka sandstränder och lummig grönska omger dig. Floden Seti sägs vara en av världens bästa floder för forspaddling. Här finns både nybörjarvatten och sträckor för den erfarne paddlaren.

5. SVALBARD
Hundspann i isbjörnarnas land. Välkommen till ett rike av is och arktisk midnattssol, hem för nästan 3 000 is-björnar, men bara 2 500 människor. Det finns många sätt att upptäcka Svalbard: med kajak, expeditionsbåt, skidor, skoter. Men frågan är om inte hundspann slår det mesta. Du susar fram över vita vidder med en hoper siberian huskies gläfsande framför släden. Finns allt ifrån korta turer till sjudagarsövernattningar.

6. JAPAN
Offpiståkning på Hokkaido. Niseko på Hokkaido är puderfantasternas paradis, känt över hela världen för extremt bra offpiståkning. Ett snödjup på fem meter är inte ovanligt. Tröttnar man på Niseko finns faktiskt mer än 500 skidanläggningar i Japan och standarden är hög.

7. TURKIET
Längs Lykiska leden. En tusenårsvandring mot solen, längs med bråda stup och glittrande hav, med välförtjänta raster vid mjuka sandstränder. Lykiska leden (Likya yolu på turkiska) följer den cirka 50 mil långa och vackra kuststräckan från Fethiye till Antalya.

8. RYSSLAND
Fiska i Kamchatkas älvar. Rykande vulkaner, varma källor, blå­skimrande berg med snöklädda toppar, gröna oändliga skogar och kristallklara forsar. Kamchatka, i bortre delen av Ryssland, var länge otillgängligt. Fort­farande med en aura av mystik med fantastiska älvar för fiske.

9. PERU
Längs inkaleden. Den har kallats världens bästa vandringsled. Den klassiska turen görs på fyra dagar, och målet är förstås den gamla palatsstaden Machu Picchu. Periodvis är leden mycket brant men vyerna – helt otroliga.

10. TANZANIA
Flyg luftballong över Serengeti. Kikaren i beredskap. Kameran i högsta hugg. När solen går upp över Serengeti svävar du sakta fram i en varmluftsballong ovanför hjordar av gnuer och bufflar. En ballongsafari kombineras alltid med en vanlig safari. Själva färden varar i ungefär en timme.

11. COSTA RICA
Fira dig nedför ett vattenfall. Costa Rica har satsat på ekoturism och skickligt lyckats med att både bevara och samtidigt slå mynt av landets fantastiska natur. Cykla, paddla kajak, vandra eller rid genom djungeln, bestig ett par vul­kaner, surfa litegrann. Sen ger du dig på rapellering. Med en sele firar du dig nedför ett stupande vattenfall.

12. GRÖNLAND
Världens konstigaste golfbana. Den äventyrlige golfaren måste förstås ha World Ice Golf Championships på sin meritlista. Varje år karvar man fram en niohålsgolfbana ur isen på den grönländska ön Uummannaq. Man spelar med klarröda bollar för att kunna ur­skilja dem i det vita landskapet. Tävlingen är öppen för alla med ett handikapp under 36, men bara 20 spelare får delta.

13. ECUADOR
Snorkla på Galápagos. 1835 kom Charles Darwin hit – och blev alldeles betagen. Det kan vi garantera att även du blir. De avlägsna vulkanöarna har en unik fauna. Här kan du bland annat skåda havsleguaner och blåfotade havssulor. Sen tar du på dig simfenorna och beger dig ned under ytan för att bekanta dig med korallfiskar, rockor, hajar, dykande fåglar, pingviner, sjölejon och leguaner.

14. CHILE/ARGENTINA
Vandra i Patagoniens vildmark. Praktfulla glaciärklädda bergstoppar möter vita slöjmoln. Däremellan ett strössel av turkosa fjällsjöar och grässlätter. I den södraste delen av Sydamerika finns härliga och utmanande vandringsleder, bland annat i nationalparken Torres del Paine. Här har du chans att se puma, det lilla lamadjuret guanaco och kanske skymtar du en kretsande kondor.

15. USA
Skåda grizzlybjörn i Alaska. Katmai National Park i sydvästra Alaska är en av de björnrikaste platserna i världen. I natursköna Hallo Bay kan du närstudera giganterna i deras naturliga omgivning som är mycket spektakulär – glaciärer, vulkaner, stränder, blänkande forsar och höga bergstoppar. Vildmarken nås med små chartrade flygplan. Hit hittar få turistgrupper.

16. NEPAL
Vandra till Everest Base Camp. Att bestiga Mount Everest finns inte på kartan för oss vanliga dödliga. Men här är en klassisk trekkingtur för den som vill komma nära storheterna. Man flyger till Katmandu, och vidare till Lukla. Därifrån vandrar man i sherpafolkets land, och möter magnifika Himalaya.

17. ANTARKTIS
Expedition till pingvinernas rike. Kommer du hit tillhör du en exklusiv skara – bara 30 000 besöker Antarktis varje år. Själva Antarktis är större än Europa, den är världens kallaste och minst regniga kontinent, vigd åt vetenskap och fred. Har egentligen inga invånare (av människoart), men här huserar mängder av forskare. Och pingviner förstås.

18. TANZANIA
Bestig Kilimanjaros utmanande topp. Ett självklart måste för varje Svensson-äventyrare. Afrikas högsta berg når 5 895 meter över havet. Vandringen går genom regnskog, och vidare upp över karga, steniga hedar. En bestigning tar minst fem dagar. Belöningen: En solnedgångsvy över vad som känns som en halv kontinent.

19. INDIEN
Möt Shere Khan. Välkommen till Djungelboken! Nationalparken Bandhavgarh var tidigare privat jaktmark åt en maharaja. Nu ses den som en av världens bästa platser att skåda tiger i dess naturliga miljö. Här finns också leoparder, världens största buffel, apor och 250 olika fågelarter.

20. AUSTRALIEN
Bli en vågmästare. Längs Australiens låååånga kust ligger några av världens bästa surfställen. Varenda beach bum med något som helst surfintresse har hört talas om Byron Bay, Coolangatta och Seven Mile Beach, Geroa. Här finns förstås en uppsjö av kurser för nybörjare och mer erfarna.

21. NAMIBIA
Åk bräda nedför sanddynerna. Vintersport i öknen, jo, du hörde rätt. Att åka snowboard i sanden vid Sossusvlei är en säregen upplevelse. Säkrast är att sitta ned på brädan. En van åkare kan komma upp över 80 kilometer i timmen.

22.NYA ZEELAND
Kasta dig ut! Adrenalinkickar är en hel industri på Nya Zeeland som är ett världscentrum för äventyrsturism. Här föddes fenomenet bungy jump. Ett sådant är förstås obligatoriskt. Men vi vill ha dig på högre höjd. Kasta dig ut från ett litet propellerflygplan och lita på att fallskärmen bär dig.

23. USA
Långritt i Arizona. Rid Arizona trail, längs gamla gruv- och diligensvägar i apachehövdingars fotspår. Fånigt likt en westernfilm, med Lucky Luke-kaktusar, röda kantiga berg och ökenlandskap. Målet är magnifika Grand Canyon.

24. BORNEO
Klättra på Mount Kinabalu. Orangutanger, flygekorrar, malajbjörnar, trädleoparder … Borneos regnskog är vida känd för sin enorma artrikedom. Det är en rekordfylld djungel. Här växer världens största orkidé, världens störs­ta köttätande växt och här bor världens största nattfjäril. I en av de mest välbesökta nationalparkerna, Kinabalu Park, ligger dessutom Sydostasiens högsta topp. Mount Kinabalu bestigs förslagsvis på två dagar, med övernattning i lodge. Du kan boka en topptur som innefattar klättring, eller välja att vandra hela vägen.

 

Källa: [Vagabond]
Foto: All Over Press

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

1 Comment

  1. You can undoubtedly visit enthusiasm within the work you are submitting. This field wants a lot more ardent freelance writers just like you who are not afraid to state that they think. At all times comply with the soul.. yuk numpang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *